Moerschans

Liniestraat 100 4561 ZX Hulst

Schoolfoto van Moerschans

Het team

Toelichting van de school

Groepsindeling schooljaar 2022 2023:

Peutergroep: Juf Marjolein 

                  Juf Soraya

Groep 1/2: Juf Wendy              

                Juf Ester 

               Juf Nicole  

              

Groep 3/4: Juf Nienke 

                Juf Carina   

                Juf Annelies 

                Juf Wynanda

                Juf Carmen

Groep 5/6: Juf Sonja

                 Juf Carmen

                 Meester Frank

Groep 7/8: Meester Joost 

                Juf Nienke

TEC-klas: Juf Kathelijn

               Juf Lilian 

          

Intern begeleider en adjunct-directeur: Juf Annelies

Directeur: Juf Diana

Wij zijn een team waarin leerkrachten, pedagogisch medewerkers, onderwijsassistentes, intern begeleider, adjunct-directer en directeur nauw samenwerken om de ontwikkeling van de kinderen te bevorderen. Elk kind wordt gezien!

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Protocol vervanging bij ziekte en afwezigheid

Elevantio heeft als principe dat er bij ziekte en afwezigheid geen kinderen naar huis worden gestuurd. Het risico dat er thuis niemand aanwezig is of dat oudere leerlingen op straat blijven hangen willen we niet nemen. Daarnaast is het onze taak de leerlingen onderwijs te bieden. We spannen ons dan ook erg in om er voor te zorgen dat er altijd vervanging aanwezig is. We beseffen echter ook dat er soms, ondanks alle inspanningen, geen adequate oplossing te vinden is. Toch zal er een oplossing voor de leerlingen gezocht moeten worden. Dat deze oplossing niet altijd optimaal voor de leerlingen en leerkracht zijn beseffen we ons terdege. 

Vervangingsvolgorde:

De directeur zorgt voor een oplossing van de vervanging en hanteert daarbij een vaste volgorde:

1. Inzet van de beschikbare aanvullende formatie die op school beschikbaar is 

2. LIO-er werkt in “eigen” groep. De coach gaat de andere leerkracht vervangen. Dit mag niet leiden tot studievertraging.

3. Zoeken binnen de parttime leerkrachten van de eigen school:

a. duo-partner (indien parttime leerkracht ziek is)

b. andere parttimer

4. Interne vervangers (indien beschikbaar) benaderen uit de eigen VASTE Flexibele Schil van Elevantio.

Indien er geen vervanging in bovenstaande volgorde beschikbaar is, maakt de directeur een keuze uit de volgende opties:

- Ambulante tijd van de intern begeleider en/of plaatsvervangend directeur inzetten

- Verdelen van de groep over de andere groepen:

- Inzet van onderwijsassistent(en) of Pedagogisch Medewerker(s) onder verantwoordelijkheid van bevoegde leerkrachten.

- Samenvoegen van de groepen onder toezicht van de parallelleerkracht, indien mogelijk ondersteund door stagiaires.

- Vaste groepsleerkrachten laten wisselen van werkzaamheden. Gedurende korte periode verplaatsen van leerkrachten (bijv. leerkracht van groep 3/4 met bovenbouwcapaciteiten uit de eigen groep halen en in de bovenbouw inzetten)

- Inzet van PABO- studenten (onder toezicht van een bevoegde leerkracht)


Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de groepen 1-2 wordt er lesgegeven volgens het principe beredeneerd aanbod. De kinderen worden gevolgd dmv het observatiesysteem KIJK!. Aan de hand van deze resultaten wordt het lesprogramma samengesteld. Zowel voor de hele groep en voor niveaugroepen of individuele kinderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methode Kleuterplein.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

In alle groepen is de onderwijstijd genoemd zoals in het rooster is vastgelegd. Uiteraard wordt dit aangepast  aan de behoeften van de groep. We streven naar zoveel mogelijk onderwijs op maat.

In groep 3 wordt er gewerkt met Veilig Leren Lezen, dit is zowel op het gebied van lezen als taal

Bij lezen behoren de volgende onderdelen: technisch lezen, begrijpend lezen, studerend lezen (studievaardigheden).

Bij wereldoriëntatie behoren: verkeer, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek.

Bij kunstzinnige vorming en creatieve vorming rekenen we de expressieve vakken en muziek.

