De Flevoschool

Bovenlangewijnseweg 4 1272 BX Huizen

  • Schoolfoto van De Flevoschool
  • Schoolfoto van De Flevoschool
  • Schoolfoto van De Flevoschool
  • Schoolfoto van De Flevoschool
  • Schoolfoto van De Flevoschool

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten van leerlingen worden gemeten door de afnames van de methode gebonden toetsen (ongeveer om de drie à vier weken) en door de afname van de Cito-toetsen.

Deze resultaten worden tijdens vaste momenten met de leerling besproken en indien noodzakelijk ook tussentijds door middel van een kindgesprek.

Naast de reguliere begeleiding door de leerkracht, waarbij de leerlingen zijn ingedeeld in drie niveaugroepen, wordt een kind indien noodzakelijk individueel in de groep begeleid. Is er daarnaast meer nodig dan kan een leerling ook extra door de remedial teacher worden ondersteund. Na een aantal weken wordt er met de leerling een gesprek gevoerd over zijn/haar ontwikkeling en de behaalde doelen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Begin november wordt er een informatieavond georganiseerd waarin door de leerkrachten van groep 7 en 8 algemene informatie gegeven wordt over het voortgezet onderwijs. Daarbij wordt ook verteld hoe de procedure rond het schooladvies is. Tevens wordt er gewezen op de site van de Gooise Gids. Op deze site vindt men informatie over alle scholen van voortgezet onderwijs in de regio, evenals alle data van open dagen en informatieavonden.

Na overleg met de overige leerkrachten, de intern begeleider en de directie geeft de leerkracht van groep 7 in juli een voorlopig schooladvies. Dit preadvies is niet alleen gebaseerd op de schoolresultaten, maar ook op concentratievermogen, interesse, motivatie, inzet en zelfstandigheid. Op grond van al deze gegevens wordt het advies voor voortgezet onderwijs gegeven.

In groep 8 worden in oktober de begintoetsen van Cito afgenomen. Deze begintoetsen worden meegenomen in het voorlopige schooladvies dat eind januari aan de kinderen wordt gegeven. Het opstellen van het voorlopig schooladvies heeft dezelfde procedure als bij het preadvies in groep 7.

Na het maken van de doorstroomtoets (nieuw in 2024) en de uitslag daarvan, wordt het definitieve advies opgesteld. Deze wordt schriftelijk aan het kind en de ouders medegedeeld.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Het uitgangspunt is dat kinderen uiteindelijk goed zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Zij moeten leren in positieve zin kritisch te oordelen en rekening te houden met elkaar. Een en ander komt aan de orde in bijvoorbeeld kringgesprekken en rollenspelen.


Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Eigen verantwoordelijkheid
  • Respect voor je omgeving
  • Kritisch kunnen oordelen

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven