Basisschool De Wereldboom

Sportlaan 18 4561 KZ Hulst

Schoolfoto van Basisschool De Wereldboom

Het team

Toelichting van de school

Groep 1:   Kim Bertram (ma t/m vr)

Groep 2:   Anneke Verbeeren (ma t/m vr)

Groep 3:   Lianne Leenkecht ( ma, do, vr) Jeanne van Keulen (di, wo)

Groep 4:   Daniëlle Platjouw (ma, di, wo) Nele de Loos (do, vr)

Groep 5:   Carolien Everts (ma t/m vr) 

Groep 6:   Sander de Schepper (ma t/m vr)

Groep 7:   Erik van Giesen (di, wo, do, vr) Lesley Dobbelaar (ma)

Groep 8:  Jacqueline de Jonge (ma, di, do, vr) Lesley Dobbelaar (wo)

Groep LBB: Chana Mack (ma, di, wo, do) Annet van den Elshout (vr)

IB: Annet van den Elshout (ma, di, do)

Naast een vakleerkracht voor GVO hebben wij ook een vakleerkracht voor schaken op onze school.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Kortdurende vervangingen worden zo veel mogelijk intern opgelost. Wanneer er een langdurige vervanging vereist is, wordt er samen met het bestuurskantoor naar een structurele oplossing gezocht. Het borgen van kwalitatief goed onderwijs staat centraal.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

In de kleutergroepen volgen de kinderen voornamelijk hun eigen ontwikkeling. De activiteiten die ze doen passen bij hun ontwikkeling van dat moment.  
Vanaf groep 3 bepaalt de leeftijd en het niveau van een leerling de plaatsing in een groep. De kinderen krijgen dan binnen een bepaalde periode dezelfde basisstof aangeboden. Leerlingen, die de basisstof nog niet zo goed beheersen, krijgen extra instructie en herhaling om het leerdoel alsnog onder de knie te krijgen. De andere kinderen zijn op dergelijke momenten bezig met verdiepingsstof die ze extra uitdaging en verdieping biedt.  
Vanaf groep 4 verwerken de kinderen taal- en rekendoelen op een chromebook middels het programma Snappet. Met behulp van dit programma kan ieder kind, voor ieder afzonderlijk leerdoel, op zijn of haar eigen niveau werken. Tevens biedt het programma voor de leerkracht de mogelijkheid om direct te zien hoe een leerling de opgaven maakt. Hierdoor kan de leerkracht direct hulp bieden en bijsturen indien nodig.

Leonardo onderwijs
Onze school heeft een eigen ‘Leonardo-klas’ voor kinderen uit de groepen 6, 7 en 8. Deze klas vormt samen met de 2 Leonardo klassen (groepen 3 t/m 8) op basisschool De Steiger in Terneuzen de Leonardo afdeling binnen onderwijsgroep Elevantio.

Leonardo onderwijs is een fulltime onderwijsconcept. Het biedt uitdagend onderwijs voor leerlingen met een hoog denk- en leervermogen. De leerlingen van onze Leonardoafdeling hebben door een andere manier van denken, voelen en leren een aangepast onderwijsprogramma. Zowel de leerkrachtbegeleiding als het onderwijsprogramma zijn afgestemd op de leer- en onderwijsbehoeften van deze leerlingen.

De leerkrachten zijn geschoold om deze specifieke groep leerlingen goed te kunnen begeleiden. Een kind wordt toegelaten als het o.a. open staat voor snel leren, interactie en dit eveneens door een capaciteitenonderzoek kan worden aangetoond. Het onderwijs streeft naar een evenwicht van lQ en EQ. Vanwege de aard en intensiteit van het onderwijs bestaat een klas uit maximaal 20 leerlingen. Het onderwijs inhoudelijke omvat naast de reguliere vakken zoals rekenen, spelling en wereldoriëntatie ook vakken als filosofie, leren-leren, omgaan met hoogbegaafdheid, science, vakoverschrijdende projecten, ICT, Spaans en schaken. Deze vakken worden door de leerkracht of een gastdocent gegeven.
Alle kinderen op onze Leonardo afdeling hebben de beschikking over een eigen Chromebook. Hier zijn voor de kinderen géén kosten aan verbonden. Aan alle kerndoelen wordt voldaan en de reguliere toetsen van Cito worden afgenomen.

Onze Leonardoafdeling staat niet los van de andere groepen op De Wereldboom. De kinderen spelen tijdens de pauzes gewoon samen en nemen deel aan de verschillende gezamenlijke activiteiten. Voor deze kinderen gelden dezelfde normen, waarden en afspraken als voor de andere kinderen van de school. Het leerstofaanbod is talig, snel, flexibel en wordt Top Down aangeboden. Vanuit resultaat denken en begrijpen wordt het onderliggende proces verkend en verhelderd.

