Kennismaking:
Als ouders hun kind aanmelden, worden zij uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek onder schooltijd en kunnen zij een kijkje nemen in de peuterspeelzaal en school. Ook uw kind is hierbij van harte welkom.
Bij de start vindt er ook een gesprek plaats met u en uw kind bij de juffrouw of meester in de (kleuter)groep. Dit vindt plaats na schooltijd.
Oudervertel-/driehoeksgesprekken:
In het begin van het schooljaar vinden de driehoeks-gesprekken (kind-ouder-leerkracht) plaats.
Voor de groepen 3 tot en met 8 geldt: tijdens dit gesprek vertelt het kind over zijn/haar hobby’s, interesses en andere wetenswaardigheden en vullen ouder(s), verzorger(s) daar waar nodig eventueel aan. Het gesprek gaat in tegenstelling tot het rapportgesprek niet over de prestaties van het kind, maar over de persoonlijkheid. Op deze manier hopen wij meer over uw kind te leren, wat ons én uw kind voordeel oplevert in de klas. Hiervoor krijgt u een vertelformulier dat u thuis van te voren in vult. Aan de hand van het vertelformulier vindt het gesprek plaats. Dit gesprek is vooral bedoeld voor ouders waarvan hun kind bij een nieuwe leerkracht komt. Indien uw kind voor het tweede jaar dezelfde leerkracht heeft, bent u natuurlijk van harte welkom maar hoeft u niet te komen indien er geen veranderingen zijn welke u wilt bespreken.
KIJK!:
In de groepen 1 en 2 wordt de ontwikkeling van uw kind gevolgd met het observatiemodel KIJK! registratie. Aan de hand van dit observatiemodel wordt u geïnformeerd over de ontwikkeling van uw zoon/dochter op de ouderavonden in februari en eind juni. De data van de ouderavonden worden middels de jaarplanning gecommuniceerd.
Groep 3 t/m 8:
Elk schooljaar ontvangen de leerlingen vanaf groep 3 twee keer per jaar een rapport. De ouders van de leerlingen worden tijdens een schooljaar minimaal 2 keer uitgenodigd door de groepsleerkracht om de ontwikkeling en de vorderingen van hun kind te bespreken tijdens zogenaamde 10-minuten gesprekken. Deze gesprekken vinden plaats in februari en eind juni aan de hand van het rapport. De gesprekken zijn tegelijkertijd met de gesprekken voor ouders van groep 1-2 over de KIJK!-rapportage. De rapporten worden na de gesprekken meegegeven met uw kind.
Informatie aan alle ouders:
Via Parro ontvangen alle ouders wekelijks de nieuwsbrieven. Hierin staat recente informatie over de organisatie, activiteiten en onderwijs. U dient eenmalig Parro te downloaden op uw telefoon en de koppelcode te gebruiken. U wordt dan vanzelf toegevoegd aan de groep van uw kind.
Contact en informatie aan gescheiden ouders
Soms zijn ouders van leerlingen gescheiden. Als school zijn wij neutraal en kiezen nadrukkelijk geen partij voor één van de ouders. Wij maken geen onderscheid in de communicatie en informatievoorziening naar ouders te maken.
Wij vinden het belangrijk dat beide ouders goed en volledig geïnformeerd zijn. De hoofdregel is dat ouders en verzorgenden elkaar informeren. Wij vinden het in het belang van het kind belangrijk dat ouders samen afspraken maken over de communicatie met school en elkaar te informeren over schoolse zaken. Hierbij hoort ook de informatie betreffende de school, zoals de schoolgids, nieuwsbrieven en mededelingen. Wij nodigen ouders bij voorkeur samen uit om aanwezig te zijn bij gesprekken over uw kind, zoals de rapportgesprekken. Wanneer dit in zwaarwegende omstandigheden onmogelijk is, kan (na overleg met de directeur) een afzonderlijk gesprek plaats vinden. Alleen bij akkoord van beide ouders is een eventuele nieuwe partner welkom bij het oudergesprek.
De uitnodiging voor schoolactiviteiten, waarbij ouders welkom zijn geldt dit in principe voor beide ouders. Wij verzoeken dat ouders hier samen afspraken over maken. Alleen in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is of ontheffing van het ouderlijk gezag) zal de school separate afspraken met gescheiden ouders maken. Indien één van de ouders separaat een activiteit met zijn of haar kind onder schooltijd wil ondernemen, dan is dat onder voorwaarden na schriftelijke toestemming van de schoolleiding mogelijk. Een harde eis is dat een dergelijke aanvraag pas behandeld wordt als de handtekening van beide ouders voor akkoord op het formulier vermeld staan.
Soms zijn er situaties dat het ouders niet lukt om onderling goed te communiceren. In dat geval stelt de school zich in het kader van de neutraliteit passief op. Indien de toestemming en/of handtekening van één van de ouders ontbreekt, dan geeft de schoolleiding in principe geen toestemming voor de aangevraagde activiteit. Ten slotte, indien medewerkers het vermoeden hebben dat het welbevinden van de kinderen op school door de scheiding en/of thuissituatie negatief beïnvloed wordt, dan is de schoolleiding verplicht hierover een melding te doen bij Veilig Thuis.