Christelijke Basisschool Avonturijn

De Melkfabriek 5 1221 CE Hilversum

  • De toren van de oude melkfabriek staat nog op ons groene schoolplein: kinderen kunnen er ontdekkend spelen en in de moestuin leren.
  • Regelmatig wordt er door alle kleutergroepen gezellig samen geluncht in de open leerruimte. Dit versterkt het gevoel van samen school zijn!
  • Regelmatig onderneemt het schoolteam acties om lezen te promoten, zoals hier op het plein om het lezen in de grote vakantie te stimuleren.
  • Kinderen leren op verschillende manieren, niet alleen achter een tafeltje. Hier wordt bewegend en spelend gerekend op het plein.
  • kinderen leren zo natuurlijk en realistisch mogelijk- dus kan er ook met echt materiaal gespeeld/ gewerkt en geleerd worden!

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Het afgelopen schooljaar telde groep 8 26 leerlingen. Deze maakten in april de DIA eindtoets.

De toetsresultaten worden nu vergeleken met de referentie niveaus waar een kind eind groep 8 aan moet voldoen. daarbij worden de resultaten niet meer met andere scholen -landelijk- vergeleken. Al onze leerlingen voldeden aan het vereiste niveau van 1 F. Bij begrijpend lezen scoorde zelfs 100% dit niveau! Een heel bijzonder en prachtig resultaat waar we erg trots op zijn! Het streefniveau (1S) is het niveau dat kinderen, die meer aankunnen dan het vereiste 1 F niveau, moeten halen. Dit 1S niveau is door de betreffende leerlingen ruimschoots behaald. We kunnen zeggen dat de toets uitstekend is gemaakt! Alle leerlingen zijn conform het gegeven advies geplaatst.

Er heeft 1 her overweging plaatsgevonden. Dit komt omdat er ambitieus wordt geadviseerd; bij twijfel wordt het hoogste advies gegeven.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussentijdse resultaten zien wij als een tussenmeting van ons onderwijs; zorgvuldig wordt bekeken of we de streefdoelen hebben behaald, zo nee: waarom niet en wat moet dan worden bijgesteld. Zo ja, kunnen we ons streefdoel naar boven bijstellen?

Omdat achter de cijfers een heel verhaal en analyse schuilt publiceren wij deze cijfers niet zomaar. We verwijzen hiervoor naar het inspectierapport dat aangeeft dat de tussentijdse opbrengsten voldoende zijn. Deze worden vergeleken met de normen van de inspectie; deze zijn dus ruim behaald door Avonturijn.

De analyse van de opbrengsten wordt besproken en goedgekeurd in de MR en aan de ouders wordt een toelichting hierop gegeven in de info.

De analyse is aan de inspectie en bestuur toegestuurd.Vanzelfsprekend is er altijd via de directeur mogelijkheid tot nadere toelichting.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het advies voor het VO onderwijs van de school is bindend. Al onze kinderen zijn geplaatst conform het advies. De wet schrijft voor dat er her overwogen moet worden als de toets hoger uitvalt dan het gegeven advies.Er heeft een her overweging plaatsgevonden. Dit is gerelateerd aan het feit dat we ambitieus hebben geadviseerd; bij twijfel tussen 2 niveaus werd het hoogste geadviseerd. Alle kinderen haalden de resultaten die behoorden bij het gegeven advies en zijn dus geplaatst conform het advies. Zij zijn naar de volgende vormen van het Voortgezet onderwijs gegaan gegaan;

VMBO BL ; 0

VMBO KL: 3

VMBO TL : 5

VMBO TL / HAVO: 2

HAVO :7

HAVO/VWO: 1

VWO; 8     

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op Avonturijn vinden wij het erg belangrijk dat er een veilig klimaat heerst; zo kunnen kinderen zich optimaal ontwikkelen m.b.t. leren, maar ook in de sociale vaardigheden. Daarom zijn wij een PBS school; daarin staat het bekrachtigen van positief gedrag centraal. Jaarlijks nemen wij diverse vragenlijsten af waarin we de veiligheidsbeleving van het kind meten. We doen dit door vragen lijsten uit PBS te gebruiken, vanuit ZIEN en de vragenlijsten vanuit WMK of CITO. In de laatste tevredenheidspeiling van 2022 is duidelijk dat de veiligheidsbeleving van onze leerlingen nog steeds verbetert! Deze analyse is op school in te zien. Dit omdat er hier geen mogelijkheid is deze bij te voegen.

De afgenomen vragenlijst in november 2023 wordt nu ganalyseerd en zal ook op school  in te zien zijn. Duidelijk is nu al dat de kinderen positief zijn. Daar waar de analyse aanleiding geeft, zullen vebeterpunten worden opgesteld.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • veiligheid
  • verantwoordelijkheid
  • respect

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Op 4 juli 2016 heeft de inspectie Avonturijn opnieuw bezocht. De school kreeg het predicaat basisarrangement; alle indicatoren zijn voldoende. Dit rapport is gepubliceerd  door de inspectie op hun site. 

In schooljaar 2018-2019 werd de school voorgedragen voor het predicaat "goed" door het bestuur. Hoewel de inspectie diep onder de indruk was wat er in de korte tijd was neergezet nadat Avonturijn van "zeer zwak' naar voldoende toezicht was gekomen in 2016, wilde de inspectie nog even wachten met het geven van dit oordeel.

In een tussentijds inspectieonderzoek (2020), vanuit de nieuwe werkwijze van de inspectie, voerde de directie een gesprek met de inspecteur. Zij toonde zich zeer onder de indruk en enthousiast over de verdere doorgemaakte ontwikkeling.

Terug naar boven