SBO De Sterren

Zuiderkroon 8 9602 MZ Hoogezand

  • SBO De Sterren is gehuisvest in KC Zuiderkroon
  • Samen in het centrale hart van de school
  • Verbinding met alle groepen rondom het leerplein
  • Ruime lichte lokalen met flexibele inrichting
  • Verbinding met alle groepen rondom het leerplein

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De leerlingen van SBO de Sterren doen de verplichte eindtoets ROUTE8. In november doen de leerlingen ook mee aan de ADIT. Dit is een adaptief en digitaal intelligentie onderzoek waarbij de cognitieve capaciteiten van de leerling worden gemeten. De resultaten van deze toets zijn de onderbouwing voor het advies vervolgonderwijs en de onderwijsbehoefte van de leerling. Als het nodig is, bijvoorbeeld in de verwijzing naar het praktijkonderwijs, wordt een ander intelligentie onderzoek (bijvoorbeeld de Wisc) afgenomen. Daarnaast volgen wij de leerlingen met de schoolvaardigheidstoetsen in het leerlingvolgsysteem en vullen wij de Friese plaatsingswijzer in 

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De resultaten van de leerling worden onder andere gevolgd door het afnemen van methode gebonden en methode onafhankelijke toetsen. De resultaten van de toetsen worden vastgelegd in het leerlingvolgsysteem. Het leerlingvolgsysteem is een middel om de leerling te volgen in zijn/haar ontwikkeling. Het helpt ons in kaart te brengen met welke problemen de leerlingen te maken hebben en op welk gebied extra hulp moet worden ingezet. Op deze wijze kan per leerling in beeld gebracht worden of hij/zij zich naar verwachting ontwikkelt.

Methode-gebonden toetsen: Deze toetsen horen bij de lesmethode waar uit gewerkt wordt en hebben als doel de voortgang van de dagelijkse leerstof op gezette tijden te toetsen. De toetsen geven details aan en helpen de leerkracht de leerstof in een korte periode goed aan te passen aan de individuele leerling. De toetsing vindt regelmatig plaats.

Methode-onafhankelijke toetsen: Deze toetsen staan niet in relatie tot de lesmethodes die dagelijks worden gebruikt. De toetsen bewaken meer de algemene voortgang van de leerling. De resultaten worden gekoppeld aan een niveau-indicatie. De ouders mogen van de school verwachten dat zij alles in het werk stelt om tot maximale resultaten te komen. SBO De Sterren maakt gebruik van de school vaardigheidstoetsen van BOOM, dit zijn adaptieve toetsen.

Sociale ontwikkelingen leervaardigheden: De sociale ontwikkeling van de leerling volgt de school door het jaarlijks afnemen van ZIEN. De resultaten van ZIEN worden bewaard in het digitale dossier van de leerling in het leerlingvolgsysteem.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Naar het voortgezet (speciaal) onderwijs

In februari van het schooljaar bespreken we het schooladvies voor het voortgezet (speciaal)onderwijs met ouders. Om ons advies te ondersteunen worden bij leerlingen die 12 jaar worden de volgende documenten ingevuld:

  • ZIEN ·        
  • Groepsgewijs intelligentie onderzoek (ADIT)
  • De Plaatsingswijzer
  • Het ontwikkelperspectief plan

Het adviesgesprek wordt gevoerd door de leerkracht en ouders. Als het nodig is sluiten de intern begeleider en/of de gedragsdeskundige aan bij dit gesprek. Ouders en leerlingen bezoeken open dagen en maken uiteindelijk een keuze. Leerkrachten vullen de onderwijskundige eindrapporten in en zij kunnen, als u dat wilt, ook ondersteunen bij het invullen van het aanmeldingsformulier.

Wij verstrekken:

  • Het laatste OPP aan de vervolgschool.
  • Wij verzorgen de overdracht naar de vervolgschool.
  • Eindtoets basisonderwijs. Scholen voor Speciaal (Basis) Onderwijs zijn met ingang van april 2019 verplicht de Eindtoets Basisonderwijs af te nemen. Binnen RENN4 is afgesproken dat scholen de eindtoets “Route 8” afnemen voor leerlingen met uitstroomperspectief praktijkonderwijs of hoger.
  • Onderwijskundig rapport (OKR). Als de leerling de school verlaat, krijgt de leerling een onderwijskundig rapport (OKR). Dit rapport gaat eveneens naar de vervolgschool. In het rapport staat informatie over de leerprestaties, de werkhouding en het gedrag van de leerling. Het OKR wordt met ouders besproken.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

SBO De Sterren streeft ernaar een plek te zijn waar kinderen graag zijn en zich veilig en geborgen voelen, geplaatst in een groep met leeftijdsgenoten. Kinderen hebben een positief zelfbeeld nodig om goed te kunnen functioneren en leren. Een goed pedagogisch klimaat is daarom essentieel: We kijken naar de positieve kanten van het kind en we gaan uit van wat het kind kan. In de omgang met elkaar spelen acceptatie en waardering een belangrijke rol. Duidelijke regels en afspraken, maar ook rust door de hele school bieden het kind houvast. 

Om de leerlingen van SBO De Sterren toe te rusten voor de toekomst zullen we ons nog verbeteren in het aanleren van zelfstandigheid. Door leerlingen te leren-leren zijn zij in staat hun probleem oplossend vermogen in te zetten. Dit vergroot de motivatie om te leren en wakkert de natuurlijke nieuwsgierigheid van de leerlingen aan.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Kernwaarde Respect
  • Kernwaarde Veilligheid
  • Kernwaarde Plezier

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

SBO De Sterren heeft februari 2020 inspectie bezoek gehad en is als voldoende gewaardeerd, alle kwaliteitsnormen zijn voldoende. 

Terug naar boven