Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is moet u dat ’s morgens telefonisch voor 8.15 uur aan de school doorgeven. Wij verwachten dat afspraken voor doktersbezoek en dergelijke zoveel mogelijk buiten schooltijd gepland worden. Wij vragen u om –als u uw kind in de klas brengt- het lokaal te verlaten bij de aanvang van de les. Iedere dag worden de absentielijsten ingevuld. Bij onduidelijke reden van verzuim wordt contact opgenomen met de ouders. Bij eventuele problemen kan dan een oplossing worden gezocht. Ongeoorloofd schoolverzuim wordt bij de leerplichtambtenaar gemeld. Indien kinderen te laat zijn, wordt dit ook zo vermeld in ParnasSys. Bij veelvuldig te laatkomen zal de directie ouders hierop aanspreken eventueel kan de leerplichtambtenaar ingeschakeld worden door de directie.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Wanneer u andere dringende redenen heeft (dan ziekte) om uw kind de school te willen laten verzuimen, dient u dat 8 weken van tevoren schriftelijk aan te vragen bij de directeur. Aanvraagformulieren zijn op school verkrijgbaar en staan op onze website. Uitgangspunt bij toekenning van extra verlof is dat er sprake is van externe omstandigheden die buiten de wil van ouders en/of kind plaatsvinden. Omstandigheden die in aanmerking komen voor extra verlof:
- Verhuizing: maximaal 1 dag
- Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad binnen de woonplaats: maximaal 1 dag, buiten de woonplaats: maximaal 2 dagen
- 12,5-/ 25-/ 40-/ 50-/ of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: maximaal 1 dag
- 25-/ 40-/ of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: maximaal 1 dag
- Ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad: periode in overleg met de directeur
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad: maximaal 4 dagen
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad: maximaal 2 dagen
- Overlijden van bloed- en aanverwanten in de derde en vierde graad: maximaal 1 dag
- Naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen anders dan vakantieverlof en deelname aan sportieve en culturele evenementen buiten schoolverband.
- Bij een aanvraag voor meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar. Dit is alleen mogelijk bij omstandigheden waarbij sprake is van medische of sociale indicatie.