Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziek
Als uw kind ziek is kunt u dit vóór schooltijd doorgeven via KWIEB, de ouderapp of eventueel telefonisch via 072-5331857.
Bijzonder verlof
De onderwijswetgeving staat toe dat een jongere vrijgesteld kan worden van verplichte deelname aan schoolactiviteiten. De school kan met toestemming van het bevoegd gezag een leerling vrijstellen van het deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten met uitzondering van de doorstroomtoets. Voor vrijgestelde onderwijsactiviteiten moet een andere onderwijsactiviteit in de plaats komen. De vrijgestelde leerling ontvangt eenzelfde aantal uren onderwijs als zijn klasgenoten. De vervangende onderwijsactiviteit wordt bepaald door het bevoegd gezag en moet worden begeleid door een leerkracht.
Modellenwerk, topsport, acteren of vergelijkbare activiteiten zijn geen geldige reden voor vrijstelling voor leerlingen
Snipperdagen
Snipperdagen zijn niet toegestaan. De gronden voor vrijstelling van geregeld schoolbezoek staan in artikel 11 van de Leerplichtwet 1969. Een school kan niet zelf gronden voor vrijstelling van geregeld schoolbezoek erbij verzinnen.
De Medezeggenschapsraad van de Benedictusschool heeft ingestemd met het schoolbeleid t.a.v. bijzonder verlof zoals
* Therapie en behandeling
Behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie vindt plaats op indicatie, zoals bijvoorbeeld ook logopedie, fysiotherapie of orthodontie. Een bezoek aan deze behandelaars dient na schooltijd plaats te vinden. Er wordt in principe geen verlof verstrekt. Scholen zijn niet verplicht om kinderen tijdens schooltijd vrijaf te geven om therapie te volgen. Het continurooster op de Benedictusschool maakt het mogelijk om op woensdag vanaf 12.15 uur en de andere schooldagen na 14.30 uur afspraken te maken of anders in de 11 beschikbare vakantieweken. De verantwoordelijkheid voor het verzuim ligt zowel bij de ouders als bij de school.
Variawet
In 2017 zijn de Tweede en de Eerste Kamer akkoord gegaan met een nieuwe wet, die in de wandelgangen de naam Variawet heeft gekregen. Het meest in het oog springende onderdeel van de wet gaat over de mogelijkheid om onderwijs op een andere locatie te realiseren. Hoewel het uitgangspunt is dat alle kinderen naar school gaan, is de realiteit van iedere dag dat voor een beperkt aantal kinderen geldt dat het vanwege psychische of fysieke beperkingen niet lukt om naar school te gaan en doet zich soms de omstandigheid voor dat een leerling niet volledig of slechts zeer tijdelijk buiten de school geholpen moet worden, al dan niet met ondersteuning van jeugdzorg.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Op de Benedictusschool wordt de ouderapp KWIEB gebruikt. Hiermee kunt u los, kortdurend verlof (bijvoorbeeld bezoek tandarts of huisarts) melden. Natuurlijk rekenen wij erop dat afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd worden gemaakt.
Voor halve/hele dagen dient u altijd een formulier voor aanvraag vrijstelling van schoolbezoek in te vullen. Deze aanvraag wordt dan beoordeeld naar de wettelijke maatstaven.
De formulieren kunt u downloaden op de site van de school of bij de directie halen.