Ouders worden geïnformeerd door middel van de schoolgids, 't Broedertje, ISY en onze schoolkalender. De schoolkalender ontvangen alle ouders op papier. De andere documenten worden op onze website geplaatst. Daarnaast wordt ISY en Facebook gebruikt om ouders/verzorgers aanvullende informatie te geven. Leerkrachten plaatsen hier regelmatig informatie over de groepen op.
Startactiviteit
Aan het begin van het schooljaar organiseert de school een activiteit voor ouders en kinderen, waarbij elkaar samen ontmoeten centraal staat. Voorafgaand aan deze activiteit ontvangen alle ouders informatie. Tijdens deze activiteit kunnen ouders kennismaken met andere ouders, de leerkrachten en kunnen zij hun vragen stellen.
Schoolinloop
Elke maand wordt er een inloopweek voor de groepen 1 t/m 8 georganiseerd. Alle ouders/verzorgers zijn dan welkom om samen met hun kind een kijkje te nemen in de klas. Het doel van deze activiteit is: “Samen met uw kind kijken naar de lesstof en de bezigheden in de klas”. Alle leerlingen van groep 1 t/m 8 nemen de rol van gastheer en gastdame op zich. De specifieke data worden vermeld op de schoolkalender.
Oudergesprekken
Tijdens dit individuele contactmoment in november en maart staat de ontwikkeling van het kind centraal. Bij de kinderen uit groep 1 en 2 wordt de ontwikkeling van het kind besproken aan de hand van de Viseon (gedragsvragenlijst) en observaties uit de groep. In de groepen 3 t/m 8 gebeurt dit naar aanleiding van de methodegebonden resultaten, de Cito-gegevens, de Viseon (gedragsvragenlijst) en observaties uit de groep. De schriftelijke rapportage (het rapport) wordt aan dit gesprek gekoppeld.
Trotsmappen/ Rapporten
In de groepen 1 en 2 krijgen de kinderen een portfolio. De trotsmap is een groeidocument waarin staat wat de leerlingen al beheersen. Tevens zitten er werkjes van de kinderen in. In de groepen 3 t/m 8 krijgen de kinderen twee keer per jaar een schriftelijke rapportage (cijfer-letterrapport). Tevens verstrekken wij de Cito-resultaten. Tevens verstrekken wij de Cito-resultaten. Bij het eerste rapport ontvangen de ouders een uitnodiging via Isy voor een oudergesprek. Bij het tweede rapport ontvangen ze een uitnodiging van de leerkracht of ze krijgen de mogelijkheid geboden om zelf een gesprek aan te vragen. Wanneer een kind onze school verlaat, vult de leerkracht het bao-bao formulier in. De leerkracht beheert het dossier van zijn leerlingen en spreekt dit op het einde van het schooljaar door met de volgende leerkracht. In het leerlingdossier wordt ook verslaglegging gedaan over gesprekken met ouders en eventuele afspraken met derden. Gegevens worden in een geautomatiseerd leerlingvolgsysteem bewaard. Dit systeem, ParnasSys genaamd, wordt voor alle leerlinggegevens ingezet.
Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van schoolbestuur Innovo: https://www.innovo.nl/informatievoorzieningen-gescheiden-ouders.html
Afspraken met ouders over het brengen/halen van de kinderen.
In het kader van het bevorderen van de zelfstandigheid en de effectieve leertijd hebben wij op school enkele afspraken gemaakt. Wij willen graag, dat alle ouders hiervan op de hoogte zijn. Langs deze weg geven wij een korte opsomming van de bestaande afspraken:
- Leerlingen betreden ’s ochtends het gebouw vanaf de voorzijde. Een gezamenlijke ingang bevordert de ontmoeting tussen ouders en leerkrachten en zorgt voor broederschap. Wij verzoeken u om auto’s in de parkeervakken te parkeren. Vanaf 08.20 uur is een teamlid aanwezig op de speelplaats. Op het moment dat de leerlingen het schoolgebouw betreden (8.20 uur) start de verantwoordelijkheid van school.
- De leerlingen van unit 1 gaan naar binnen via de deur in het midden van het gebouw.
- De leerlingen van unit 2 verzamelen 's morgens op het schoolplein en vertrekken om 8.25u gezamenlijk met de leerkrachten naar de noodlocatie 't Paviljoen.
- Unit 3 gebruikt de ingang aan de Kerkraderweg.
- Om 8.30 uur moeten alle leerlingen op hun plaats zitten, zodat de lessen kunnen beginnen. Wij hanteren daarbij de slogan: “binnen = beginnen”.
- Alle leerlingen gaan zelfstandig naar binnen via hun eigen ingang. Wij verzoeken u om op de speelplaats afscheid te nemen
- Alle leerlingen moeten leren om hun eigen jas en tas op te hangen op hun eigen kapstok en worden hierbij ondersteund door de medewerkers.
