Toelatingsbeleid:
Als open Christelijke scholen streven wij ernaar een inclusieve omgeving te creëren waarin elke leerling welkom is. Soms is het echter niet mogelijk om alle leerlingen te plaatsen. Daarom is het van groot belang dat wij duidelijkheid en transparantie bieden over onze toelatingscriteria en prioriteiten, met name in situaties waarin de maximale capaciteit van onze schoolgebouwen een rol speelt en er onderwijskundige beperkingen zijn.
Maximale capaciteit van groepen
Elke school binnen Stichting Penta heeft een vastgestelde maximale capaciteit voor het aantal groepen, gebaseerd op het aantal beschikbare lokalen in relatie tot het aantal vierkante meters. Deze beperking waarborgt een veilige en optimale leeromgeving. Zodra deze maximale capaciteit is bereikt, worden zorgvuldige afwegingen gemaakt met betrekking tot nieuwe inschrijvingen.
Toelatingsbeleid
Stichting Penta streeft naar transparantie en hanteert, in afweging met wettelijke kaders, de volgende uitgangspunten bij toelating:
Maximaal aantal kinderen per groep Wij laten kinderen toe tot een maximum van 30 leerlingen per groep. In bijzondere omstandigheden kan een groep maximaal 32 leerlingen hebben.
Prioritering bij toelating Voor scholen waar het aanvullend toelatingsbeleid van toepassing is, gelden de volgende criteria voor toelating na inschrijving van vierjarigen:
- Broertjes en zusjes van leerlingen die al op school zitten: Voorrang wordt gegeven aan broertjes en zusjes van al aanwezige leerlingen. Ouders worden verzocht hen zo snel mogelijk aan te melden.
- Kinderen die gebruik maken van samenwerkende kinderopvang/ peuterspeelgroepen woonachtig zijn in het postcodegebied:Kinderen die naar voorschoolse opvang of peuterspeelscholen gaan waarmee de school samenwerkt, hebben voorrang bij inschrijving. Ouders dienen hun kind echter ook expliciet te registreren / aan te melden bij de school, aangezien aanmelding bij de kinderopvang / peuterspeelschool niet automatisch leidt tot registratie / aanmelding bij de school.
- Kinderen uit de omgeving van de school: Nabijheid van de school is een belangrijk criterium. Voorrang wordt verleend aan kinderen uit het postcodegebied van de school, waarbij de datum van registratie als criterium geldt.
Het bevoegd gezag behoudt het recht om in uitzonderlijke situaties af te wijken van deze prioritering. Voor verdere vragen of toelichting kunt u te allen tijde contact opnemen met de schoolleiding.
Procedure van aanmelding en inschrijving van leerlingen
Om de uitvoering van aanmelding en inschrijving zo goed mogelijk te laten verlopen is het proces van registreren, aanmelden en inschrijven van belang. Om goed beeld te hebben van de beschikbare plaatsen in de komende jaren, registreert u uw kind bij een basisschool van uw keuze. Dit kan vanaf de geboortedag. U kunt uw kind vanaf 3-jarige leeftijd aanmelden bij een basisschool. Dit kunt u zelf in gang zetten door contact op te nemen met de school. Indien u uw kind heeft geregistreerd, zal de school deze maand contact met u opnemen met betrekking tot de mogelijkheid om de registratie om te zetten in een aanmelding, gebaseerd op het beleid: prioritering in volgorde bij inschrijving.
Wanneer ouders hun kind schriftelijk hebben aangemeld (aanmeldingsformulier) gaat voor de school de zgn. ‘zorgplicht’ in. Dat wil zeggen dat de school nagaat of zij het kind onderwijs kan bieden dat bij de ontwikkeling (op leer- en gedragsgebied) van het kind passend is. In verreweg de meeste gevallen zal dit zo zijn. Er volgt dan een intake en de leerling kan worden ingeschreven als er geen wachtlijst is. Wanneer uit de gegevens blijkt dat het kind mogelijk een specifiek aanbod nodig zal hebben (sociaal-emotioneel, gedragsmatig, fysiek of op gebied van leerontwikkeling), dan wordt eerst een onderzoek ingesteld en meer informatie ingewonnen door de school.
De aanmeldingsprocedure voor 4-jarigen en voor zij-instromers en ‘zorgplicht’ is als volgt:
- Er moet plaatsruimte in de groep van aanmelding zijn.
- Ouders respecteren de grondslag en uitgangspunten van De Ceder.
- Ouders moeten bij de aanmelding aangeven wanneer ze vermoeden dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft.
- Bij zij-instromers geldt dat we, vóór officiële inschrijving, ten alle tijden contact opnemen met de leerkracht en/of intern begeleider van de vorige school. We rekenen voor deze periode maximaal twee weken.
- Ouders zijn verplicht om informatie uit de voorschoolse situatie te delen met de school van aanmelding.
- Uiterlijk 12 weken voordat de leerling bij ons naar school zou gaan, gaat voor de school de termijn van 6 weken in om een passende onderwijsplek te vinden. Dit zijn gewone weken, geen schoolweken. Eventueel kan deze termijn met 4 weken worden verlengd. Dat betekent dat u uw kind minimaal 12 weken voorafgaand aan de plaatsing dient aan te melden.
- Wanneer er een vermoeden is van een extra ondersteuningsvraag en de school kan de ondersteuning zelf niet bieden dan wordt de consulente van het Knooppunt ingeschakeld.
- De ouders worden bij het zoekproces naar een passende onderwijsplek (basisschool of school voor sbo/so).
Wanneer gaat uw kind naar school?
Een aantal weken voor uw kind 4 jaar wordt, neemt de leerkracht contact met u op voor een kennismaking met de leerkracht. De dag na hun vierde verjaardag starten zij op de basisschool. Kinderen die vlak voor de zomervakantie 4 jaar worden, beginnen in het nieuwe schooljaar.
Wij gaan ervan uit dat uw kind zindelijk is als het bij ons op school komt.
Uitschrijving van leerlingen
Gaat u verhuizen en verlaat uw kind onze school? Laat het ons dan tijdig weten. U kunt een uitschrijvingsformulier ophalen bij onze administratie.
Regels voor schorsing en verwijdering
Als een kind zich herhaaldelijk ernstig misdraagt, volgen er gesprekken met het kind samen met de ouders. Als overeengekomen afspraken niet nagekomen worden, kan er vervolgens een schorsing van een dag of enkele dagen opgelegd worden door de directeur. De ouders worden hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld, voorzien van redenen. Na een eventuele tweede schorsing kan worden overgegaan tot verwijdering. Op onze website leest u hier meer over onder in het gedragsprotocol.