Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is kunt u dit voor schooltijd via Parro aan de leerkracht melden. Zodra uw kind beter is, wordt bekeken of er leerstof ingehaald moet worden. Als de ziekte langer duurt dan enkele dagen, nemen we contact met u op om afspraken te maken over eventueel huiswerk.
Te laat
Het is belangrijk dat alle leerlingen op tijd op school aanwezig zijn. Te laat komen geldt als ongeoorloofd verzuim. Iedereen kan zich weleens een keer verslapen. Dat is helemaal niet erg. Maar het mag niet zo zijn dat leerlingen regelmatig te laat op school zijn. Daarom hebben we de volgende afspraken gemaakt:
-
Als uw kind waarschijnlijk niet op tijd op school kan zijn, omdat hij/zij eerst naar de huisarts, tandarts, o.i.d. moet, dan willen wij dat graag van te voren weten. Wij houden er dan rekening mee dat uw kind wat later op school komt die dag. Er is in zulke gevallen géén sprake van ongeoorloofd verzuim.
De leerkracht licht de directie in als uw kind regelmatig te laat is. De directeur maakt, zoals de leerplichtwet dat voorschrijft, een afspraak met u om in gesprek te gaan over het ongeoorloofde verzuim. Er worden in dat gesprek afspraken gemaakt om het te laat komen in het vervolg te voorkomen. Als er geen verbetering optreedt, neemt de directeur in dat geval contact op met de leerrechtambtenaar. De ouders worden hiervan op de hoogte gebracht (hierbij hanteren we het 3/6/9/12 x principe op jaarbasis). Een enkele keer kan uiteraard voorkomen en daarom zullen we u pas bij 3 keer te laat komen voor het eerst hierover berichten.
Medisch bezoek
Als uw kind voor een afspraak naar de dokter, tandarts of specialist moet, maakt u dan bij voorkeur een afspraak na schooltijd. Mocht een afspraak toch onder schooltijd vallen, dan horen wij dit graag vooraf.
Leerplicht
In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zo maar van school wegblijven. Diverse leerplichtambtenaren in ons land houden regelmatig op scholen controle op de afwezigheid van kinderen tijdens schooltijden. Scholen en ouders die zich niet aan de regels houden kunnen worden beboet. Houd u daar rekening mee met het plannen en boeken van vakanties! In een aantal gevallen is buitengewoon verlof mogelijk. Hierbij gelden de volgende regels:
4- jarigen
Een kind mag naar school op de dag na zijn/haar vierde verjaardag. Voor 4-jarigen bestaat nog geen leerplicht. Wel moet u alle gevallen van afwezigheid op school melden.
5-jarigen
Een kind is vanaf het 5e jaar leerplichtig. Om precies te zijn: vanaf de eerste schooldag van de maand, die valt na de maand waarin het kind 5 jaar is geworden. (Bijvoorbeeld: een kind dat op 12 maart 5 jaar wordt, is leerplichtig op de eerste schooldag in de maand april.) Een leerplichtig kind is dus verplicht om de school te bezoeken. Indien dit niet gebeurt, zal de leerplichtambtenaar hiervan in kennis worden gesteld.
Vrijstelling voor 5-jarigen
Een kind dat nog geen 6 jaar is, kan in bijzondere gevallen voor 5 uur per week vrijgesteld worden van de verplichting om de school te bezoeken. Hierbij moet u denken aan zaken als oververmoeidheid, overprikkeling. Ouders, die van deze vrijstelling gebruik willen maken, moeten dit overleggen met de directie en de betreffende groepsleerkracht.
Beroep op vrijstelling
Als u in de schoolvakanties niet weg kunt door uw werk kunt u toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Meer informatie hierover kunt u vinden op Mag ik mijn kind meenemen op vakantie buiten de schoolvakantie? | Rijksoverheid.nl.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofaanvragen dienen schriftelijk 8 weken voor het ingaan van het verlof bij de directeur te worden ingediend. Er kunnen voorwaarden worden gesteld aan het toekennen van verlof, bijvoorbeeld het achteraf tonen van bepaalde bescheiden. Toestemming of afwijzing moet schriftelijk worden vastgelegd en in geval van afwijzing worden gemotiveerd door de directeur van de school. Verlof moet altijd zo kort mogelijk worden gehouden. Meer informatie over verlof aanvragen en formulier kunt u vinden op onze website: Verlof aanvragen - Marnixschool.