Social Schools
We communiceren met ouders middels het communicatieplatform Social Schools. Dit platform is toegankelijk via app, pc of laptop. Ouders ontvangen regelmatig berichten met belangrijke algemene schoolinformatie en informatie over de groep van hun kind(eren). Tevens kunnen ouders via Social Schools communiceren met de leerkracht(en) van hun kind(eren).
Social Schools kent verder een agenda waarop alle belangrijke activiteiten vermeld staan. Deze wordt steeds bijgewerkt, zodat ouders op de hoogte blijven. Tevens ontvangen ouders aan het begin van het schooljaar een digitale jaarkalender (handig overzicht van alle activiteiten, die op dat moment al bekend zijn en in de loop van een schooljaar plaatsvinden, aangevuld met informatie over o.a. vakanties, vrije dagen en studiedagen).
Daarnaast kunnen ouders hun kind ziekmelden via Social Schools, zich inschrijven voor de oudergesprekken en zich aanmelden voor ouderavonden of hulp bij activiteiten.
Inloopavond
Aan het begin van het schooljaar organiseren we een inloopavond, waarop ouders een kijkje kunnen nemen in de klas en waar een A4'tje klaarligt met groepsspecifieke informatie. Kinderen kunnen hun ouders zelf rondleiden en laten zien waar zij in de klas mee bezig zijn geweest, ook rondom de Gouden Weken (de eerste zes schoolweken waarin wij extra aandacht besteden aan groepsvorming, het maken van afspraken, e.d.). Leerkrachten, intern begeleider en directie zijn die avond ook aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.
Rapportage
Middels rapporten en gesprekken worden ouders op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van hun kind. Ieder schooljaar ontvangen de kinderen op twee momenten een rapport, namelijk in feb/mrt en in jun/ jul. Groep 8 vormt hierop een uitzondering. Vanwege de overgang naar het Voortgezet Onderwijs ontvangen zij midden groep 8 geen rapport zoals de andere kinderen, maar een Digitaal OverdrachtsDossier (DOD). Dit is een onderwijskundig rapport t.b.v. de overgang naar het Voortgezet Onderwijs, waarop ook het schooladvies te vinden is. Eind groep 8 krijgen zij een aangepast rapport als afsluiting van hun schoolperiode op Het Mozaïek.
Oudergesprekken
Ter kennismaking of naar aanleiding van het rapport vinden oudergesprekken plaats. Dit gebeurt drie keer per jaar, waarbij de eerste ronde in sept/ okt plaatsvindt, de tweede ronde in feb/mrt n.a.v. het eerste rapport en de derde ronde in jun/jul n.a.v. het tweede rapport.
1e gesprek september/oktober:
Het 1e gesprek (kennismakingsgesprek) is verplicht voor groep 1 t/m 8 en vindt plaats tussen ouder en leerkracht. In de bovenbouw sluit het kind ook aan. Het is in eerste instantie gericht op welbevinden en sociaal emotionele ontwikkeling, daarnaast is er ruimte voor cognitieve ontwikkeling en doelstellingen. Groep 7 krijgt een pré-advies en groep 8 een voorlopig advies.
2e gesprek februari/maart:
Het 2e gesprek (voortgangsgesprek) is verplicht voor groep 1 t/m 8 en vindt plaats tussen ouder en leerkracht. In de bovenbouw sluit het kind ook aan. Vlak voor deze gespreksronde ontvangen alle leerlingen van groep 1 t/m 8 hun eerste rapport. De gesprekken zijn gericht op welbevinden, sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling en doelstellingen. Voor groep 8 geldt dat het definitieve schooladvies richting het Voortgezet Onderwijs ook besproken wordt.
3e gesprek juni/juli:
Het 3e gesprek is facultatief, ofwel niet verplicht, mits de leerkracht ouders niet uitnodigt. Kinderen mogen hierbij aansluiten. Het gesprek is gericht op welbevinden, sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling en doelstellingen. Groep 8 voert in principe geen oudergesprekken meer in juni/juli.
Als er tussentijds aanleiding is om in gesprek te gaan over de ontwikkeling van een kind, is het mogelijk dat ouders worden uitgenodigd voor een extra oudergesprek. Andersom kunnen ouders natuurlijk ook zelf een gesprek aanvragen met de leerkracht van hun kind(eren).