Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het speciaal basisonderwijs met een vergelijkbaar leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Leerlingen worden gegroepeerd op basis van didactische leeftijd.
Het rekenonderwijs in de onderbouw en middenbouw groepen vindt veelal plaats in de eigen groep, de bovenbouwgroepen rekenen soms groepsdoorbrekend in niveaugroepen.
We streven zoveel mogelijk naar indeling in leerstofjaarklassen, echter in de praktijk zijn er incidenteel combinatiegroepen.
In de leerjaren 1 en 2 wordt gewerkt met het observatiesysteem 'KIJK' (dit wordt ingezet bij Kleuterplein, woordspinnen, fonemisch bewustzijn, gecijferd bewustzijn, sociaal emotionele ontwikkeling, parnassys).
Hoe werkt KIJK!:
1. De kinderen worden dagelijks geobserveerd tijdens betekenisvolle speel- werkmomenten en daarvan worden aantekeningen gemaakt in het dagboek in KIJK! webbased registratie.
2. 2 x per jaar wordt de ontwikkeling van elk kind geregistreerd op basis van observaties. Alle ontwikkelingsfasen worden beschreven.
3. Op het individueel rapport kan de vooruitgang van het kind bekeken worden door het kind te vergelijken met zichzelf (eerdere registratie) en met wat van een kind van die leeftijd verwacht mag worden.
4. Op het groepsrapport wordt zichtbaar hoe de groep zich als geheel ontwikkelt en wat de effecten zijn van het onderwijsaanbod. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt of bepaalde ontwikkelingsgebieden extra stimulans nodig hebben.
5. Met behulp van het groepsoverzicht worden de onderwijsbehoeften van ieder kind in beeld gebracht.
6. Op basis van het groepsrapport en het groepsoverzicht wordt het groepsplan opgesteld, met gerichte activiteiten om de kinderen verder te brengen in hun ontwikkeling. Deze stappen herhalen zich. Dit stemt overeen met de cyclus van het handelingsgericht werken (HGW).
SBO De Batavier biedt een breed en op kerndoelen gebaseerd aanbod dat de referentieniveaus taal en rekenen omvat en dat aansluit bij het beoogde niveau van alle leerlingen. Het aanbod sluit aan op het niveau van de leerlingen bij binnenkomst van de school, wordt afgestemd op de onderwijsbehoeften van elke leerling en dit wordt vastgelegd in een individueel ontwikkelingsperspectief (OPP).
Tevens wordt het uitstroomperspectief Voortgezet Onderwijs vastgelegd in het OPP. Daar tussenin verdeelt het Schoolondersteuningsteam (SOT) de leerinhouden evenwichtig en in samenhang door de leerjaren heen. De leerkrachten kijken vervolgens kritisch of de aangedragen informatie nog steeds passend is bij de leerlingen, zo niet, dan wordt het weer afgestemd met het SOT.Tijdens het schooljaar 2021-2022 zijn we bezig geweest met visieontwikkeling rondom een geïntegreerd aanbod van de Wereldoriënterende vakken. In het schooljaar 2022-2023 implementeren we een nieuwe methode voor wereldoriëntatie die aansluit bij onze visie. Wereldoriëntatie bestaat uit de vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs en techniek. Binnen wereldoriëntatie wordt ook een doorgaande lijn voor burgerschapsonderwijs aangeboden.
Leerlingen met een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal basisonderwijs kunnen geplaatst worden op SBO De Batavier.
Deze toelaatbaarheidsverklaring wordt afgegeven door de Commissie van Arrangementen van Plein Midden Twente, dit is een deelregio van het samenwerkingsverband 23.02 (naam wordt gewijzigd in Samenwerkingsverband Twente Oost PO).
Meer informatie over het schoolondersteuningsprofiel kunt u lezen op onze website www.sbo-debatavier.nl en op de website www.scholenopdekaart.nlPeriodiek, 6 x per jaar, vindt er een overleg plaats met de CvB (Commissie van Begeleiding).
De CvB bestaat uit interne begeleiding, een orthopedagoog en de betreffende groepsleerkracht.
Tevens kan de schoolarts, schoolzorgondersteuner of andere externe deelnemen aan de CvB.Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Nog meer afstemming tussen onderwijs, zorg en gemeenten.
Streven naar gezamenlijke afstemming en werken vanuit 1 plan.
Op De Batavier hebben wij een Jeugdhulpteam.
Het Jeugdhulpteam bestaat uit medewerkers vanuit verschillende hulpverlenende instanties en jeugdconsulenten van de gemeente Hengelo, Borne en Hof van Twente.
Het onderwijs aan het jonge kind:
Het spel staat centraal! Wij willen bij de Batavier tegemoetkomen aan de ontwikkelingsbehoefte van het jonge kind. Omdat de bewegings- en experimenteerdrang daarbij centraal staat, creëren wij een omgeving waarin spel centraal staat.
Spelen draagt bij aan de totale ontwikkeling van het jonge kind. Zowel de cognitieve -, taal- spraak -, (senso)-motorische -, persoonlijkheidsontwikkeling en de sociale vaardigheden worden aangesproken. Zij krijgen door middel van spel grip op de wereld om hen heen. Dit vanuit onze kernwaarden: veiligheid, vertrouwen, respect en verantwoordelijkheid. Door de specifieke ontwikkelings-/leerbehoefte van het jonge kind bij de Batavier, is er tevens een aanbod dat doelgericht en evenwichtig is op alle aspecten van de ontwikkeling van het jonge kind. Daarom hechten wij ook belang aan betekenisvolle taken die kinderen stimuleren en uitdagen om te exploreren, te experimenteren en hun handelen vorm te geven. De leraar speelt een actieve rol bij de ondersteuning, begeleiding en het creëren van en werken in een krachtige speelleeromgeving.