Het bestuur van de VCO Midden- en Oost-Groningen heeft voor haar scholen aansluiting gezocht bij een landelijke klachtencommissie. Deze commissie is belast met het onderzoeken van klachten en rapporteert en adviseert hieromtrent aan het bevoegd gezag. Klachten kunnen gaan over bijvoorbeeld begeleiding van leerlingen, toepassing van strafmaatregelen, beoordeling van leerlingen, de inrichting van de schoolorganisatie, seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie en pesten. Wanneer u een klacht heeft kunt u dit opnemen met de contactpersoon van de school. Voor onze school is dat Daphne Miedema.
De contactpersoon verwijst u, indien nodig, naar de vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon is een onafhankelijk persoon die nagaat of er bemiddeld kan worden en/of de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een klacht bij de klachtencommissie (eveneens onafhankelijk). Wilt u in een voorkomend geval liever rechtstreeks met de vertrouwenspersoon contact opnemen i.p.v. met de contactpersoon, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.
Voor de scholen van de VCO Midden- en Oost-Groningen is Mevr. Janneke Brouwer de vertrouwenspersoon. Mevr. Janneke Brouwer is te bereiken via 06302609 51 of [email protected] Vanzelfsprekend hoopt iedereen dat de ingestelde commissie en aangewezen vertrouwenspersonen nooit in actie hoeven te komen, maar waar mensen elkaar serieus willen nemen is het goed te weten wat te doen als het soms niet gaat zoals het zou moeten gaan en is het goed te weten waar je terecht kunt met vragen, opmerkingen en/of klachten.
De volledige klachtenregeling ligt op school ter inzage.
De VCO scholen zijn aangesloten bij de Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs (GCBO).
Als u vragen hebt staan de secretarissen van de commissies u graag te woord. Ze zijn te bereiken via: GCBO, Postbus 82324, 2508 EH Den Haag. Tel: 070 – 3861697 www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl / [email protected]
De onderwijsinspectie
Algemene informatie van de onderwijsinspectie, over alles wat met onderwijs en schoolgaan te maken heeft, is te verkrijgen via postbus 51 (tel: 0800-8051 (gratis)) Ook via de website www.onderwijsinspectie.nl is er de nodige algemene en meer specifieke informatie beschikbaar. De onderwijsinspectie beschikt ook over een vertrouwensinspecteur waar u met vertrouwelijke vragen en/of opmerkingen terecht kunt. (tel: 0900-1113111).
Wet Sociale Veiligheid
Vanaf het schooljaar 2015-2016 is de “Wet Sociale Veiligheid” van kracht. Deze wet is niet geheel nieuw. Het gaat om aanpassingen en aanscherping van al bestaande wetten. Voor scholen betekent dit onder anderen de volgende verplichting:
- Het benoemen van een coördinator die het beleid ten aanzien van pesten coördineert en die als aanspreekpunt in het kader van pesten fungeert. Voor onze school is deze coördinator: Daphne Miedema
- Het inzichtelijk maken van de meldcode. De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet. Iedere school heeft een geschoolde aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor onze school is de aandachtsfunctionaris Christien de Vries.
Verzekeringen/aansprakelijkheid
De school heeft een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.
Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen; personeel; vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk mee verzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (kapotte bril, fiets etc) valt niet onder de dekking.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als zij die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dat verband op twee aspecten, die vaak aanleiding zijn tot misverstand.
Ten eerste is de school c.q. het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. Deze opvatting leeft wel bij veel mensen, maar is gebaseerd op een misverstand. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten dus te kort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld tijdens de gymnastiekles een bal tegen een bril. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, en wordt (dan ook) niet door de school vergoed.
Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.