Passend onderwijs is per 1 augustus 2014 een feit. De aanmeldingsprocedure op Opsterlandse scholen ziet er nu als volgt uit:
Uw kind aanmelden op school
Als ouder/verzorger kiest u zelf een school voor uw kind, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Na aanmelding beoordeelt de school of zij aan de ondersteuningsvraag van uw kind tegemoet kan komen. Kan dat niet, dan zoekt de school – na overleg met u – een betere plek. Zo komt uw kind terecht op de school die het best bij hem of haar past.
Een school kiezen
U bepaalt zelf waar u uw kind aanmeldt. Dat kan bijvoorbeeld een school zijn die dicht bij uw huis ligt, die past bij uw geloofsovertuiging of een bepaald pedagogisch concept volgt. Of misschien kiest u voor een school, omdat u denkt dat die school uw kind goede extra ondersteuning kan bieden. Informatie over de ondersteuning die een school biedt, kunt u straks vinden in het ondersteuningsprofiel van de school. Dit profiel vindt u in de schoolgids en/of op de website van de school.
Vanaf wanneer aanmelden bij het basisonderwijs?
U kunt uw kind aanmelden voor de basisschool vanaf de dag waarop uw kind 3 jaar wordt.
Uw kind aanmelden bij een school naar keuze
Hebt u een school gevonden die voldoet aan uw wensen? Dan meldt u uw kind – indien mogelijk – minimaal 15 weken en uiterlijk 10 weken voor de aanvang van het nieuwe schooljaar schriftelijk aan [schoolvakanties niet mee rekenen]. Of 15 weken [uiterlijk 10 weken] voordat u wilt dat uw kind op school begint, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Als u uw kind later aanmeldt, kan het zijn dat uw kind niet op tijd kan worden geplaatst. Meestal kunt u uw kind aanmelden door een inschrijfformulier in te vullen. Als u denkt dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft, geeft u dat bij de aanmelding aan de school door.
Wat gebeurt er nadat u uw kind schriftelijk heeft aangemeld?
Na de schriftelijke aanmelding volgt een intakegesprek met de directeur van de school. Hier zal u onder andere om toestemming worden gevraagd om informatie op te vragen bij organisaties die iets over uw kind kunnen vertellen. Bijvoorbeeld:
- De peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf
- De verpleegkundige van het consultatiebureau
- Medische gegevens [indien aanwezig]
- Onderzoeksgegevens [indien aanwezig]
Vervolgens zal de school aan de hand van de verzamelde gegevens beoordelen of zij uw kind de ondersteuning kan bieden die hij of zij nodig heeft. Wanneer dit het geval is, zal de school uw kind inschrijven. Wanneer blijkt dat uw kind op basis van de verzamelde gegevens extra ondersteuning nodig heeft, dan zal de school u hierover informeren. Wanneer blijkt dat de school uw kind, op basis van de verzamelde gegevens, niet de ondersteuning kan bieden die hij of zijn nodig heeft, dan zal in overleg met u een passende school voor uw kind worden gezocht.
Welk besluit de school ook neemt, u krijgt altijd een schriftelijke bevestiging.
Inschrijven van leerlingen met gescheiden ouders
In beginsel is voor de inschrijving van de leerling op school één handtekening van één ouder voldoende. Het bevoegd gezag (lees directie school) mag ter goeder trouw op het handelen van één van de ouders afgaan. Mocht één met het gezag belaste ouder het niet eens zijn met de inschrijving van het kind op een (andere) school dan kunnen ouders gezamenlijk of afzonderlijk een verzoek indienen bij de rechter zodat er een uitspraak wordt gedaan over de uitoefening van het gezag. Hier valt de schoolinschrijving ook onder. De rechter handelt een dergelijke vraag binnen 6 weken af, zie artikel 1:253a van het burgerlijk wetboek. Dit geldt niet indien een van de ouders niet het ouderlijk gezag heeft. In dat geval is voor de inschrijving de handtekening van de ouder die het ouderlijk gezag heeft voldoende. Hangende het verzoek bij de rechter wordt de leerling als ingeschreven beschouwd.
Stappenplan inschrijven zorgleerlingen met specifieke hulpvraag
Bij aanmelding van een zorgleerling met specifieke hulpvraag door de ouders bij de schoolleiding volgt een zorgvuldige overweging volgens een stappenplan, zoals beschreven in het Toelatingsbeleid van Comprix. Dit stappenplan is op de website van Comprix in te zien.
Aanmelden op onze school De aanmeldingsprocedure op De Bôge:
- Op afspraak komt u met of zonder uw kind langs voor een eerste kennismaking. Een afspraak kunt u maken met onze directeur Annet de Wolf-Zwerver. Hierbij krijgt u informatie over het onderwijs wat op De Bôge gegeven wordt en krijgt u een rondleiding door de school.
- U meldt uw kind aan door het aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen naar of in te leveren bij school.
- De leerkracht van groep 1/2 neemt vervolgens contact met u op om nader kennis te Tijdens deze kennismaking worden een aantal praktische zaken met u doorgenomen t.a.v. het reilen en zeilen in groep 1/2. Verder wil ze natuurlijk een aantal zaken over uw kind weten om zo een beeld te kunnen krijgen. Ook worden er afspraken over het ‘proefdraaien’ gemaakt. Het is onze gewoonte dat één ouder / verzorg(st)er meekomt tijdens de eerste keer dat uw kind komt ‘proefdraaien’. In overleg wordt bepaald hoe vaak uw kind komt proefdraaien.
De eerste dag na de vierde verjaardag van uw kind is de dag dat uw kind voor het eerst ‘echt’ naar school gaat.