Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>basisscholen met een vergelijkbare schoolweging.</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635142" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Op Kindcentrum Dierdonk vinden wij het belangrijk om goed zicht te houden op de ontwikkeling van onze kinderen.
Dit doen wij o.a. middels observaties, kind-(ouder)gesprekken, doelenbladen en metingen van methode- en niet methodegebonden toetsen. Deze gegevens vormen het uitgangspunt om voor het kind een beredeneerd aanbod samen te stellen.
Wat betreft de niet-methodegeboden toetsen maken wij gebruik van de metingen van Leerling in Beeld. Hierbij meten wij de kinderen adaptief. Dit wil zeggen dat een kind een meting krijgt die past bij zijn of haar ontwikkeling. Ook het moment waarop we deze meting afnemen, wordt zorgvuldig overwogen, zodat het kind de meting maakt op het moment dat dit passend is.
Twee keer per jaar worden er analyses gemaakt van de metingen. Hierbij wordt gekeken naar de ontwikkeling op individueel niveau, groepsniveau en schoolniveau. Deze analyses helpen ons als school om steeds ons onderwijs te verbeteren en aan te laten sluiten bij de ontwikkelingen van de kinderen.
Adviesprocedure Voortgezet Onderwijs
Preadvies
Dit preadvies Voortgezet Onderwijs wordt in groep 7 door de school - de leerkrachten van groep 6, 7 en de intern begeleider, de adjunct-directeur en de directeur aan de ouder(s)/verzorger(s) afgegeven.
Schooladvies
Het schooladvies Voortgezet Onderwijs wordt in groep 8 wordt door de school - de leerkrachten van groep 6, 7 en 8, de intern begeleider, de adjunct-directeur en de directeur aan de ouder(s)/verzorger(s) afgegeven.
Een voorlopig advies wordt voorafgaand aan de Doorstroomtoets Basisonderwijs afgegeven. Wij vinden het belangrijk dat we ons advies baseren op kind kenmerken, observaties, aangevuld met gegevens vanuit methode gebonden toetsen en niet-methodegebonden toetsen. Het resultaat van de Doorstroomtoets wordt gebruikt als aanvullende informatiebron naar het Voortgezet Onderwijs.
Heroverweging
Wanneer een score van de Doorstroomtoets hoger uitvalt dan het oorspronkelijke schooladvies, dan wordt het advies heroverwogen. Deze heroverweging kan leiden tot een bijstelling van het schooladvies. Ouder(s)/verzorger(s) worden hierover geïnformeerd. Een heroverweging is niet van toepassing bij een score lager of gelijk aan het oorspronkelijke schooladvies.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
Eén van de voornaamste uitgangspunten van Kindcentrum Dierdonk is: Een positief (veilig) leer- en leefklimaat. Dit betekent dat we middels interactie, instructie en klassenmanagement voorwaarden scheppen voor een pedagogisch klimaat waarin elk kind tot zijn of haar recht komt. De afgelopen jaren hebben wij veel aandacht besteed aan een veilig pedagogisch klimaat, wat resulteerde in een Certificaat Veilige School. Er is hierdoor een goede basis op Kindcentrum Dierdonk.
Voor wat betreft ondersteuning voor ieder kind maken we optimaal gebruik van onze expertise en ruimtes binnen onze Oases.Meer informatie over ons ondersteuningsaanbod treft u aan op onze website www.dierdonkschool.nl. Specifiek in de documenten: 'Het schoolondersteuningsprofiel' en 'Ondersteuningsaanbod de Oase'.
De Oase is een begrip voor een zeer passende begeleiding.
Kindcentrum Dierdonk kent sinds maart 2019 de waardering Goed. De kwaliteitsgebieden; Onderwijsproces, Schoolklimaat en Kwaliteitszorg & Ambitie zijn een voorbeeld voor andere scholen.
In de bijlage leest u het rapport van de bevindingen van de Inspectie.
Januari 2022 ontving Kindcentrum Dierdonk het predicaat Excellente School 2022-2025.
In de bijlage leest u het rapport van de bevindingen van de jury Excellente Scholen.