Benedictusschool Kindcentrum

J.P. Hasebroekweg 21 1851 CK Heiloo

  • Gebouwd in 2009
  • J.P. Hasebroekweg 21
  • De kleuren in het gebouw zijn gekozen  vanuit identiteit, nl. respect voor de wereld waarop wij leven: Aarde water lucht en vuur
  • Schoolfoto van Benedictusschool Kindcentrum
  • De Benedictus is een vindplaatsschool voor Techniek en Wetenschap

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Jaarlijks maken alle leerlingen van groep 8 verplicht een eindtoets. De eindtoets meet het taal- en rekenniveau van uw kind na acht jaar. De IEP Eindtoets meet de verplichte vaardigheden lezen, taalverzorging en rekenen aan het einde van groep 8. De uitslag van de eindtoets geeft informatie over het referentieniveau dat uw kind beheerst én een advies voor een schoolniveau basisschool. Op de Benedictusschool hebben wij gekozen voor de IEP Eindtoets. IEP staat voor ICE Eindevaluatie Primair onderwijs en is ontwikkeld door Bureau ICE. De IEP Eindtoets sluit maximaal aan bij de belevingswereld van het kind. De situaties zijn herkenbaar en vertrouwd en omdat de toets oploopt van makkelijk naar moeilijk, ervaart ieder kind een succesgevoel wat weer vertrouwen geeft. Ook kenmerken als een overzichtelijk toetsboekje waarin het  kind werkt en enkel functionele afbeeldingen zodat ze niet afgeleid worden, zorgen voor een zo prettig mogelijk toetservaring.

Kinderen, ouders en leerkrachten van de Benedictusschool zijn tevreden over de toetsresultaten; de uitslag klopt met de verwachtingen van kinderen, ouders en leerkrachten.

Vanaf schooljaar 2023/2024 wordt de eindtoets in groep 8 een doorstroomtoets. Deze naam past beter bij de positie van de toets: de toets markeert niet het einde van de ontwikkeling van een leerling, maar vormt een onderdeel in de doorstroom van het po naar het vo. Ook in het vo blijven leerlingen zich ontwikkelen.

Het traject is als volgt:

  • Scholen melden zich uiterlijk 15 november aan voor een doorstroomtoets.
  • Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.
  • Leerlingen maken de doorstroomtoets in de eerste of tweede volle week van februari.
  • Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
  • Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.
  • Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij werken op de Benedictusschool met methodetoetsen, methode onafhankelijke toetsen en eigen observaties om de ontwikkeling van de kinderen te 'meten'. Op onze school wordt vanaf schooljaar 2023-2024 gewerkt met de nieuwe versie van CITO, nl. 'Leerling in beeld'.

Met 'Leerling in beeld' volgen we de groei van de leerling, de groei van de groep en de groei op schoolniveau.  In één oogopslag zien we hoe het ervoor staat, zowel op cognitief als sociaal-emotioneel gebied, en zien we ook de behaalde referentieniveaus. Leerling in beeld groeit letterlijk mee met de leerling en zet ieder kind centraal.

Door het gebruik van CITO 'Leerling in beeld' in de groepen 3 t/m 8 ontstaat een doorgaande lijn. Bovendien is deze toets onafhankelijk en landelijk genormeerd. Alle toets uitslagen (methode gebonden) en CITO-uitslagen (niet methode gebonden) worden vergeleken en daardoor blijven wij kritisch kijken naar o.a. het eigen onderwijsaanbod en ons handelen. Tijdens de Ouder-Kind gesprekken vragen wij wat het kind van ons nodig heeft. 

In alle groepen hebben de kinderen in het schooljaar 2022-2023 de citotoetsen gemaakt. Wij hopen met het resultatenoverzicht mogelijke hiaten te kunnen achterhalen in het lesaanbod ontstaan tijdens de periode van online/thuisonderwijs. Het doel hiervan is een goede start in augustus 2023. 

In groep 1 en in groep 2 wordt de ontwikkeling gevolgd met het observatie instrument "Inzichtelijk" en wordt samengewerkt met de kinderopvang.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

VO advies groep 7 en VO advies groep 8

Met de invoering van de verplichte eindtoets PO is het schooladvies leidend geworden bij de plaatsing van leerlingen in het Voortgezet Onderwijs. Eind groep 7 wordt het eerste officiële schooladvies gegeven voor Voortgezet Onderwijs. Leerlingen maken in groep 8 de doorstroomtoets in de eerste of tweede volle week van februari. Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.

De school kijkt daarvoor o.a. naar leerprestaties, aanleg en ontwikkeling tijdens de hele basisschoolperiode. In overleg met de ouders kan het schooladvies naar boven worden bijgesteld als het resultaat van de IEP Eindtoets hoger uitvalt dan het gegeven schooladvies. In oktober krijgen de ouders van groep 7 en 8 informatie over het Voortgezet Onderwijs en worden zij gewezen op het bestaan van de kwaliteitsgids (Regio Alkmaar-Haarlem). Er wordt een onderwijskundig rapport opgesteld en met toestemming van de ouders wordt dit overgedragen naar de VO-school van aanmelding.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Benedictusschool betrekt de ouders/verzorgers van leerlingen bij de zorg van hun kind. Het sociaal-emotionele welbevinden van de leerlingen heeft veel invloed op hun totale functioneren. Onze school besteedt daarom structureel en systematisch aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen (dichtbij en verder weg). We volgen de ontwikkeling met behulp van instrumenten.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Welbevinden
  • Veiligheid en beleving
  • Vertrouwen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

5 oktober 2020

De Inspectie hield vanwege Corona online een Themaonderzoek Kwaliteitsverbetering en leerlingenpopulatie Benedictus 09XB. We hebben een prettig gesprek gevoerd met de Inspecteur en naast de thema’s ook uitgebreid gesproken over leerlingenpopulatie, opbrengsten en welbevinden. Het toezicht was niet bedoeld om een waardeoordeel te geven. Het gesprek hebben wij op school ervaren als intensief, constructief en positief. De sessie wordt aangemerkt als de school is ‘bezocht’ door de Inspectie (toezichtkader 2020)  

In 2019 bezocht een auditcommissie de Benedictusschool. U kunt het verslag van de auditcommissie lezen door op de link te klikken: auditrapport 2019

In 2023 bezocht een auditcommissie de Benedictusschool. U kunt het verslag van de auditcommissie lezen door op de link te klikken: 

Audit april 2023

Het bestuur van Blosse legde in mei 2023 ook aan de Inspectie verantwoording af over o.a. de opbrengsten van de Benedictusschool.


Terug naar boven