Wij streven ernaar om d.m.v. aangepaste  leerstof, instructie en begeleiding de leerlingen zowel op leergebied alsmede op het gebied van persoonlijkheidsgroei en sociaal emotionele vorming een zo groot mogelijke evenwichtige basis te geven.  


Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De kinderen uit leerjaar 1 en 2 krijgen 25 uur onderwijs per week

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De kinderen uit de groepen 3 t/m 8 krijgen 25 uur onderwijs per week.

Ongeveer vijftig procent van deze tijd wordt besteed aan taal en rekenen, de andere vijftig procent aan de andere vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, handvaardigheid en gymnastiek.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs. Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn. Scholen hebben zorgplicht. Dat geldt dus ook voor onze school. Dat betekent dat wij ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden. Het gaat daarbij om leerlingen die bij ons worden aangemeld en leerlingen die al op school zitten. Wij zoeken in overleg met de ouders een passende plek. Op onze eigen school of, als de school niet de juiste begeleiding kan bieden, op een andere reguliere of speciale school. In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) hebben we vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Wij werken daarbij vanuit het bovenschools- beleidskader voor leerlingbegeleiding.

In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) kunt u de ondersteuning vinden die wij bieden

De ondersteuning die wij kunnen bieden is onder te verdelen in vier niveaus. 

  • Niveau 1: Handelingsgericht werken in de groep
  • Niveau 2: Intern handelen op schoolniveau
  • Niveau 3: Extern handelen door middel van boven schoolse ondersteuning
  • Niveau 4: Externe ondersteuning door middel van verwijzing. 

Voor het complete SOP kunt u het document op de website van onze school bekijken: https://www.basisschooldewereldboom.nl/welkom

Tevens kunt u op de website van de school ook het rouwprotocol vinden.

Doublures en kleuterverlenging:

Op de Wereldboom kan elk kind functioneren op zijn of haar niveau. Op de Wereldboom blijft een kind enkele zitten (doubleren) wanneer de school overtuigd is dat een leerling het daarna beter zal gaan doen. We geven de voorkeur aan een aangepast lesprogramma, zodat een leerling gewoon kan doorstromen naar de volgende groep. Wij proberen doubleren zoveel mogelijk te voorkomen, maar soms zijn er omstandigheden waarbij een doublure een goede oplossing kan zijn. Doubleren gebeurt alleen als het aanbieden van dezelfde leerstof voor een tweede jaar zinvol is. Voor kinderen met een niet op te heffen leerstoornis biedt een doublure meestal geen oplossing. Voor deze groep kinderen is het aanbieden van aangepaste leerstof een betere oplossing. De procedure bij doublures staat beschreven in een protocol. Ouders wordt betrokken tijdens deze procedure. De uiteindelijke beslissing ligt bij de school.

Kinderen stromen op 4-jarige leeftijd in in groep 1 van het basisonderwijs. Deze instroom vindt gedurende het hele schooljaar plaats. Groepen 1 en 2 van het basisonderwijs zijn de zogenaamde kleutergroepen. Volgens de onderwijsinspectie is er sprake van kleuterverlenging als in kind geboren voor 1 januari niet overgaat van groep 2 naar groep 3. Het uitgangspunt is dat een kind nog onvoldoende vaardigheden heeft ontwikkeld om te kunnen deelnemen aan het aanvankelijk lees- en schrijfprogramma en het rekenprogramma van groep 3. Op de Wereldboom vindt kleuterverlenging plaats wanneer de school overtuigd is dat een leerling het daarna beter zal gaan doen. Dat de kleuterverlenging in belangrijke mate zal bijdragen aan de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden. De procedure bij kleuterverlenging staat beschreven in een protocol.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Binnen het onderwijs voeren we steeds vernieuwingen door. Zo ook in ons toekomstig aanbod. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

In juli 2010 is de wet ‘Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie’ (Wet OKE)aangenomen. De Wet OKE geeft gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een dekkend en hoogwaardig aanbod van voorschoolse educatie in peutergroepen en kinderdagverblijven te organiseren met een doorlopende leerlijn naar de vroegschoolse educatie in het basisonderwijs.

De manier waarop we dat doen is vastgelegd in het clusterplan VVE en het borgingsdocument VVE Cluster Den Dullaert. 

Op onze school werken we intensief samen met de collega's van de kinderopvang aan de doorgaande lijn van de peuter- naar de kleutergroepen. Dagelijks bezoeken groepjes peuters de kleuterklas om daar, samen met de kinderen uit groep 1, activiteiten te doen die zijn afgestemd op hun ontwikkelingsbehoefte en belevingswereld. 

Op deze manier borgen we niet alleen de doorgaande lijn in het aanbod aan onze kinderen, maar organiseren we ook een natuurlijke overdracht van de peuter- naar de kleutergroepen. Dit komt de ontwikkeling van de kinderen ten goede. 

Terug naar boven