ZMLK School St Jan Baptist

Schoolstraat 81 6466 HV Kerkrade

  • St. Jan Baptist
  • St. Jan Baptist
  • St. Jan Baptist
  • St. Jan Baptist
  • St. Jan Baptist

In het kort

Toelichting van de school

De leerlingen, medewerkers, het schoolgebouw en de omgeving: samen vormen ze de school. Daarom is deze school uniek. Hoe de dynamiek en de sfeer op school zijn, dat kan alleen de school je vertellen. Met hún verhaal bij hun eigen cijfers en bij cijfers van bijvoorbeeld DUO en de Inspectie van het Onderwijs. Kortom, je krijgt een betrouwbaar beeld van de school en van wat de school doet aan goed onderwijs.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Veiligheid
  • Enthousiasme
  • (Zelf)respect
  • Verantwoordelijkheid
  • Samenwerking

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

SO/VSO St. Jan Baptist is een school voor Speciaal Onderwijs (SO) en Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK). Naast de reguliere leerling die tot het zml-onderwijs behoort, is onze school gespecialiseerd in het omgaan met kinderen met autisme en een verstandelijke beperking.                                                                                                                                                           

Onze school wordt bezocht door leerlingen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar met een IQ lager dan 55 of een IQ in de bandbreedte van 55-70. Binnen beide bandbreedtes kennen we leerlingen die bijkomend bekend zijn met een stoornis die het leren en sociaal functioneren ernstig bemoeilijkt. Vaak in combinatie met moeilijk te reguleren gedragsproblemen als gevolg van ernstige psychiatrische stoornissen.  

ADL: een aantal leerlingen kent een dergelijk grotere ondersteuningsbehoefte dat een aanvullend arrangement noodzakelijk is t.a.v.: zorg, (sociale)redzaamheid (voortdurende) aansturing en begeleiding, een afgestemd eisenpakket en een afgestemde prikkelregulatie. We spreken van ondersteuningsbehoeften welke vaak individueel passend dienen te zijn.                                                                                           

ASS: binnen de school zijn leerlingen met een verstandelijk beperking en autisme waarvoor integraal onderwijs niet tot de mogelijkheden behoort. Deze leerlingen kenmerken zich door een andere wijze van informatieverwerving en -verwerking. Deze informatieverwerving en -verwerkingsproblematiek heeft zodanige grote consequenties voor het onderwijsleerproces, dat deze vorm dient te worden gegeven in een specifiek hiervoor ingerichte omgeving. Er is sprake van een ondersteuningsbehoefte die noodzaakt tot een aanvullend arrangement specifiek gericht op autisme. Voor hen wordt binnen de St. Jan Baptist volgens de visie van TEACCH vormgegeven aan het onderwijs. 

Schakel: aanvullend hierop bieden wij onderwijs aan leerlingen in een schakelgroep. Dit zijn eveneens leerlingen met de diagnose autisme en een ondersteuningsbehoefte die noodzaakt tot een aanvullend arrangement gericht op autisme. In samenwerking met Koraalgroep vangt de school ook kinderen op met een medisch dossier dan wel een fysieke beperking. Er wordt per unieke leerling bekeken of de zorg rondom dit kind geboden kan worden.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
125
Landelijk gemiddelde
95

Bron

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar verblijfsjaar en naar leeftijd. Het verblijfsjaar is het totaal aantal jaren dat de leerling op het speciaal onderwijs zit. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Toelichting niet van toepassing

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

In het schooljaar 2023/2024 zal er aandacht zijn voor het bijstellen van het schoolveiligheidsplan, anti-pestprotocol, protocol meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, beleidsplan sociale veiligheid en het optimaliseren van de samenwerking met bureau Halt en Bureau Voortijdig Schoolverlaten (Bureau VSV) gemeente Heerlen.  

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

De SO/VSO St. Jan Baptist streeft ernaar om voor haar leerlingen de best passende zorg te organiseren. Om deze reden heeft de school ervoor gekozen om op experimentele wijze in een aantal groepen meer intensief te gaan samenwerken met gemeenten en jeugdhulpverleners. Onderwijs en jeugdzorg samen in de klas als onderdeel van een geïntegreerd aanbod voor leerlingen.

Door samen, zorg én onderwijs, mét elkaar te werken in onderlinge verbinding kunnen we leren van elkaar en komt expertise ter beschikking voor een grotere groep leerlingen. Hier zullen schoolbestuur, gemeente, jeugdhulp en gezin samenwerken.

Het betreft vooralsnog niet de hele school maar beperkt zich tot de groepen met leerlingen die de meest intensieve zorgvraag kennen.

Het doel is om door een betere afstemming van zorg en onderwijs de kinderen ook tijdens onderwijsuren extra ondersteuning te kunnen geven. Dit kan gericht zijn op sociaal emotionele ontwikkeling en gedrag, communicatie, praktische redzaamheid, organisatie van het onderwijs, persoonlijke verzorging of verpleging.

Kort samengevat: het kind staat centraal met als doel leren voor het leven “alleen waar het kan, samen waar het moet.” Samenwerking met u als ouder is hierbij van groot belang.  

De school heeft hiervoor afspraken gemaakt met de gemeenten, de zorginstelling Koraal en JenS. Daar waar het kan gaan we individuele zorgarrangementen vanuit de jeugdwet en WLZ onderbrengen in groepsarrangementen. Dit noemen we doelgroeparrangementen.  

Terug naar boven