Tot levensbeschouwing behoort godsdienst en  de sociaal emotionele ontwikkeling (Kwink)

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Alle kinderen verdienen een zo passend mogelijke plek in het onderwijs.
Onderwijs dat leerlingen uitdaagt, dat uitgaat van hun mogelijkheden en rekening houdt met hun beperking. Kinderen gaan, als het kan, naar het regulier onderwijs. Zo worden ze zo goed mogelijk voorbereid op een vervolgopleiding en op een plek in de samenleving. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die daar het best op hun plek zijn. 

Scholen hebben zorgplicht.
Dat geldt dus ook voor onze school. Dat betekent dat wij ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden. Het gaat daarbij om leerlingen die bij ons worden aangemeld en leerlingen die al op school zitten. Wij zoeken in overleg met de ouders een passende plek.
Op onze eigen school of, als de school niet de juiste begeleiding kan bieden, op een andere reguliere of speciale school. In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) hebben we vastgelegd welke ondersteuning wij kunnen bieden. Wij werken daarbij vanuit het bovenschools beleidskader voor leerlingbegeleiding.  

Schoolondersteuningsprofiel 
In het schoolondersteuningsprofiel (SOP) kunt u de ondersteuning vinden die wij bieden. Dit document kunt u vinden op de website van de school: www.bsmoerschans.nl


Wij bieden onderwijs aan:

- Leerlingen van 2 ½ tot 13 jaar.   

- Leerlingen die het reguliere basisaanbod volgen en dankzij de inzet, betrokkenheid en kwaliteiten van het team, kunnen wij op dit moment kinderen met de volgende aandachtspunten opvangen:  

- Concentratieproblemen

- Leerproblemen 

- Lees-en taalproblemen

- TOS

- Dyslexie

- Taalachterstand (VVE)

- Meer- en hoogbegaafdheid

- Kinderen met ADHD

- Kinderen met PDD-NOS  (en belemmeringen in het autisme spectrum)

- Rekenachterstanden/Dyscalculie

- Kinderen met  motorische problemen

- Leerlingen met verschillende culturen en achtergronden.

Basiskwaliteit

 Het team stemt leerstof, onderwijstijd, instructie, verwerking en materialen af op de verschillen tussen leerlingen. Er wordt planmatig gewerkt d.m.v.  een samenhangend leerlingvolgsysteem, het analyseren van de resultaten, individuele actieplannen en groepsplannen. Het team van het kindcentrum bespreekt gezamenlijk de mogelijkheden van het realiseren van passend onderwijs voor de leerling met specifieke onderwijsbehoeften en beschrijft deze onderwijsbehoeften in het leerlingvolgsysteem.  

Organisatie van de ondersteuningsstructuur 

Passend onderwijs is voor ons team geen individueel onderwijs, maar afstemming van het onderwijs binnen de groep. Binnen Passend Onderwijs hebben we de ambitie om samen met externe partners, deskundigen binnen Elevantio en het samenwerkingsverband te onderzoeken waar en hoe leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften zich het beste verder kunnen ontwikkelen. Het team verwacht betrokkenheid en samenwerking van ouder(s)/verzorger(s), alsmede het openstaan en aannemen van adviezen die door de professionals gegeven worden. 

Als leerlingen buiten dit basismodel vallen en/of ondersteuning krijgen vanuit het samenwerkingsverband, wordt er een OPP opgesteld. In het OPP staan de doelen voor deze specifieke leerling opgenomen. Tevens wordt er op papier gezet op welk niveau de leerling mogelijk gaat uitstromen. Ook de hulpvraag naar evt. externe partners wordt beschreven. De deskundigen bespreken dit met ouder(s)/verzorger(s). Tevens wordt gekeken of school nog steeds kan zorgdragen voor een voldoende doorgaande ontwikkeling voor deze specifieke leerling.  

Bij tussentijdse instroom van een leerling met specifieke behoeftes wordt de informatie van de afkomstige school opgevraagd en meegenomen bij de plaatsing. Er wordt gekeken in hoeverre de specifieke ondersteuning haalbaar is binnen de mogelijkheden op onze school. Dit alles in goed overleg met de ouders en de externe begeleiding indien nodig/mogelijk. Ook hierbij gaan we zorgvuldig te werk in het afwegen van behoeftes met de mogelijkheden van de school.  

Indien we binnen de school aan de specifieke hulpvraag van een leerling niet kunnen voldoen, gaan we in overleg met ouder(s)/verzorger(s) en evt externen om te zoeken naar een passende school.

