IKC Het Fluitschip

Hogerbeetsstraat 14 1624 XJ Hoorn

  • We hebben een ruime, veilige speelplaats. We zijn een Beweegwijsschool. De speelplaats zal nog aangepast worden.
  • Sinds september 2019 zijn wij een Kindcentrum.  We voorzien in een doorlopende lijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar.
  • Het Fluitschip is een Vreedzame school. We geven elkaar opstekers.
  • De peuters hebben een eigen veilige speelplek.
  • Schoolfoto van IKC Het Fluitschip

Het team

Toelichting van de school

De gegevens zoals u die aantreft op deze pagina, gaan over de hele Windvaan. Het Fluitschip is een kleinere zelfstandige locatie van de Windvaan.

De teamindeling voor dit jaar is als volgt:

  • Peuters            Lisa en Heliante
  • Groep 1 A        Lotte
  • Groep 2 B       Yvette
  • Groep 3           Willemijn/ Tanja
  • Groep 4           Esther
  • Groep 5           Luna
  • Groep 6/7       Celine/ Mariska
  • Groep 7/8        Janneke

Kwaliteitscoördinator  Ramona

Directeur                  Alwin

Schoolassistent          Annemieke

Ouderbegeleider        Ashna

Vakleerkracht gym     Marieke op dinsdag  en een vacature

Iedere groep heeft een deel van de week een onderwijsassistent of een leraar ondersteuner in de groep.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het komt voor dat een leerkracht door ziekte of om een andere reden niet voor de klas kan staan. Gelukkig kunnen we op die momenten gebruik maken van een invalpool. Indien er een invaller beschikbaar is, zal deze de leerkracht vervangen. Het komt echter ook voor dat er geen invalkrachten vrij zijn. We bedenken dan een interne oplossing. Bijvoorbeeld door een parttime leerkracht (die de bewuste dag vrij is) in deze groep in te laten vallen. In principe worden de leerlingen niet over andere groepen verdeeld. Alleen in geval van uiterste nood zal een groep naar huis gestuurd worden. De leerlingen worden bij voorkeur niet op de eerste dag (waarop geen vervanging mogelijk is) naar huis gestuurd. We bellen u, waarbij we checken of het voor u mogelijk is om uw kind zelf op te vangen. Anders zorgen wij dat uw kind in een andere groep geplaatst wordt.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

IKC Het Fluitschip heeft 7 onderwijsgroepen. De leerlingen van groep 1 en 2 zijn altijd gemengd.

Voor de groepen 3 tot en met 8 hebben wij meestal combinatiegroepen op basis van het leerlingaantal. In het schooljaar 2023 2024 hebben wij een enkele groep 3, een enkele groep 4, en een enkele groep 5.  De andere groepen zijn gemengd: een groep 6/7 en een groep 7/8.

Bij het indelen van de groepen zorgen we voor een gelijke verdeling van jongens en meisjes, gelijke verdeling van niveau (niet alle sterke leerlingen in 1 groep).

We geven de leerlingen les op hun niveau. Voor een aantal vakken betekent dit dat we groepsdoorbrekend werken. Bijvoorbeeld tijdens begrijpend lezen worden de leerlingen ingedeeld op hun niveau. Er zitten dan leerlingen uit verschillende groepen bij elkaar die hetzelfde aanbod krijgen.

Verder treft u op IKC Het Fluitschip een groep voor Buitenschoolse opvang (BSO), een Kinderdagverblijf (KDV) en een VVE peutergroep. 

We voorzien in een aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar. IKC Het Fluitschip in Hoorn is 5 dagen in de week geopend van 7 tot half 7.

IKC Het Fluitschip heeft een leerlingenraad. Leerlingen van de bovenbouw denken zo mee over het beleid van de school.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In groep 1 en 2 worden tijdens Spel en werk en Spel en beweging allerlei reken- en taalactiviteiten gedaan. 

De tijd die bij Nederlandse Taal, Rekenen en wiskunde en woordenschatontwikkeling staat, wordt gebruikt voor het op speelse wijze expliciet aanleren en inoefenen in de grote kring of kleine kring.

Leerlingen van de peutergroep en van het KDV die doorstromen naar KC Het Fluitschip nemen deel aan de activiteiten bij de kleuters.


Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Deze uren zijn indicaties. We besteden veel tijd aan de basisvaardigheden.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De school geeft les aan alle leerlingen waarvan wij aan de ondersteuningsbehoeften kunnen voldoen. 

Als een leerling bij IKC Het Fluitschip in Hoorn aangemeld wordt, bekijken wij of we het kind de nodige ondersteuning kunnen geven, binnen de groep waar hij/ zij terecht komt.

De school heeft een sterk pedagogisch klimaat. Hierdoor is het geven van de basisondersteuning geen probleem. Voor kinderen met meer ondersteuningsbehoeften, kunnen wij terugvallen op externe deskundigen die binnen de school werkzaam kunnen zijn.

Wat voor faciliteiten wij daarvoor hebben, kunt u o.a. zien in ons  "Schoolondersteuningsprofiel". Dit is te vinden op onze website.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Het uitgangspunt van de school is: Iedereen kan alles leren. We zien het als onze taak om kinderen alles mee te geven wat haalbaar is. We stellen (zeer) hoge ambities vast voor onze leerlingen op basis van objectieve criteria. Om dit te realiseren staan de leerkrachten centraal, zij geven gedegen les in rekenen, taal en lezen. De leerkrachten hebben kennis van de leerlijnen door de school heen.

De instructie van de leerkracht is wezenlijk voor het leerproces. Onze visie is om alle leerlingen een zo gelijk mogelijke kans te geven in het leerproces. Niet alle leerlingen komen met dezelfde voorkennis de school binnen, de school vindt het haar taak om de voorkennis van alle leerlingen te vergroten. Dit willen wij goed vormgeven. Het project Samen van start is daar een goede basis voor.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Vanaf het schooljaar 2020 - 2021 is er een VVE peutergroep in het gebouw van IKC Het Fluitschip aanwezig. Deze peuters en hun ouders worden betrokken bij het schoolgebeuren. We werken met de methode Startblokken. De peuters nemen voor een gedeelte van de dag deel aan het programma van de kleuters. 

Verder is in het gebouw van de school een Kinderdagverblijf aanwezig voor kinderen van 0 tot 4 jaar.  De kinderopvang en de kleutergroep werken bij verschillende activiteiten samen. Het Kinderdagverblijf is geïntegreerd in de school. Het gehele IKC valt onder Talent voor onderwijs en opvang.

Terug naar boven