Basisschool de Vlieger

Maria Gewandenstraat 24 6432 CP Hoensbroek

  •  Tussen het groen verscholen het zijaanzicht met grote speelplaats en de ingang van de Brede Maatschappelijke Voorziening en de gymzaal
  • Indeling klaslokaal
  • Zicht op het speelplein van de kleuters met het speeltoestel voor onze kleintjes
  • Onze kleuters spelen en gymmen in een aparte speelzaal in het gebouw
  • De groepen 1 t/m 4 zitten op de 1e verdieping. Via de 'tafeltjestrap' gaan zij naar hun lokaal

Het team

Toelichting van de school

Sinds de invoering van de Gezonde Basisschool van de Toekomst hebben wij er als school voor gekozen om talenttijden in te voeren. Alle kinderen krijgen per week 3 x 45 minuten talenttijd. Tijdens deze momenten werken de kinderen zoveel mogelijk buiten de klas en besteden we aandacht aan zowel fysieke als mentale gezondheid. Ons doel is om kinderen gedurende de lesdagen aan het bewegen te krijgen of even te laten ontspannen. Wij werken hierbij zoveel mogelijk met gastdocenten. Zo komt op toerbeurt onder andere een muziekdocent, een schoolkok, een yogajuf en een tuinman naar school om samen met de kinderen te werken. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Vervanging bij verlof en/of ziekte van het personeel wordt via ons bestuur Movare geregeld.
Helaas zijn er door het lerarentekort tegenwoordig nauwelijks vervangers beschikbaar. Gelukkig hebben wij een vaste vervanger op school. Deze vervanger is fulltime op school aanwezig en kan als eerste worden ingezet om een groep over te nemen. 

Zodra ook dit niet kan kijken we of we dit binnen school kunnen oplossen, bijvoorbeeld door het verdelen van de groep over andere groepen.
In het uiterste geval kan de groep naar huis gestuurd worden of dienen zij thuis te blijven.
Ouders krijgen dan altijd vooraf bericht!

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Per leerjaar, per groep én per leerling wordt bekeken op welke leertijd er extra dient te worden ingezet. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat bovenstaande onderwijstijd niet volledig overeenkomt met de werkelijke tijd. 

Note:

- Onder het onderdeel taal vallen de taal-, spelling-, woordenschat- en schrijflessen.
- Onder het onderdeel lezen valt technisch lezen, begrijpend lezen en tutorlezen
- Onder het onderdeel kunstzinnige en creatieve vorming vallen ook muziek-, teken- en knutsellessen

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De school biedt ondersteuning aan:
- leerlingen die volstaan met de basisbehoeftes in het basisonderwijs
- leerlingen met rekenhulpvragen (dyscalculie)
- leerlingen met leeshulpvragen (dyslexie)
- sociale veiligheid en het omgaan met verschillen in gedrag
- leerlingen met taalhulpvragen

Passend Primair onderwijs in Zuid-Limburg
Het realiseren van Passend Onderwijs binnen MOVARE gebeurt vanuit de Regiovisie Onderwijskaart PO Zuid-Limburg. Deze visie is ‘inclusief onderwijs thuisnabij’ en ‘regulier waar het kan en speciaal waar het moet’.

Vroeg samenwerken in Parkstad Limburg (VIP)
Voor een professional kunnen er redenen zijn om een signaal af te geven in de verwijsindex Parkstad Limburg (VIP). De VIP registreert of meerdere hulpverleners contact hebben met hetzelfde kind en maakt het voor betrokken hulpverleners mogelijk om met elkaar in contact te komen. Zo kan geboden hulp op elkaar afgestemd worden. Meer informatie vindt u hier.

Jeugd en Gezin Parkstad Limburg
Er zijn veel organisaties voor jeugdzorg en gezondheidszorg. Om u te helpen bij het vinden van de juiste informatie of ondersteuning is er in iedere gemeente één centraal punt voor alle vragen rondom opvoeden en opgroeien opgericht: Jeugd en Gezin Parkstad Limburg.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Als school zien wij voor onszelf een taak om onze leerlingen nog beter te begeleiden op het gebied van rekenen. We willen onze rekenresultaten omhoog krikken. De inzet van een rekencoördinator- en -specialist zal hierin een bijdrage leveren. We willen leerlingen meer uitdagen, zowel naar het 1F- als naar het 1S-niveau. 

Daarnaast willen we werken vanuit hoge verwachting. Alle kinderen verdienen het om het maximale uit hun schoolloopbaan te hebben kunnen halen

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school


De Inspectie van het Onderwijs heeft op 3 juni 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de vroegschoolse educatie op basisschool De Vlieger.
Vroegschoolse educatie wil zeggen dat er extra aandacht is voor leerlingen in groep 1 en 2 die dat nodig hebben, zoals leerlingen met een risico op een (taal)achterstand.
De reden voor dit onderzoek is dat de inspectie in 2019 de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie op kinderdagverblijven en in de groepen 1 en 2 van basisscholen in Nederland in beeld brengen. Basisschool De Vlieger maakt deel uit van de steekproef die de inspectie heeft getrokken.
 

De inspectie concludeerde in haar rapport van 23 augustus 2019 het volgende:

'De vroegschoolse educatie binnen basisschool De Vlieger is van goede kwaliteit.
Alle onderzochte standaarden binnen het Onderwijsproces en de Kwaliteitszorg zijn als goed beoordeeld.

Context:
Basisschool De Vlieger ligt in een woonwijk in het westen van Hoensbroek, gemeente Heerlen. De leerlingen komen vanuit omliggende wijken. In het schoolgebouw is ook peuteropvang 'Het Krauwelnest' gevestigd. De school zal nog dit kalenderjaar uitgebreid worden tot een brede maatschappelijke voorziening, waarin onder meer logopedie, ergo- en fysiotherapie opgenomen worden. Van de vijfenvijftig kleuters heeft ongeveer een vijfde deel geen voorschool bezocht en daarom geen voorschoolse educatie gevolgd. Twintig kleuters zijn als doelgroepkind geïndiceerd. De school heeft een schakelklas voor oudste kleuters die een taalachterstand hebben. In de school is ook een 'extra ondersteuningsgroep', waarin 4-6 jarigen uit Hoensbroek in een kleine setting onderwijs volgen. Dit om, indien mogelijk, te voorkomen dat de leerling doorstroomt naar MKD of speciaal (basis)onderwijs. Jonge leerlingen van andere basisscholen in Hoensbroek die voor deze voorziening in aanmerking komen, worden voor de duur van de extra ondersteuning tijdelijk ingeschreven op basisschool De Vlieger. Momenteel zitten 9 leerlingen in deze groep. Afspraken over vervolgtoezicht Basisschool De Vlieger wordt opgenomen in de reguliere toezichtsplanning.'

Voor het gehele rapport zie aub:
https://www.zoekscholen.onderwijsinspectie.nl/pdf/arrangement.pdf?pdfId=R9021592398

Terug naar boven