Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is verzoeken wij u om bij aanvang van de ziekte voor schooltijd contact op te nemen met de school. Om extra schoolverzuim te voorkomen verzoeken wij u bezoeken aan artsen en tandartsen zoveel mogelijk buiten de schooluren te laten plaatsvinden. Dit is ook in het belang van uw kind.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof algemeen
In een aantal gevallen kunnen kinderen worden vrijgesteld van de leerplicht. Dit noemen we verlof. Kinderen hoeven voor een dag of voor een beperkt aantal dagen dan niet naar school. Ouders wordt nadrukkelijk verzocht de vakanties en uitstapjes te plannen op dagen dat de kinderen vrij zijn. Gelieve daarbij rekening te houden met de geplande toetsweken en Doorstroomtoets (gr. 8). Tevens verzoeken we de ouders om bezoekjes aan arts en tandarts zoveel mogelijk buiten de schooltijden te laten plaatsvinden. Alleen als er sprake is van een hieronder genoemde gegronde reden is het toegestaan dat de directie de leerling extra vrije dagen verleent. Indien er meer verlof dan de wettelijke uren aangevraagd wordt, mag de directie geen verlof verlenen en kunt u het verzoek ter beoordeling voorleggen aan de ambtenaar leerplicht van de gemeente.
Vrijstelling geregeld schoolbezoek van rechtswege
Er zijn omstandigheden waarin de ouders vrijgesteld zijn van de plicht hun kind naar school te sturen. (LPW art. 11 tot 13), de leerling heeft dan automatisch verlof:
- als de school of onderwijsinstelling gesloten of het onderwijs geschorst is (bijvoorbeeld bij ontruiming van de school);
- als het bezoeken van de school of de onderwijsinstelling verboden is (heeft betrekking op individuele leerlingen);
- als de leerling bij wijze van tuchtmaatregel geschorst is;
- als de leerling ziek is. Ouders zijn verplicht een ziektemelding te doen bij de school;
- als er plichten zijn die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging.
Als richtlijn geldt dat hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven.
Ouders dienen uiterlijk 2 dagen tevoren het bevoegd gezag (directie) op de hoogte te stellen middels de verlofaanvraag.
Vrijstelling geregeld schoolbezoek na vooraf verkregen toestemming
Er zijn omstandigheden waarbij vooraf toestemming wordt verleend voor verlof.
Op vakantie onder schooltijd
Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als de leerling tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders (LPW art. 11 onder f en art. 13a). In dat geval mag het bevoegd gezag (directie) de leerling eenmaal per schooljaar maximaal 10 dagen vrij geven. De verlofperiode mag niet in de eerste 2 weken van het schooljaar vallen of gekoppeld zijn aan één van de schoolvakanties (herfst-, kerst-, voorjaars-, mei en zomervakantie). Het komt voor dat een leerling of gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. De ouders dienen een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen waaruit de duur en de aard en de ernst van de ziekte blijkt en deze te overhandigen aan het bevoegd gezag (directie) van de school.
Verlof in geval van ‘andere gewichtige omstandigheden’.
Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ verstaat de Leerplichtwet omstandigheden die buiten de wil van de leerling en/of de ouders zijn gelegen. Op rond van deze omstandigheden kan aan een leerling verlof worden verleen. Het bevoegd gezag (directie) mag maximaal 10 schooldagen per schooljaar verlof geven.
Verlof voor meer dan 10 dagen.
De aanvraag voor een verlof in geval van ‘andere gewichtige omstandigheden’ van meer dan 10 dagen dient rechtstreeks bij de gemeente/leerplicht te worden ingediend. De leerplichtambtenaar hoort het bevoegd gezag (directie) van de school en de ouders over de aanvraag. Vervolgens neemt de leerplichtambtenaar ene beslissing en deelt deze door middel van een beschikking schriftelijk mee aan de aanvrager. De directie van de school krijgt een afschrift. In de beschikking wordt aangegeven dat en hoe er bezwaar te maken is tegen de beslissing.
Voor overige informatie zie onze schoolgids op de website: 't Jok | Terschelling