De interne en externe vertrouwenspersoon (sociale veiligheid)
Onze leerlingen hebben recht op goed onderwijs en een veilige omgeving als ze naar school gaan. Pesten, seksuele intimidatie, agressie en geweld worden actief tegengegaan. Ook besteden wij veel aandacht aan de kwaliteit en organisatie van ons onderwijs en aan de communicatie met de ouders.
Als er problemen zijn, ligt het voor de hand deze te bespreken met de groepsleerkracht van uw kind, de interne begeleider (IB-er) of de directie. Soms kan dat niet, omdat er juist problemen zijn met deze personen. Er zijn dan andere mogelijkheden.
1. U of uw kind kan contact opnemen met één van onze interne vertrouwenspersonen, Hanneke Verdaasdonk (hverdaasdonk@kempenkind.nl) of Imke Dieker- van der Bruggen (idieker@kempenkind.nl). Zij kunnen en zullen u bij een klacht adviseren over de te nemen stappen.
2. U kunt contact opnemen met het bestuur van Stichting KempenKind met de uitvoerend bestuurder Maaike Jacobs (KempenKind Tel. 0497- 516337). Zij zal proberen door bemiddeling samen met u en de school tot een oplossing te komen.
3. U kunt contact opnemen met de externe vertrouwenspersonen van KempenKind, de heer Roy Ploegmakers of mevrouw Annelies van de Waal. De heer Ploegmakers is bereikbaar op telefoonnummer 06-48088774 of via de mail: royploegmakers@vertrouwenswerk.nl. Mevrouw De Waal op telefoonnummer 06-33646887 of via de mail: anneliesdewaal@vertrouwenswerk.nl. Op www.vertrouwenswerk.nl kunt u terecht voor meer informatie over de werkzaamheden van de externe vertrouwenspersoon. Zij zal samen met u kijken welke vervolgstappen er nodig of wenselijk zijn. De eerste insteek is meestal een bemiddelend gesprek tussen ouders en school. De stap naar de klachtencommissie (zie hieronder) is ook een optie. De externe vertrouwenspersoon kan u daarbij desgewenst ondersteunen.
4. Wanneer u het idee heeft dat uw klacht door de school of het bestuur niet adequaat wordt afgehandeld, kunt u contact opnemen met de klachtencommissie. KempenKind is aangesloten bij de landelijke klachtencommissie GCBO (Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs dwz katholiek, christelijk, algemeen bijzonder, gereformeerd en reformatorisch onderwijs). Postbus 82324, 2508 EH Den Haag. Tel. 070386 1697. Info@gcbo.nl. De klachtencommissie onderzoekt uw klacht door hoor en wederhoor en geeft een gemotiveerde uitspraak of de klacht wel, niet of gedeeltelijk gegrond is. Aan de uitspraak is meestal een advies voor het bestuur gekoppeld.
5. Als er sprake is van klachten over fysieke, psychische, seksuele intimidatie, pesten, discriminatie e.d., dan kan desgewenst contact worden opgenomen met de vertrouwensinspecteur. Hij/zij zal aandachtig naar de klacht luisteren en u eventueel adviseren over de te nemen stappen. De vertrouwensinspecteur is onder kantooruren (ook in de schoolvakanties) bereikbaar op telefoonnummer 0900 111 3 111. Overigens kunt u voor dergelijke klachten ook terecht bij het bestuur of de externe vertrouwenspersoon (zie hierboven).
Nadere informatie omtrent de klachtenregeling is op school aanwezig. Hierin staat aangegeven hoe u kunt handelen in het geval u een klacht wilt indienen. Informatie kunt u ontvangen via de interne vertrouwenscontactpersoon, de directie van de school, de uitvoerend bestuurder van KempenKind of de externe vertrouwenspersoon. Het is belangrijk dat klachten met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs worden voorkómen of zo snel mogelijk uit de wereld worden geholpen. Daarom doen wij een dringend beroep op u om bij klachten contact op te nemen met de betrokken leerkracht als u van mening bent dat bepaalde zaken niet goed of niet afdoende geregeld zijn. De directie (of de interne vertrouwenspersoon) kan bemiddelen.
Als er sprake is van een vermoeden van een zedenmisdrijf door een volwassene op school jegens een minderjarige leerling is het personeel wettelijk verplicht dit te melden bij het bestuur. Het bestuur moet dit melden bij de vertrouwensinspectie en wordt eventueel verplicht om aangifte te doen van een mogelijk zedenmisdrijf bij politie/justitie (Meld- en Aangifteplicht voor het Onderwijs 1999).