Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Het kan voorkomen, dat uw kind op een dag niet aanwezig kan zijn op school. Dat kan zijn vanwege ziekte of vanwege een bezoek aan de tandarts. We vragen u school daarvan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen. Dat kan schriftelijk (via Parro) of telefonisch, dan kunt u tussen 8.00u en 8.20u naar school bellen.
Dagelijks wordt door de leerkrachten bijgehouden of alle kinderen aanwezig zijn. Zonder bericht van verhindering nemen wij altijd direct contact met de ouders op om navraag te doen. Bij meer dan drie dagdelen verzuim zonder dat wij de reden weten zijn wij genoodzaakt dit te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente, die de behandeling dan verder overneemt.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De gronden voor vrijstelling van het onderwijs zijn geregeld in de Leerplichtwet 1969 (artikelen 5 t/m 15). De in de praktijk belangrijkste regels worden hieronder weergegeven:
- Alle kinderen vanaf 5 jaar zijn leerplichtig. Dat betekent dat u uw kind niet zomaar een dagje thuis kunt houden. Een vakantie of lang weekend weg, buiten de schoolvakanties, kan dus in principe niet.
- Als er door een leerling veel ongeoorloofd verzuimd, of als hij om andere redenen afwezig is, wordt de leerplichtambtenaar of de schoolarts hierover ingelicht. De leerling zal dan samen met zijn ouders worden opgeroepen voor een gesprek met de leerplichtambtenaar of opgeroepen worden voor het spreekuur van de schoolarts.
Verlof
Verlof voor bezoek aan arts, tandarts e.d. kan door de leerkracht worden verleend. Deze kunt u als ouder invoeren in Parro. Andere vormen van verlof kunnen slechts worden verleend door de directie, na indiening van een door de ouder ingevuld, speciaal daarvoor bestemd formulier. Dit formulier is op school verkrijgbaar bij de leerkracht van uw kind of op de website van de school. Tegen de beslissing van de directeur kan op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht binnen zes weken na toezending of uitreiking van de beslissing een gemotiveerd bezwaarschrift ingediend worden bij degene die de beslissing heeft genomen.
We onderscheiden drie soorten verlof:
- Verlof wegens gewichtige omstandigheden
Dit is vrij zijn van school voor een halve of een hele dag in verband met een gewichtige (geen vakanties, cq weekendjes) gebeurtenis. Dit in overleg met en ter beoordeling van de directeur van de school.
Extra vakanties alleen na toestemming van de directeur van de school. In principe worden vakanties buiten de schoolvakantie niet toegestaan. Vakantieverlof kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend voor ten hoogste tien schooldagen. U dient dit schriftelijk aan te vragen, wel kunt u vooraf een gesprek met de directeur aanvragen om uw verzoek toe te lichten. Vakantieverlof wordt niet verleend in de eerste twee lesweken van het nieuwe schooljaar. Werkgeversverklaring dan wel in voorkomende gevallen een verklaring van een arts of maatschappelijk werk is noodzakelijk. Het verzoek tot verlof moet acht weken van tevoren aangevraagd worden. Indien verlof wordt gevraagd voor meer dan tien schooldagen per schooljaar, beslist de leerplichtambtenaar van de gemeente Voorne aan Zee.
- Verlof voor religieuze feest- en gedenkdagen
De leerplichtwet staat toe dat een leerling zijn godsdienstige verplichtingen vervult, maar ouders/verzorgers moeten dit uiterlijk twee dagen van tevoren aan de school laten weten.
De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd schoolverzuim. Tegen de ouders (of kinderen van 12 jaar en ouder) kan proces-verbaal worden opgemaakt. De rechter kan in die gevallen een geldboete opleggen.