Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer een kind niet of niet op tijd op school kan zijn, door bijvoorbeeld ziekte of bezoek aan een arts, moeten wij daar vóór schooltijd over geïnformeerd worden. Ouders geven, bij voorkeur binnen Parro de absentie door, maar kunnen ook de voicemail inspreken via telefoonnummer 035 52 53 276
Volgens de Wet op het Basisonderwijs is de school verantwoordelijk voor het onderwijs aan langdurig zieke leerlingen. Het contact met de ouders is van dien aard dat wij met de ouders in het belang van de kinderen naar de juiste oplossing zoeken. Onder langdurig zieke kinderen verstaan wij kinderen die langer dan twee weken het onderwijs niet kunnen volgen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Op de dag dat een kind vier jaar wordt, mag hij/zij iedere dag naar school. Vanaf vijf jaar is het kind leerplichtig.
In een aantal situaties mag de directeur buitengewoon verlof verlenen. Formulieren voor de verlofaanvraag zijn te verkrijgen bij de leerkracht of administratief medewerker of te downloaden in Parro. Een verzoek kan alleen ingewilligd worden als er sprake is van bijzondere omstandigheden conform de leerplichtwet. Hieronder ziet u welke mogelijkheden er zijn.
Verlof voor vierjarigen
Vierjarigen zijn niet leerplichtig. Ook deze kinderen hebben baat bij een regelmatig schoolleven. Daarom hopen we dat ouders beperkt gebruik maken van de mogelijkheid om het kind thuis te houden. Wanneer dit wel gebeurt, verzoeken we ouders om een schriftelijke aanvraag voor buitengewoon verlof in te dienen.
Verlof vanaf 5 jaar
Het RBL ziet er op toe dat ouders hun kinderen alleen thuishouden als daar een goede reden voor is. Vakanties, uitstapjes of andere activiteiten met leerplichtige of kwalificatieplichtige kinderen horen in de schoolvakanties gepland te worden.
Verlof buiten de schoolvakanties dient aangevraagd te worden middels het daarvoor bestemde verlofaanvraagformulier.
Er zijn 3 categorieën waardoor verlof verleend kan worden:
- Verlof i.v.m. vakantie
- Bijzonder verlof (gewichtige omstandigheden)
- Religieuze verplichtingen
Verlof in verband met vakantie:
U heeft alleen recht op extra verlof wanneer u vanwege uw beroep niet met uw gezin op vakantie kunt tijdens één van de reguliere schoolvakanties. De volgende voorwaarden zijn hierop van toepassing:
- Een verlofaanvraag moet ten minste 8 weken van tevoren worden ingediend bij de directeur van de school;
- De directeur van de school beoordeelt of aan de gestelde voorwaarden is voldaan;
- Het moet worden aangetoond dat in geen enkele schoolvakantie 2 weken aaneengesloten verlof kan worden genomen zonder dat dit tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden;
- De vakantie mag nooit langer duren dan 10 schooldagen;
- De vakantie mag nooit plaatsvinden in de eerste 2 lesweken van het schooljaar;
- Verlof moet altijd zo kort mogelijk worden gehouden.
Bijzonder verlof: In uitzonderlijke situaties kunt u verlof krijgen wegens gewichtige omstandigheden. Bijvoorbeeld bij een huwelijk, een huwelijksjubileum of het overlijden van een familielid.
Redenen voor toekennen van verlof door school:
- Bruiloft t/m 3e familiegraad (bewijs aanleveren, bijvoorbeeld een trouwkaart en/of kopie trouwakte)
- bruiloft in Nederland: maximaal 2 schooldagen indien er ver gereisd moet worden, anders 1 schooldag;
- bruiloft in het buitenland: maximaal 5 schooldagen rondom de officiële bruiloft; - Verhuizing: maximaal 1 schooldag verlof;
- Overlijden bloed- of aanverwant (bewijs aanleveren, bijvoorbeeld een rouwkaart en/of akte van overlijden):
- bij 1e graad familielid: maximaal 5 schooldagen;
- bij 2e graad familielid: maximaal 2 schooldagen;
- bij 3e en 4e graad familielid: maximaal 1 schooldag;
- Als uitvaart in het buitenland plaats zal hebben, maximaal 5 schooldagen verlof; - 25, 40 of 50 jaar ambtsjubileum, 12 ½, 25, 40, 50 of 60 jaar huwelijksjubileum van ouder(s) of grootouder(s): maximaal 1 schooldag;
- Naar oordeel van de directeur van de school/instelling gewichtige omstandigheid: maximaal 10 schooldagen verlof. De reden moet buiten de wil van de ouder(s)/verzorger(s) en/of leerling zijn gelegen (overmacht of wettelijke verplichting waar de ouder niets aan kan wijzigen).
Geen reden tot toekennen van verlof door school zijn:
- Familiebezoek in het buitenland;
- Goedkope tickets/vakantieaccommodatie in het laagseizoen;
- Tickets die al gekocht zijn of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode;
- De situatie dat andere kinderen uit het gezin (of uit het reisgezelschap) al of nog vrij zijn;
- Eerder vertrek of latere terugkomst in verband met verkeersdrukte;
- Samen reizen;
- Kroonjaren (verjaardagen);
- Sabbatical;
- Wereldreis / verre reis;
- Compensatie vanwege bijvoorbeeld een epidemie of pandemie.
Religieuze verplichtingen: De leerplichtwet biedt ouders en jongeren de mogelijkheid om verlof te krijgen voor religieuze verplichtingen. Een aanvraag van extra vrije dagen om een religieus feest in het thuisland te vieren kan door de directeur niet gehonoreerd worden. Het verlof geldt alleen voor de dag waarop uw kind de plicht moet vervullen.
De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar op de hoogte te brengen van ongeoorloofd schoolverzuim. Bij een verzuim van meer dan tien dagen wordt altijd de leerplichtambtenaar ingelicht. Tegen ouders, die hun kinderen zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt.
De leerplichtambtenaar
Alle zaken ten aanzien van de leerplicht zijn in handen gelegd van het Regionaal Bureau Leerplichtzaken Gooi en Vechtstreek.
Adresgegevens RBL:
Burgemeester de Bordesstraat 80
1404 GZ Bussum
Postbus 251
1400 AG Bussum
tel. 035-6926620
[email protected]