De Vreedzame school
De Klipper ontwikkelt zich met het programma De Vreedzame School tot een democratische gemeenschap waarin leerlingen een stem krijgen, zich verantwoordelijk voelen, zich positief sociaal gedragen en conflicten zonder geweld oplossen.
De kern van De Vreedzame School bestaat uit een wekelijkse les voor alle groepen in de basisschool in conflictoplossing en de sociale competenties die daar voor nodig zijn. DVS is meer dan een lesmethode. Het is een visie, een aanpak, waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat. Kinderen krijgen taken en verantwoordelijkheden in de klas, in de school, en ook in de omgeving van de school. Er worden aparte leerlingmediatoren opgeleid die helpen bij het oplossen van conflicten. Zo leren de leerlingen allerlei vaardigheden die ze nodig hebben als (toekomstig) burger in onze democratische samenleving. Dat leren ze o.a. tijdens het werken in klassen- en/of schoolcommissies. De school fungeert zo als een oefenplaats voor democratisch, actief burgerschap. De school voldoet hiermee aan de eisen van de Inspectie op het terrein van sociale competentie, actief burgerschap en sociale integratie.
Kerndoel van wat we willen bereiken is dat we kinderen een stem willen geven en hen actief aan willen spreken op hun verantwoordelijkheid voor hun omgeving, voor de schoolgemeenschap en de samenleving. Op het niveau van de leerlingen streeft het programma ernaar om kinderen te leren:
1) op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen
2) constructief conflicten op te lossen
3) verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap
4) een open houding aan te nemen tegenover verschillen tussen mensen
5) volgens welke principes onze democratische samenleving is ingericht.
Anti-pestprotocol IKC De Klipper:
Pesten is in de hele maatschappij een veel voorkomend en niet makkelijk op te lossen probleem. Met het ontwikkelen van de Klipper als Vreedzame School proberen we pesten te voorkomen.
IKC De Klipper heeft daarnaast een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten: Anti-pestprotocol IKC De Klipper. In dit plan is beschreven hoe we handelen als er gepest wordt. Voor meer informatie verwijzen we naar de bijlage.
Aanspreekpunt pesten
De Klipper beschikt over over een aanspreekpunt voor leerlingen en ouders die te maken krijgen met pesten. Het aanspreekpunt vangt de gepeste leerling (en de ouders) op. Gezamenlijk wordt de situatie in kaart gebracht en wordt bekeken welke acties mogelijk zijn om de pestsituatie op te lossen. Daarbij verwijst en begeleidt het aanspreekpunt pesten eventueel naar andere medewerkers binnen of buiten de school. Ons aanspreekpunt pesten is laagdrempelig en daarom een bekend gezicht in de school.
Het aanspreekpunt op locatie de Bres en locatie Dubloen is mevr. Tanja Gardner (t.gardner@talenthoorn.nl of bereikbaar via het ouderportaal) Mevr. Merel Knukkel is op locatie de Bres ook het aanspreekpunt. U kunt haar bereiken via het ouderportaal of door een mail te sturen aan m.knukkel@talenthoorn.nl.
Ons aanspreekpunt pesten is ook ‘luisterjuf’. Omdat een school een plek moet zijn waar de kinderen zich veilig moeten voelen, bieden wij de kinderen de mogelijkheid om te praten over wat hen bezighoudt en/of eventueel dwarszit. Uiteraard kunnen de kinderen vooral ook bij hun eigen juf of meester terecht. Maar soms kan het fijn zijn om in een rustige setting je verhaal te doen. De kinderen kunnen op verschillende manieren de luisterjuf benaderen:
- kijken of juf Merel (De Bres) / juf Tanja (De Bres en Dubloen) tijd heeft. Hebben ze niet meteen tijd, dan kunnen de leerlingen een afspraak maken,
- een mailtje sturen naar juf Tanja: t.gardner@talenthoorn.nl of naar juf Merel: m.knukkel@talenthoorn.nl,
- een bericht achterlaten in de brievenbus die daarvoor bestemd is.