Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Op school werken wij aan sociaal-emotioneel-leren (SEL). Dit doen wij met de methode Kwink.
Kwink heeft als doel de leerlingen te ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling én om van de klas een positieve groep te maken.
De kinderen leren vijf belangrijke vaardigheden:
- Ze hebben besef van zichzelf; ze kennen hun eigen gevoelens, interesses, waarden en kracht en hebben een gezond zelfvertrouwen.
- Ze zijn in staat tot zelfmanagement; ze kunnen hun gedrag en emoties hanteren.
- Ze hebben besef van de ander: ze hebben het vermogen om emoties bij anderen te herkennen en hier op een juiste manier mee om te gaan.
- Ze kunnen relaties hanteren, sociale druk weerstaan, conflicten hanteren en helpen oplossen.
- Ze kunnen keuzes maken; ze dragen actief bij aan een positief leer– en leefklimaat en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag.
Met Kwink krijgen leerkrachten handvatten om de groepsvorming te sturen en de klas een positieve groep te laten zijn.
Met Taakspel verbeteren wij het gedrag en de sfeer in de groep.
De Torenuil werkt met Taakspel, een antipestprogramma dat bedoeld is voor de hele groep.
Taakspel is ontwikkeld om een positief en veilig klassenklimaat te scheppen, het taakgericht gedrag te bevorderen en het regel overtredend gedrag te reduceren.
Uit onderzoek "wat werkt tegen pesten" blijkt Taakspel een positieve invloed te hebben op het terugdringen van het pestgedrag.
De leerkracht geeft tijdens het spelen van Taakspel complimenten en negeert ongewenst gedrag. Leerlingen kunnen zich beter aan klassenregels houden en taakgericht werken. Onrustig en storend gedrag neemt af en zo ontstaat er een prettiger klassenklimaat.
Daarnaast werkt de Torenuil al meer dan tien jaar met een stappenplan gericht op gedrag.
Het stappenplan maakt leerlingen bewuster van hun eigen handelen in gedragssituaties.
Wij willen dat iedereen met plezier naar school gaat. Hiervoor is een aantal afspraken en regels nodig.
Kinderen ervaren wat goed gewenst gedrag inhoudt en wat hun eigen rol daarbij kan zijn. Vanaf cluster 4, wordt een stappenplan gehanteerd, waarbij leerlingen bewust worden gemaakt van regelovertredend gedrag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gele en rode bewustwordingsformulieren. Ouders worden actief betrokken bij dit bewustwordingsproces.
Schorsen en verwijderen
Als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag van een leerling, dan kan een school overgaan tot schorsing of zelfs verwijdering. De procedure hiervoor vindt u in de bijlage.