SBO De Sterren

Zuiderkroon 8 9602 MZ Hoogezand

  • SBO De Sterren is gehuisvest in KC Zuiderkroon
  • Samen in het centrale hart van de school
  • Verbinding met alle groepen rondom het leerplein
  • Ruime lichte lokalen met flexibele inrichting
  • Verbinding met alle groepen rondom het leerplein

Het team

Toelichting van de school

De Sterren van SBO de Sterren bestaat uit bevlogen mensen uit verschillende leeftijdsgroepen. Er zijn meer parttimers dan fulltimers waardoor de groepen begeleid worden door duo's. Door de diversiteit vormen zij met elkaar een veelzijdige sterrenhemel.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het team van SBO De Sterren is constant in ontwikkeling. Dat betekent dat er teamleden zijn die een studie of een cursus volgen. Deze teamleden worden zoveel mogelijk intern vervangen door eigen medewerkers. Het kan voorkomen dat een medewerker ziek wordt, dan zal er een beroep gedaan worden op een vervanger. In het slechtste geval zal een groep worden verdeeld over de andere groepen of is er een dag een thuiswerkdag. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Leerroutes

De leerlingen worden ingedeeld op basis van leeftijd, niveau en leerroute. Binnen RENN4 kennen we vier leerroutes. Hieronder staat per leerroute een korte omschrijving.

Leerroute 1 is de leerroute voor leerlingen met weinig tot geen beperkingen bij het leren. Deze leerroute bereidt de leerlingen voor op een uitstroombestemming in het regulier basis- en voortgezet onderwijs (de gemengde of theoretische leerwegen van het vmbo, havo en vwo) of het voortgezet speciaal onderwijs, uitstroomprofiel Vervolgonderwijs.

Leerroute 2 is de leerroute voor leerlingen met enige onderwijsachterstand en beperking bij het leren. Deze leerroute bereidt de leerlingen voor op een uitstroombestemming in de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo of het VSO, uitstroomprofiel Vervolgonderwijs (niveau vmbo BB), of uitstroomprofiel Arbeid.

Leerroute 3 is de leerroute voor leerlingen met grote onderwijsachterstanden. Deze leerroute bereidt de leerlingen voor op een uitstroombestemming in het praktijkonderwijs of het voortgezet speciaal onderwijs, uitstroomprofiel Arbeid.

Leerroute 4 is de leerroute voor leerlingen met grote onderwijsachterstanden en een laag ontwikkelingsniveau en -tempo. Deze leerroute bereidt de leerlingen voor op een uitstroombestemming in het voortgezet speciaal onderwijs, uitstroomprofiel Arbeid of Dagbesteding.

Voor alle leerroutes heeft RENN4 op schoolniveau streefdoelen vastgesteld. Het is de ambitie van de RENN4 scholen om er voor te zorgen dat 80% van de leerlingen uitstroomt op het niveau dat bij toelating is vastgesteld.

Jonge kind (tot 7 jaar) Het onderwijsaanbod aan leerlingen tot 7 jaar heeft als doel een brede ontwikkeling te bevorderen zodat de leerling voldoende basisvaardigheden ontwikkelt om te kunnen lezen, schrijven en rekenen en met succes het basisonderwijs verder te volgen. De school stelt voor alle leerlingen tot 7 jaar het ontwikkelingsperspectief “Vervolgonderwijs” en leerroute 2 vast, tenzij onderbouwd kan worden dat dit perspectief niet realistisch is. 

SBO De Sterren biedt onderwijs dat past bij de ontwikkelingsmogelijkheden van de leerlingen zodat zij een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. SBO De Sterren heeft het onderwijsaanbod aan de hand van de leerroutes uitgewerkt. Bij het invullen van het onderwijsaanbod zijn de door de overheid geformuleerde kerndoelen voor het speciaal basisonderwijs richtinggevend. De kerndoelen speciaal basisonderwijs beschrijven wat de overheid vindt dat leerlingen minimaal moeten kennen en kunnen. Voor een volledige omschrijving van de kerndoelen speciaal onderwijs kunt u kijken op: www.slo.nl/sectoren/po/kerndoelen

Klasindeling

  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De praktijkvakken worden gegeven aan de leerlingen in leerjaar 7/8 met als uitstroomprofiel 'praktijkonderwijs'. De leerlingen in leerjaar 7/8 met een uitstroomprofiel anders dan praktijkonderwijs, krijgen Wereldoriëntatie aangeboden.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

In een ondersteuningsprofiel staat aangegeven welke voorzieningen de school heeft om zorgleerlingen op te vangen. Het profiel wordt samen met het team en een vertegenwoordiging van de ouders opgesteld. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de expertise van de school, maar er wordt ook rekening gehouden met de profielen van de andere scholen in het samenwerkingsverband. Het totaal van ondersteuningsprofielen van alle scholen in het samenwerkingsverband moet zorgen voor een dekkend aanbod van de onderwijsondersteuning en zorg.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

In het schooljaar 2023-2024 start SBO de Sterren met een negende groep. Deze groep is bestemd voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte passend binnen het profiel van leerroute 4. Het is een volwaardige nieuwe groep, wat betekent dat de leerlingen de hele schooldag aanwezig zij en geen aparte stamgroep hebben. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven