Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>alle speciaal onderwijs scholen</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/00b49709-bc09-4503-9945-fe4292ce5dd7" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar verblijfsjaar en naar leeftijd. Het verblijfsjaar is het totaal aantal jaren dat de leerling op het speciaal onderwijs zit. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
De deuren van de school gaan open om 08:20 uur. Om 8.30 uur start het onderwijsprogramma. Omdat onze leerlingen veel baat hebben bij een duidelijke structuur en routine vinden wij het erg belangrijk dat leerlingen op tijd komen.
Als een leerling start op De Ster wordt er begonnen met halve dagen onderwijs (minimaal twee weken). De leerlingen zijn dan van 8.30 uur tot 12.00 uur op school. Deze keuze is gemaakt omdat wij het van belang vinden dat onze leerlingen succeservaringen opdoen op school. Een opbouw in schooltijden vergroot de kans op deze succeservaringen. Uiteraard is onze intentie leerlingen binnen een korte termijn volledige onderwijstijd te bieden.
Op PI-school De Ster liggen het Competentievergrotend werken en de methode Handig Doen ten grondslag aan het pedagogisch klimaat. Door middel van het inoefenen van en belonen op schoolbrede afspraken stimuleren wij een positief pedagogisch klimaat. Deze schoolafspraken zijn:
- Wij doen wat de juf of meester zegt;
- Wij zijn rustig in de school;
- Wij houden onze handen en voeten bij onszelf;
- Wij gaan vriendelijk om met elkaar;
- Wij gaan zuinig om met spullen.
Op PI-school De Ster zijn jeugdmaatschappelijk werkers aanwezig voor leerlingen die extra hulp of ondersteuning nodig hebben. Deze jeugdmaatschappelijk werkers bieden begeleiding in de klas aan leerlingen die het zelfstandig meedoen aan het dagprogramma nog lastig vinden. Ook begeleiden zij leerlingen individueel bij het intrainen van sociale vaardigheden en het op adequate wijze reguleren van emoties. De jeugdmaatschappelijk werkers bieden indien gewenst ook begeleiding in de thuissituatie.
PI-school De Ster heeft kennis van het aanbod van verschillende hulpverleningsorganisaties. Indien een kind naast onderwijs behandeling/therapie nodig heeft wordt gekeken welke organisatie deze begeleiding kan bieden. Behandeling is regelmatig voorliggend aan onderwijs. Indien nodig kan er dan ook gekeken worden naar een (gedeeltelijke) vrijstelling van onderwijs. Dit gebeurt in samenspraak met ouders en leerplicht.