Doublures en kleutergroepverlenging  

Naast de algemene beschrijving is het zaak om te informeren over hoe de school omgaat met doublures, kleutergroepverlenging (in het bijzonder voor de ‘najaarskleuters’). Binnen onze scholen worden ouders nauw betrokken wanneer kinderen een OPP hebben. Dit verdient om expliciet beschreven te worden 

Doubleren

Op basisschool Moerschans kan elk kind functioneren op zijn of haar niveau. Op basisschool Moerschans blijft een kind enkel zitten (doubleren) wanneer de school overtuigd is dat een leerling het daarna beter zal gaan doen. We geven de voorkeur aan een aangepast lesprogramma, zodat een leerling gewoon kan doorstromen naar de volgende groep. 

Basisschool Moerschans probeert doubleren zoveel mogelijk te voorkomen, maar soms zijn er omstandigheden waarbij een doublure een goede oplossing kan zijn. Doubleren gebeurt alleen als het aanbieden van dezelfde leerstof voor een tweede jaar zinvol is. Voor kinderen met een niet op te heffen leerstoornis biedt een doublure meestal geen oplossing. Voor deze groep kinderen is het aanbieden van aangepaste leerstof een betere oplossing.  Ouders wordt betrokken tijdens deze procedure. De uiteindelijke beslissing ligt bij de school.   

Kleuterverlenging 

Kinderen stromen op 4-jarige leeftijd in in groep 1 van het basisonderwijs. Deze instroom vindt gedurende het hele schooljaar plaats. Groepen 1 en 2 van het basisonderwijs zijn de zogenaamde kleutergroepen. Volgens de onderwijsinspectie is er sprake van kleuterverlenging als een kind geboren voor 1 januari niet overgaat van groep 2 naar groep 3.  Uitgangspunt is dat een kind nog onvoldoende vaardigheden heeft ontwikkeld om te kunnen deelnemen aan het aanvankelijk lees- en schrijfprogramma en het rekenprogramma van groep 3. Op basisschool Moerschans vindt kleuterverlenging plaats wanneer de school overtuigd is dat een leerling het daarna beter zal gaan doen.  Dat de kleuterverlenging in belangrijke mate zal bijdragen aan de ontwikkeling van de benodigde vaardigheden. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Als school hebben wij zeker de ambitie om kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte nog beter te kunnen begeleiden en te laten ontwikkelen.

Wij maken verantwoorde keuzes om alle kinderen te begeleiden in sociale en cognitieve ontwikkeling:

* De NPO-gelden worden ingezet om ons onderwijs nog effectiever te maken door instructie aan kleine groepen kinderen mogelijk te maken (extra inzet personeel). Dit geeft ons ruimte om alle kinderen met extra ondersteuningsbehoeften extra te begeleiden. 

* We hechten grote waarde aan sociale ontwikkeling en veiligheidsbeleving. Mede om deze reden wordt er groot belang gehecht aan culturele, creatieve en sportieve activiteiten. Kinderen krijgen de kans hun eigen talenten te ontwikkelen/ontdekken

*We hebben een inpandige TEC-klas (Taal Expertise Centrum) om kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond zo goed mogelijk te ondersteunen in het leren van de Nederlandse taal. Kinderen hebben de mogelijkheid om 3 dagen per week onderwijs te volgen op het TEC en 2 dagen op de thuisnabije school.

Onze ambitie is om zo alle kinderen gelijke kansen te bieden om op een positieve manier de toekomst tegemoet te gaan!



Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Voor de voor -en naschoolse kinderopvang werken we samen met twee verschillende partners die kinderopvang aanbieden op in de school en op een andere locatie. De keuze is hierbij aan de ouders. 

Onze school heeft extra aanbod voor het jonge kind:

Kinderopvang, Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) /peuteropvang en Kindcentrum. We werken samen met twee verschillende  kinderopvangorganisatie in het gebouw van de school. Met Foxkidz en 'De kleine Deugniet". Het Kindcentrum heeft volop mogelijkheden voor uw peuter.

Vanaf 2 jaar en drie maanden kan uw peuter naar de peutergroep komen. Hier spelen en leren zij met andere peuters en kleuters. Vaak zal er met de basisschool worden samengewerkt aan diverse thema's en activiteiten.

Op het moment dat uw kind 4 jaar wordt zal er een warme overdracht plaatsvinden tussen de pedagogisch medewerker en de nieuwe leerkracht. Uiteraard zijn ook de ouder(s)/verzorger(s) aanwezig bij dit gesprek.

Terug naar boven