SBO Hoogvliet

Othelloweg 8 3194 GS Hoogvliet Rotterdam

Schoolfoto van SBO Hoogvliet

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Aan het einde van elk les-blok worden de tussenresultaten klassikaal gemeten door de leerkracht met een methode gebonden toets.

De leerkracht meet hierbij de resultaten van de aangeboden leerstof.

Hierdoor stemt de leerkracht de lesstof beter af op de individuele leerling.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Gedurende het hele schooljaar in de eindgroep worden de leerlingen voorbereid op het verlaten van de basisschool en het maken van de overstap naar het VO. Zo brengen we met alle leerlingen een bezoek aan, het praktijkcollege Accent en het Penta college te Hoogvliet en Spijkenisse. Dit zijn de scholen waarnaar de meeste van onze leerlingen aan het einde van hun schoolcarrière bij ons op school uitstromen. Uiteraard staan ouders vrij om af te wijken van dit aanbod aan scholen en de school naar hun keuze voor hun kind te kiezen.

SBO Hoogvliet neemt in samenwerking met ZIB (zorgleerling in beeld) een Adit, (een digitale toets) IQ-onderzoek af bij alle eind groep leerlingen. Dit schooljaar zal SBO Hoogvliet  deelnemen aan de centrale eindtoets Route8. Route8 wordt afgenomen bij de leerlingen met een IQ hoger dan 75 en die langer dan 4 jaar in Nederland wonen. Hier wordt mede het uitstroomniveau van de leerling bepaald in combinatie met de CITO-toetsen die elk half jaar worden afgenomen.

ZIB stelt in samenspraak met de leerkracht en de IB’er het eindadvies per leerling vast. Met dit eindadvies kunnen de ouders op zoek naar een geschikte VO-school. Als een leerling is aangemeld en toegelaten vindt er een warme overdracht tussen SBO Hoogvliet en VO-school plaats

Tevens zorgen de leerkrachten ervoor dat de leerlingen in de klas en in de omgeving rondom de school zo zelfstandig mogelijk worden gemaakt, zodat de overgang naar het VO soepel verloopt. Zo krijgen ze praktische weektaken binnen school die zij moeten verzorgen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Onze school geeft onderwijs aan leerlingen met extra ondersteuningsvragen, dat is onze kerntaak. Vele van onze leerlingen zijn gefrustreerd omdat zij juist op de cognitieve vakken problemen hebben ervaren en niet binnen de reguliere basisschool tot volledige ontwikkeling konden komen. Om hier op de aansluiting te maken werken wij aan de ontwikkeling van onze leerlingen leggen we verbindingen met hun talenten, deze verbindingen kunnen op alle leergebieden, sociaal, emotioneel en cognitief zijn. Binnen ons onderwijs geven we ook culturele vorming een plaats. Leerlingen leren op deze manier dat hun wereld groter is dan rekenen en lezen. De school moet extra aandacht geven aan begeleiding/onderwijs op maat passend bij de mogelijkheden van de leerlingen met een specifieke aanpak.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Ruimte voor jezelf en anderen
  • Respect voor jezelf en andere
  • Respect voor je omgeving

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven