Basisschool de Vlieger

Maria Gewandenstraat 24 6432 CP Hoensbroek

  •  Tussen het groen verscholen het zijaanzicht met grote speelplaats en de ingang van de Brede Maatschappelijke Voorziening en de gymzaal
  • Indeling klaslokaal
  • Zicht op het speelplein van de kleuters met het speeltoestel voor onze kleintjes
  • Onze kleuters spelen en gymmen in een aparte speelzaal in het gebouw
  • De groepen 1 t/m 4 zitten op de 1e verdieping. Via de 'tafeltjestrap' gaan zij naar hun lokaal

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Ieder jaar maken duizenden leerlingen van de groepen 8 in het hele land de eindtoets. Op deze pagina ziet u de scores van de Vlieger.
Deze scores zijn afgezet tegen het landelijk gemiddelde. U kunt aan de scores zien dat de Vlieger de afgelopen drie jaar prima gescoord heeft!

Sinds schooljaar 2016-2017 is onze school overgestapt naar een andere door het Ministerie van Onderwijs goedgekeurde eindtoets: Route 8  

ROUTE 8: iedere leerling op zijn eigen niveau
ROUTE 8 is een digitale, adaptieve toets die het taal- en rekenniveau van uw kind meet. De ROUTE 8 eindtoets geeft een advies voor een schoolniveau en daarnaast wordt weergegeven of de referentieniveaus behaald zijn.  

Digitaal: de toets wordt via internet afgenomen en duurt slechts twee à drie klokuren. Uw kind krijgt een eigen inlogcode. Uiteraard werkt uw kind in een beveiligde omgeving.  

Adaptief betekent dat de toets zich aanpast aan het niveau van uw kind. Ieder kind doorloopt op deze manier een eigen route door de toets en maakt dus een unieke toets. Zo krijgt uw kind nooit teveel te moeilijke of juist te makkelijke vragen, maar ze worden wel altijd uitgedaagd. Dit werkt voor uw kind prettig en zo min mogelijk belastend.  

Voor meer informatie over Route 8 zie https://route8.nl/ouders

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Onze school maakt gebruik van Cito-toetsen. In elke klas wordt in januari (de Medio-toetsen) en in juni (de Eind-toetsen) de Cito-toets afgenomen op het gebied van AVI / DMT, Rekenen-Wiskunde, Begrijpend Lezen, Taalbegrip, Studievaardigheden, Spelling en Woordenschat. Soms kan het nodig zijn om ook de Begrijpend Luisteren-toets af te nemen. 

Deze toetsen worden na afloop geanalyseerd door de groepsleerkracht en de IB-er. Aan de hand van deze analyse worden er nieuwe doelen gesteld voor periode tot aan de nieuwe Cito-toetsen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

de Vlieger en het voortgezet onderwijs
Welke vorm van voortgezet onderwijs voor uw kind haalbaar is, hangt niet alleen af van de kwaliteit van de basisschool, maar ook van de interesse, motivatie en aanleg van het kind. Met onderwijs op maat proberen we op de Vlieger het maximale uit ieder kind te halen en er zo voor te zorgen dat uw kind in de meest geschikte vorm van voortgezet onderwijs terechtkomt.  

De specifieke voorbereiding op het voortgezet onderwijs gebeurt in groep 8. De leerlingen krijgen van de leerkrachten informatie over de verschillende mogelijkheden die er zijn en ze bezoeken een aantal scholen. In februari/maart wordt het advies van de school opgesteld en met u besproken. Aan het begin van elk jaar hebben bijna alle scholen van voortgezet onderwijs open avonden die u samen met uw kind kunt gaan bezoeken. U, als ouder, dient zelf uw zoon of dochter aan te melden.

De schoolkeuze voortgezet onderwijs is onder andere afhankelijk van de volgende elementen: het advies van de school, de uitslagen van de Route 8-Eindtoets  en eventueel een psychologische test.  

Advies van de school
Het advies van de directeur of de groepsleerkracht is belangrijk bij een schoolkeuze. Ze hebben meestal een goed inzicht in de mogelijkheden waarover een kind beschikt. Daarbij zijn niet alleen de leerprestaties belangrijk, maar ook gegevens over de belangstelling van het kind, de zin in studeren, de wil om zich ergens voor in te zetten en de behoefte aan hobby's en vrije tijd. Dit advies bespreken we met u en u krijgt er een afschrift van.  

Route 8-Eindtoets
Met de Route 8-Eindtoets  wordt de kennis en het inzicht van de leerlingen onderzocht op het gebied van taal, rekenen en informatieverwerking. De bedoeling ervan is onder andere om meer duidelijkheid te krijgen over de vorm van voortgezet onderwijs die het meest geschikt is. Onafhankelijk van het schooladvies geeft de Route 8-toets een aanwijzing over de te maken schoolkeuze. De uitslag van de toets delen we u schriftelijk mede en wordt later in een persoonlijk gesprek met u besproken. In principe nemen alle leerlingen van groep 8 deel aan de eindtoets.     

Als het advies van de basisschool positief is en de uitslag van de eindtoets toereikend is, wordt het kind normaliter toegelaten. In alle overige gevallen zal de toelatingscommissie de beschikbare gegevens zorgvuldig tegen elkaar afwegen om tot een beslissing te komen. Er kan daarbij overleg gepleegd worden met de basisschool.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op basisschool De vlieger is ruime aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling; wij richten ons vooral op leren samenwerken, leren delen, je mag er zijn, je mag gezien worden en je mag en wil leren!
Daarnaast is een van de uitgangspunten van onze school dat kinderen met plezier naar school gaan, zich thuis én op school veilig voelen.
Voor een goede sfeer zijn er schoolregels nodig en maken we afspraken met de kinderen. 
Op school werken we concreet met de conflicthantering -sociokring- en complimentenkring zoals die toegepast wordt in groepsdynamisch onderwijs, GDO. Deze twee elementen zijn voor ons een effectief antwoord op de verruwing van het omgangsklimaat. De complimentenkring is een belangrijk onderdeel voor ons om te komen tot een goed pedagogisch klimaat in elke groep.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Ik mag er zijn
  • Ik word gezien
  • Ik wil en mag leren

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het laatste actuele inspectierapport dateert van 23-08-2019.
De inspectie is toen op school geweest in verband met een kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie oftewel VVE genoemd.
De school scoorde op alle onderdelen een goed!

Terug naar boven