AVG
Aan het begin van het schooljaar kunnen ouders via de Klasbord app aangeven waar de gegevens van hun kinderen wel of niet voor gebruikt mag worden. Ook wordt gevraagd naar wel of geen toestemming voor het delen van beeldmateriaal in verschillende communicatiekanalen.
Sociale media en mobiel of device-gebruik
In onze school (en scholen van VCOMOG) gelden regels voor het gebruik van sociale media en smartphone of devices. In het kort komt het op het volgende neer:
1. Een smartphone, mobiele telefoon of elk ander mobiel device van leerlingen (zoals een tablet of smartwatch) staat uit zodra leerlingen de school in komen. De telefoon en smartwatch of ander mobiele device wordt ingeleverd bij de leerkracht of opgeborgen in een telefoonzak of kast.
2. Op onze school gebruiken leerlingen geen devices tijdens de lessen, tenzij ze worden gebruikt voor lesdoeleinden.
3. Leerlingen mogen met een mobiele telefoon of elk ander mobiel device (zoals een tablet of smartwatch) nooit foto’s of filmpjes van de school, een online les, de leerkracht of medeleerlingen maken en/of doorsturen naar anderen en/of posten op social media of internet.
4. Voorbeeldfunctie: leerkrachten gebruiken hun mobiele telefoon naar eigen inzicht maar wel met toelichting aan de leerlingen waarom er verschil is tussen leerlingen en leerkracht (denk aan ouderapp, opzoeken etc.).
In het protocol sociale media (te vinden op de website van de VCOMOG) staat een en ander rondom sociale media verder uitgewerkt en uitgelegd.
Verzekeringen/aansprakelijkheid
De school heeft een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.
Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen; personeel; vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk mee verzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (kapotte bril, fiets etc) valt niet onder de dekking.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als zij die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dat verband op twee aspecten, die vaak aanleiding zijn tot misverstand.
Ten eerste is de school c.q. het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. Deze opvatting leeft wel bij veel mensen, maar is gebaseerd op een misverstand. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten dus te kort zijn geschoten in hun rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld tijdens de gymnastiekles een bal tegen een bril. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, en wordt (dan ook) niet door de school vergoed.
Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.
Sponsoring
De school voert een zeer terughoudend beleid ten aanzien van de aanvaarding van materiële of geldelijke bijdragen. We doen het zeker niet wanneer daar naar de kinderen toe bepaalde verplichtingen aan verbonden zouden zijn.