- Wij adviseren ouders om hun kinderen zelf de spullen te laten dragen. Hierdoor worden de kinderen verantwoordelijk voor hun eigen school- of gymtas.
Om 14.30 uur is de school uit. Dan gelden de volgende afspraken:
- Ouders van unit 1 wachten op het benedenplein bij de Holleweg aan de linkerkant, zodat de groepen 4 en 5 langs kunnen lopen. Deze kinderen verlaten het plein via de poort aan de Holleweg.
- Unit 2 komt teruggelopen met de leerkrachten via de Holleweg en verlaten het plein via de Kerkraderweg.
- Ouders van unit 2 en 3 wachten buiten de poort aan de Kerkraderweg.
- Het is niet de bedoeling, dat ouders/verzorgers binnen in de hal wachten. Verder vinden wij een uitlooptijd van 10 minuten normaal. De lessen eindigen om 14.30 uur en dan moeten de kinderen nog hun spullen opruimen en hun jassen aantrekken. Tevens kunnen in dit tijdsbestek de kortdurende conflictgesprekjes met leerlingen plaatsvinden. Het streven is om deze gesprekjes niet later dan 14.45 uur te laten duren. Wij verzoeken ouders/verzorgers om niet eerder dan dit tijdstip naar binnen te komen.
- Indien kinderen langer dan 10 minuten nodig hebben om de school te verlaten, is er iets anders aan de hand. Oorzaken kunnen zijn: weekhulp of nablijven als gevolg van een ernstig conflict (slaan/schoppen of ernstige discriminatie). Hier worden de ouders over geïnformeerd.
- Broertjes, zusjes en vriendjes wachten ook op de speelplaats. In verband met de tegengestelde looprichting en de drukte bij de kapstok lopen zij niet naar de klas van hun broertje/zusje of vriendje.
Algemene afspraken m.b.t. het betreden van het schoolplein:
- Huisdieren mogen niet op de speelplaats. Verder vragen wij u om uw huisdier in de buurt van de school in de gaten te houden. Kinderen houden vanwege hun enthousiasme bij het verlaten van het schoolplein vaak geen rekening met angstige dieren. Vervelend als er iets gebeurt.
- Fietsen, steps en andere vervoersmiddelen zijn op de speelplaats in het kader van veiligheid ook niet toegestaan. Lopen met de fiets aan de hand natuurlijk wel.
- Het is niet toegestaan om te roken op het schoolplein. Wij verzoeken u daarbij om ook niet bij de schoolpoort te roken, zodat de leerlingen via een rookvrije route de school kunnen verlaten.
Bovenstaande afspraken werken, als iedereen wil meewerken. Ouderbetrokkenheid is er samen voor zorgen dat de kinderen veilig zijn en groeien in hun zelfstandigheid.
Onacceptabel gedrag van ouders/verzorgers.
Het omgaan met ongewenst of agressief gedrag van ouders behoort tot de verantwoordelijkheid van de directie. Het gedrag van de ouders kan een reactie zijn op de aanpak van het gedrag van hun kind, omdat de vertrouwensrelatie tussen ouder en school is verstoord, omdat de ouders niet akkoord gaan met een maatregel van de school of als reactie op het gedrag van andere kinderen naar hun eigen kind. In het omgaan met ernstig ongewenst of agressief gedrag van ouders is het noodzakelijk om de grenzen van wat al dan niet acceptabel is duidelijk te trekken. Voorbeelden van duidelijk ongewenst gedrag: Handtastelijkheden jegens leerlingen, leerkrachten en andere ouders; dreigen met fysiek geweld; verbaal geweld; ongepast aanspreken van andere kinderen waarbij de relatie ‘groot tegenover klein’ is ingezet; schelden/vloeken; zonder afspraak aanspreken van leerkrachten in het bijzijn van andere ouders of leerlingen waar sprake is van een bijzondere negatieve gesprekslading; verkeerd gebruik van Facebook, Twitter en andere sociale media. Een schoolverbod houdt in dat de ouders niet zonder toestemming van de directie op het terrein van de school komen. Noodzakelijk bij het handhaven van gedragsregels is: een goede registratie van de voorvallen; contact met de wijkagent; melding doen bij de leerplichtambtenaar en de rijksinspectie informeren.
Als wij samen volgens bovenstaande afspraken te werk gaan creëren wij een veilige school voor onze leerlingen. Er kan dan optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare onderwijstijd. Bovenstaande afspraken werken, als iedereen wil meewerken. Ouderbetrokkenheid is er samen voor zorgen dat de kinderen veilig zijn en groeien in hun zelfstandigheid. Onze kernwaarden Broederschap, Meesterschap en Blijdschap, kunnen we alleen samen volbrengen.