Oudervereniging (OV):
De oudervereniging heeft zich ten doel gesteld om door middel van schoolse en buitenschoolse activiteiten de samenwerking tussen school en ouders te bevorderen. Tijdens OV-vergaderingen worden activiteiten gepland en naderhand in samenwerking met het team uitgevoerd. Deze activiteiten worden uit de kas van de oudervereniging betaald. Om dit laatste mogelijk te maken, vraagt de oudervereniging contributie en organiseert zij daarnaast activiteiten die extra geld in het laatje brengen. De oudervereniging heeft statuten en een huishoudelijk reglement waarin beschreven staat volgens welke regels de vereniging bestuurd wordt. Voorbeelden van activiteiten die onze oudervereniging organiseert betreffen onder andere: St. Maartensoptocht, Sinterklaas-, Kerst- en Paasviering, carnavalsviering, sponsorloop en de Fancy Fair.
Naast de ondersteuning die wij van de oudervereniging krijgen met diverse activiteiten, is hulp van andere ouders natuurlijk ook altijd welkom. Op school zijn jaarlijks diverse activiteiten waar regelmatig of incidenteel hulp van ouders van harte welkom is.
Hebt u tijd en zin om mee te helpen neem dan even contact op met de groepsleerkracht of de directie. Een kleine greep waar wij - als de zaken zich voordoen- uw hulp kunnen gebruiken volgt hieronder:
- meewerken aan schoonmaak en onderhoud van diverse (kleuter-) materialen;
- vervoer verzorgen wanneer een groep op excursie gaat;
- assisteren bij de voorbereiding van de viering t.g.v. de 1e Heilige Communie;
- hulp bij de uitvoering van diverse "buitenschoolse" activiteiten.
Bij al deze activiteiten dienen de ouders altijd de aanwijzingen van de groepsleerkracht en/of directie te volgen.
Medezeggenschapsraad (MR) en Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR):
Medezeggenschap in het onderwijs is wettelijk geregeld in de Wet Medezeggenschap op Scholen (de WMS). Deze wet bepaalt, dat alle scholen een medezeggenschapsraad moeten hebben. Ook bepaalt deze wet, dat besturen met meer dan twee scholen een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad dienen in te richten. Daarnaast benoemt de WMS de rechten van de medezeggenschap, te weten overlegrecht, informatierecht, instemmings- en adviesrecht. Het instemmingsrecht heeft veelal betrekking op zaken die het personeel betreffen, het adviesrecht gaat meer over zaken die de organisatie aangaan. Ten slotte geeft de WMS handreikingen voor verkiezingen, de werkwijze van de raad, de wijze waarop geschillen aanhangig gemaakt kunnen worden en benoemt de wet de verplichting van de MR om jaarlijks een activiteiten- of jaarplan en een jaarverslag te maken.
Medezeggenschapsraad (MR):
In een MR behoren personeel en ouders in gelijke mate vertegenwoordigd te zijn. In het VO moeten ook de leerlingen participeren in de medezeggenschap. Samen kijken zij naar het beleid, dat door de school wordt uitgezet, bespreken dit met het bevoegd gezag (meestal de directeur) en geven gevraagd en/of ongevraagd hun mening hierover. In het medezeggenschapstatuut wordt de wijze waarop binnen de organisatie vorm gegeven wordt aan de medezeggenschap door bevoegd gezag en raad vastgelegd. Haar eigen werkwijze benoemt de MR in haar huishoudelijk reglement.
Onze MR bestaat uit drie ouders (oudergeleding) en drie leerkrachten (personeelsgeleding). In de MR wordt over de opzet, de inhoud en de organisatie van belangrijke schoolse zaken gesproken die van advies of instemming moeten worden voorzien voordat zij door ons schoolbestuur kunnen worden uitgevoerd. U dient dan te denken aan zaken als het vaststellen en wijzigen van het schoolwerkplan, het vakantierooster, het activiteitenplan van de school of grote uitgaven.
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR):
Behoren er twee of meer scholen tot een bevoegd gezag, dan zal het voorkomen dat er besluiten genomen worden die voor al die scholen gelden. Een bestuur dient dan een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad in te richten. INNOVO heeft dus ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). De GMR van INNOVO heeft in totaal 12 zetels, gelijk verdeeld tussen de oudergeleding en de personeelsgeleding. De leden van de GMR worden door de MR’en gekozen uit de kandidaten die zich verkiesbaar stellen. Deze kandidaten kunnen uit het hele personeelsbestand van INNOVO komen en uit alle ouders die een kind op een INNOVO-school hebben. De kandidaten hoeven geen lid te zijn van een MR van een school. De medezeggenschapsraden hebben een onafhankelijke positie in de organisatie. Het bevoegd gezag (voor de MR’en de directeur en voor de GMR het CvB) komt op uitnodiging van de raad om de raad te informeren over het te voeren beleid. Besluiten doet de raad zonder bevoegd gezag en zonder dat het bevoegd gezag invloed op het besluit uitoefent! De relatie tussen “bevoegd gezag” en medezeggenschap is dan ook van groot belang. Samen iets bereiken, samen staan voor de organisatie, de mensen die erin werken en de leerlingen die er leren, kan alleen op basis van een goede verhouding met een luisterend, geïnteresseerd, maar kritisch oor voor elkaars opvattingen en uitgangspunten en met respect voor de rol die eenieder in het geheel inneemt.
N.B. Voor meer informatie over hoe de medezeggenschap geregeld is op onze school en binnen stichting INNOVO: zie de website https://www.innovo.nl/medezeggenschap.html