OBS Dirk van Dijk

Zilverschoon 81 8265 HE Kampen

Schoolfoto van OBS Dirk van Dijk

In het kort

Toelichting van de school

Welkom op het schoolvenster van de Dirk van Dijkschool.

Dit schoolvenster biedt u informatie maar ook inzicht in de resultaten van openbare basisschool Dirk van Dijk. Waar nodig geeft de school een toelichting bij de cijfers en feiten. Zo biedt dit schoolvenster u als ouder(s) betrouwbare en genuanceerde informatie over de schoolprestaties.

OBS Dirk van Dijk is één van de zes openbare basisscholen van Stichting OOK in Kampen. De school is vernoemd naar Dirk van Dijk, die in de jaren vijftig als wethouder van de gemeente Kampen veel voor de plaatselijke bevolking heeft betekend.

OBS Dirk van Dijk is een voortzetting van de vroegere openbare lagere ‘School A’, later ‘Muntschool’ genoemd en gelegen aan het Muntplein in de Kamper binnenstad. Door de groei van nieuwe wijken en de ontvolking van de binnenstad werd de Muntschool verplaatst naar de nieuwe stadswijk West. In 1965 werd een nieuw gebouw aan de Jan Ligthartstraat betrokken. In 1980 verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan de Zilverschoon in de toenmalige nieuwbouwwijk Cellesbroek/Middenwetering. Door de toeloop van nieuwe kinderen hebben we tot het schooljaar 2021-2022 gebruik gemaakt van een dependance aan de Tormentil. Met het huidige kinderenaantal kunnen wij weer gebruik maken van één locatie.

OBS Dirk van Dijk heeft zich ontwikkeld naar een brede school. Binnen het gebouw aan de Zilverschoon is een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en de mogelijkheid van voor- en naschoolse opvang. Hierdoor is een onderwijsaanbod in samenwerking met Prokino van 0 tot 12-jarigen gerealiseerd. Daarnaast werken wij onder andere samen met Schoolmaatschappelijk werk (onderdeel van het Centrum Jeugd en Gezin), logopedisten en Intraverte.

De meerderheid van de kinderen is afkomstig uit de wijk Cellesbroek/Middenwetering. Uit de wijken zoals Hagenbroek, De Maten en uit het centrum van Kampen komen ook kinderen naar onze school.

Ons schoolgebouw staat aan de Zilverschoon en daar hebben we op dit moment de beschikking over 8 lokalen. Daarnaast is er een speellokaal en een gemeenschappelijke ruimte. In deze bevindt zich een podium voor onze toneelactiviteiten. Vanuit de kleuterhal hebben we nog een doorgang die naar de teamkamer en andere gespreksruimtes leidt. De speelgelegenheid buiten is verdeeld in drie met elkaar verbonden pleinen. Eén van de pleinen is speciaal voor de jongste kinderen ingericht met een zandbak en een speeltoestel. In 2023 staat er een renovatie van het schoolgebouw gepland, inclusief nieuw schoolmeubilair.

Het is een openbare school, wat betekent dat deze toegankelijk is voor alle kinderen, zonder onderscheid naar geloof, levensovertuiging, culturele achtergrond of maatschappelijke positie van de ouder(s). Niet apart, maar samen!

Elk kind moet zich in en rondom de school veilig weten. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het pedagogisch klimaat.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Wereldwijs
  • Lezen
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Veiligheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Het dalende aantal leerlingen is te verklaren doordat de instroom kleiner is dan de uitstroom. Dat is ook terug te zien in de cijfers van de Gemeente Kampen. Die tonen aan dat er minder kinderen in de basisschoolleeftijd in de wijk wonen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
126
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Goed leren kan alleen als een kind zich veilig voelt op school, als het zichzelf kan zijn. Scholen hebben daarom regels, plannen en programma’s om het gevoel van veiligheid te vergroten. Zo wordt de veiligheid van een leerling, een klas of de hele school in de gaten gehouden. Wat de school doet en hoe de omgeving en ouders hierbij worden betrokken, dat kan alleen de school je vertellen.

Terug naar boven