Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Op welke manier(en) kunnen ouders verlof aanvragen?
Leerplicht
U bent er als ouder verantwoordelijk voor dat uw kind in de leerplichtige leeftijd bij een school staat ingeschreven en dat uw kind ook de school bezoekt. Uw kind moet volledig dagonderwijs volgen vanaf de eerste schooldag in de maand na de vijfde verjaardag. Uw kind mag naar de basisschool wanneer het vier jaar is. U hoeft het dan niet opnieuw in te schrijven als het vijf jaar (en leer-plichtig) wordt; dat regelen school en gemeente met elkaar.
Ongeoorloofd verzuim
De locatiedirecteur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar ongeoorloofd verzuim door te geven. Tegen ouders (of kinderen van 12 jaar en ouder) die zonder toestemming hun kinderen van school houden, zal proces verbaal worden opgemaakt. De rechter kan in die gevallen onder meer een flinke geldboete opleggen.
Verzuim
Uw kind moet elke dag naar school. Bij afwezigheid van uw kind kan sprake zijn van geoorloofd of ongeoorloofd verzuim: Geoorloofd verzuim Ziekte: Als uw kind ziek is, dan hoeft het niet naar school. U moet dit wel zo snel mogelijk aan de school melden. Bij ziekteverzuim geldt voor alle scholen één protocol voor registratie en doorverwijzing. Dit protocol ligt voor u ter inzage op school.
Godsdienst of levensovertuiging
Verlof mag voor voor officiële, niet christelijke, religieuze feestdagen verleend worden voor maximaal 1 dag per feest, ongeacht de duur van het feest. U moet dit minstens twee dagen van tevoren aan de school melden.
Ongeoorloofd verzuim
Als uw kind zonder geldige reden niet naar school gaat, is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Dan moet de school maatregelen nemen; het is tenslotte in het belang van het kind dat het aan het onderwijs deelneemt. Meestal zal een leerkracht of de locatiedirecteur contact met u opnemen om na te gaan wat er aan de hand is. Als dat niet vlot tot een goede oplossing leidt, zal de school de leerplichtambtenaar inschakelen.
Vakantie buiten schoolvakanties
Voorwaarden:
- Een vakantie tijdens de schoolvakanties moet tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen leiden, een bewijs dient hiervan te worden overlegd;
- Slechts het gegeven dat een belangrijk deel van de omzet gedurende schoolvakanties wordt behaald is onvoldoende;
- Het vakantieverlof mag maar één keer per jaar worden verleend;
- Het vakantieverlof mag alléén als er in dit jaar geen andere mogelijkheden zijn om op vakantie te gaan;
- Het vakantieverlof mag nóóit plaatsvinden in de eerste twee weken van het schooljaar.
U dient dit schriftelijk minimaal een maand tevoren aan de directie van de school te vragen. Hiervoor dient u gebruik te maken van het vakantie- en verlofformulier dat op school aanwezig is. De directie mag geen vakantieverlof verlenen in de eerste twee lesweken van het schooljaar. Vakantieverlof mag alleen worden verleend, wanneer:
- het gezin in geen enkele schoolvakantie gedurende het schooljaar op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders.
- een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof binnen de officiële schoolvakanties mogelijk is.
Verlof in geval van gewichtige omstandigheden
Tot en met tien schooldagen per schooljaar dient u dit schriftelijk aan de directie van de school te vragen. Bij meer dan tien schooldagen per schooljaar dient u dit minimaal vier weken tevoren te vragen bij de leerplichtambtenaar. Hiervoor dient u gebruik te maken van het vakantie- en verlofformulier dat op school aanwezig is. Onder gewichtige omstandigheden verstaat de Leerplichtwet omstandigheden die buiten de wil van de leerling of ouders zijn gelegen. Voorbeelden zijn o.a.:
- Verhuizing: maximaal één dag;voor het voldoen van wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: maximaal 10 dagen;
- huwelijk van bloed en aanverwanten tot en met de derde graad*: binnen de woonplaats: maximaal één dag; buiten de woonplaats: maximaal twee dagen; buiten Nederland, maximaal 5 dagen;
- 12,5-, 25-, 40-, 50-, of 60-, jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: maximaal één dag;25-, 40-, of 50 jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: maximaal één dag.
Er kan geen verlof worden verleend:
- voor familiebezoek in het buitenland
- vakantie in een goedkope periode of i.v.m. speciale aanbiedingen
- vakantie i.v.m. een gewonnen prijs
- vakantie bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
- uitnodiging van familie om buiten de eigen schoolvakantie op vakantie te gaan
- eerder vertrekken of later terugkomen i.v.m. verkeersdrukteverlof omdat andere kinderen in het gezin al vrij zijn
- deelname aan sportieve of culturele activiteiten.
Overtreding
Als een aanvraag voor verlof is afgewezen, maar een leerling toch afwezig is op school, dan spreken we van luxe verzuim. Hier wordt door de school een melding van gemaakt en deze melding komt bij onze leerplichtambtenaren terecht. De leerplichtambtenaar van Menso stelt dan een proces-verbaal op tegen de ouders of verzorgers. Bezwaar Tegen beslissingen van de directie en de leerplicht-ambtenaar over leerplichtzaken kunt u een bezwaarschrift indienen, als u het er niet mee eens bent. Een bezwaarschrift moet binnen zes weken worden ingediend. Een modelbezwaarschrift is verkrijgbaar bij de locatiedirecteur van de school. Zieke leerlingen Met ingang van maart 2012 is er een Stappenplan ziekteverzuim, Leerplicht, Jeugdarts en Onderwijs van kracht. In het informatieboekje is dit stappenplan te vinden. Met dit stappenplan is er sprake van een nauwe samenwerking tussen de basisschool, GGD jeugd en de leerplichtambtenaar.