Dalton IKC Plechelmus

Wilbertstraat 15 A - 15 C 7556 WH Hengelo

  • Schoolfoto van Dalton IKC Plechelmus
  • Schoolfoto van Dalton IKC Plechelmus
  • Schoolfoto van Dalton IKC Plechelmus
  • Schoolfoto van Dalton IKC Plechelmus
  • Schoolfoto van Dalton IKC Plechelmus

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Op Dalton IKC Plechelmus werken we dagelijks op maat met kinderen. Wij kijken goed naar: wat heeft het kind nodig en op welke manier moet dit aangeboden worden. Dit kan betekenen aanpassingen in tempo en/of op niveau. Ons doel is om uit ieder kind te halen wat erin zit. Wij betrekken ouders bij dit proces. 

De gemiddelde Cito score van de school uit weergegeven overzicht zegt ons daarom niet genoeg. Voor ons is de persoonlijke groei van elk kind het belangrijkste. Als wij bij een leerling met leerproblemen toch een goede vooruitgang hebben weten te boeken, zijn wij trots en hebben voor dit kind veel bereikt. Zo hebben van genoemde kinderen 7 kinderen op een eigen leerlijn gewerkt. Dit betekent dat deze kinderen aan doelen op een eigen niveau hebben gewerkt, en... hebben behaald!

Het gaat ons om de kwaliteit van onderwijs aan uw kind, om de gesprekken die we hierover met u voeren om een kind gelukkig en met zoveel mogelijk bagage naar de juiste school voor VO te laten gaan. Wij werken aan een brede vorming van uw kind. Naast kennis en vaardigheden besteden wij ook aandacht aan de sociaal emotionele vaardigheden, samenwerken, creativiteit en sportiviteit.

 Uw kind onze aandacht!

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Jaarlijks worden in januari / februari de midden toetsen afgenomen. De toetsen worden  geanalyseerd en geëvalueerd . Wij analyseren op kind- , groeps- en schoolniveau.

In het portfolio zijn de grafieken opgenomen waarop de voortgang / vaardigheidsgroei van kinderen te zien is. Voor ouders is het zichtbaar welke groei het kind gemaakt heeft en ook hoe het kind scoort ten opzichte van de rest van Nederland.

De leerkracht gebruikt de analyse van de midden toetsen om elk kind een passend aanbod te kunnen geven voor de nieuwe periode.

Aan het eind van het schooljaar worden de eindtoetsen afgenomen, die ook weer de voortgang meten. Na analyse wordt bepaald welk aanbod uw kind nodig heeft het in nieuwe schooljaar.

Doubleren en versneld doorstromen: het kan zijn dat er sprake is van doubleren of versneld doorstromen. Dit vindt altijd plaats na een intensief overleg met de ouders. De school is verantwoordelijk voor de ononderbroken ontwikkeling van ieder kind en zal daarom beslissingen moeten nemen. Ook wanneer school en ouders het uiteindelijk niet eens worden.


Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het schooladvies komt tot stand door te kijken naar de brede ontwikkeling van de leerling. Er wordt onder meer gekeken naar de sociaal emotionele ontwikkeling, werkgedrag, cognitieve ontwikkeling en de motivatie. Vanuit een voorlopig schooladvies ontstaat er na de doorstroomtoets groep 8 een definitief schooladvies. Indien de score van de doorstroomtoets hoger is dan het voorlopige advies dient het advies herzien te worden. Mocht het voorlopig advies niet naar boven bijgesteld worden dient de school dit te onderbouwen.

Het tijdpad wordt met u gedeeld aan het begin van het schooljaar, evenals de informatie over de open dagen die het voortgezet onderwijs organiseert.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We verbinden Dalton, identiteit en burgerschapsvorming. De zes kernwaarden Verbinding-Passie-Verantwoordelijkheid-Reflectie-Samenwerking en Verwondering vormen de basis.

Met de genoemde kernwaarden bieden we betekenisvolle lessen en schoolvieringen aan.

De kernwaarden zijn bedoeld voor leerlingen, ouders en leerkrachten.

De kernwaarden zijn gevisualiseerd, hangen centraal in het IKC, zodat deze zichtbaar zijn voor alle leerlingen, ouders, teamleden en overige bezoekers.

We werken gezamenlijk aan de inhoud van onze lessen. Deze inhoud is dynamisch van karakter en is daarmee nooit af.

De digitale methode KWINK vult het aanbod aan, zodat het lespakket Sociaal Emotioneel Leren compleet is.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Verbinding- Passie
  • Verantwoordelijkheid-Reflectie
  • Verwondering-Samenwerking

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Op 12 juni 2018 heeft de school de inspectie van Onderwijs ontvangen.

De school is op de kwaliteitsgebieden, Aanbod, Kwaliteitszorg en Kwaliteitscultuur getoetst.

De inspectie beoordeelde deze kwaliteitsgebieden met een GOED.

Een beoordeling waar we trots op zijn. We voelen tevens de verantwoordelijkheid om deze GOED te blijven waarmaken.

Op 3 december 2020 hebben we meegewerkt aan een themaonderzoek `afstandsonderwijs`.

Op dit onderzoek hebben we een positieve reactie van inspecteur dhr. N. v. Leuteren mogen ontvangen.

Resultaten staan beschreven in De Staat Van Het Onderwijs. ( april 2021).

Op 17 juni 2022 hebben we het themaondersoek `Digitale geletterdheid`goed afgerond met onderwijsinspecteur Dhr. van Leuteren.


Terug naar boven