Ouderhulp - De oudervereniging
Regelmatig doet de oudervereniging in samenwerking met school een beroep op ouders om te assisteren. U kunt zich bij de oudervereniging melden en u toe laten voegen aan de 'hulpouder-app'.
We kunnen o.a. hulp gebruiken bij:
- de voorbereiding en uitvoering van evenementen
- sport en speldag
- Sinterklaas
- Kerstmis
- schoolreis
- Carnaval
Naast actieve deelname en hulp bij de activiteiten die door de Oudervereniging worden georganiseerd, kunnen we als school ook ondersteuning van ouders gebruiken tijdens uitstapjes. Deze hulp wordt door de teamleden gevraagd via een bericht op Social Schools.
Informatievoorziening gescheiden ouders
Indien de ouders van een leerling gescheiden zijn, is het belangrijk dat er duidelijkheid is over de manier waarop de communicatie en consultatie over de vorderingen van de leerling verloopt. De school volgt hierin de wettelijke regels met betrekking tot de informatieplicht jegens gescheiden ouders. De school onthoudt zich van betrokkenheid bij conflicten tussen de ex-partners en doet geen uitspraken. Zij richt zich primair op haar pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid jegens de leerling. De school gaat ervan uit dat de ouder die belast is met het gezag, de andere ouder die niet met het gezag belast is, op de hoogte stelt van gewichtige aangelegenheden met betrekking tot het kind. De uitnodiging voor een ouderavond betreft een gezamenlijk gesprek voor beide ouders. In bijzondere situaties kan van de gezamenlijkheid worden afgeweken Voor meer informatie ga naar https://www.innovo.nl/informatievoorzieningen-gescheiden-ouders.html
Medezeggenschap
Medezeggenschap in het onderwijs is wettelijk geregeld in de Wet Medezeggenschap op Scholen (deWMS). Deze wet bepaalt, dat alle scholen een medezeggenschapsraad moeten hebben. Ook bepaalt deze wet, dat besturen met meer dan twee scholen eenGemeenschappelijke Medezeggenschapsraad dienen in te richten.Daarnaast benoemtde WMS de rechten van de medezeggenschap, te weten overlegrecht, informatierecht,instemmings- en adviesrecht. Het instemmingsrecht heeft veelal betrekking op zaken die het personeel betreffen, het adviesrecht gaat meer over zaken die de organisatie aangaan. Ten slotte geeft de WMS handreikingen voor verkiezingen, de werkwijze van de raad, de wijze waarop geschillen aanhangig gemaakt kunnen worden en benoemt de wet de verplichting van de MR om jaarlijks een activiteiten- of jaarplan en een jaarverslag te maken.
Voor meer informatie ga naar https://www.innovo.nl/aanvulling-schoolgids.html
Uitgebreide GMR-informatie is ook te vinden via https://www.innovo.nl/medezeggenschap.html
MR. basisschool de Windwijzer:
Wat is en wat doet de medezeggenschapsraad?
De medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit personeelsleden van de school en ouders van leerlingen van de school. Ouders en personeelsleden kunnen, via de MR, meedenken, meepraten, meebeslissen over het beleid dat de school voert. Onze MR bestaat uit 6 leden, te weten 3 teamleden en 3 ouders. De school informeert de MR periodiek over de algemene gang van zaken op school en heeft op tal van zaken instemming of advies nodig van de MR. Hierbij kan gedacht worden aan schoolontwikkeling, onderwijsresultaten, de schoolgids en beheerszaken zoals begroting en formatie. Daarnaast toetst de medezeggenschapsraad het beleid. De MR vergadert een aantal keer per jaar.
Waarom zou u in de MR gaan?
Als MR-lid kunt u een positieve bijdrage leveren aan de gang van zaken op de school van uw kind. U bent nauw betrokken bij de school, u kunt meepraten en -beslissen over het beleid, krijgt meer contact met andere ouders, het team en de directie en u doet een schat aan ervaring op.
Wie mogen er lid worden?
Alle ouders met een kind op school kunnen in beginsel in de MR worden gekozen zonder dat er bepaalde eisen aan hen mogen worden gesteld. De teamleden kiezen de personeelsgeleding en de ouders de oudergeleding. De directeur is geen lid van de MR maar is vaak wel aanwezig als vertegenwoordiger van de onderwijsstichting.
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)
Behoren er twee of meer scholen tot een bevoegd gezag, dan zal het voorkomen, dat er besluiten genomen worden die voor al die scholen gelden. Een bestuur dient dan een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad in te richten. INNOVO heeft dus ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). De GMR van INNOVO heeft in totaal 12 zetels, gelijk verdeeld tussen de oudergeleding en de personeelsgeleding. De leden van de GMR worden door de MR’en gekozen uit de kandidaten, die zich verkiesbaar stellen. Deze kandidaten kunnen uit het hele personeelsbestand van INNOVO komen. Zij hoeven geen lid te zijn van een MR van een school. De medezeggenschapsraden hebben een onafhankelijke positie inde organisatie. Het bevoegd gezag (voor de MR’en de directeur en voor de GMR het CvB) komt op uitnodiging van de raad om de raad te informeren over het te voeren beleid. Besluiten doet de raad zonder bevoegd gezag en zonder dat het bevoegd gezag invloed op het besluit uitoefent! Wil je als medezeggenschap daadwerkelijk “nee kunnen zeggen” is de relatie tussen “bevoegd gezag” en medezeggenschap van immens belang. Samen iets bereiken, samen staan voor de organisatie, de mensen die erin werken en de leerlingen, die er leren kan alleen op basis van een goede verhouding meteen luisterend, geïnteresseerd, maar kritisch oor voor elkaars opvattingen en uitgangspunten en met respect voor de rol die een ieder in het geheel inneemt. Meer informatie? Neem dan contact op met het secretariaat via [email protected] .