Voor het basisonderwijs, en speciaal (voortgezet) onderwijs geldt dat de school een veiligheidsplan moet hebben. In dit plan staat wat de school doet aan fysieke veiligheid (inrichting van het schoolgebouw) en sociale veiligheid (omgaan met bijvoorbeeld agressie en geweld). In een veiligheidsplan staat beschreven wat een school onderneemt om o.a. pesten en andere ongewenste incidenten te voorkomen. Ook staat erin hoe scholen dit controleren. In een pestprotocol staat wat de school onder pesten verstaat. En hoe zij pesten probeert te voorkomen en hiertegen optreedt.
Alle kinderen hebben recht op een onbezorgde schooltijd. Deze tijd staat in het teken van ontwikkelen, ontdekken en leren. Leerlingen moeten veilig zijn, zodat ze in staat zijn om te leren en zich te ontwikkelen. Een veilige omgeving voor scholieren en onderwijspersoneel houdt in dat er een prettige sfeer op school is en het voorkomen van incidenten zoals ongepast gedrag, intimidatie, diefstal, agressie en geweld. Dat kan door op tijd te signaleren en hier gericht tegen op te treden. Dit geldt ook voor het bestrijden van pestgedrag. Jaarlijks wordt bij onze leerlingen van de groepen 7 en 8 een tevredenheidsonderzoek afgenomen.
Hoe tevreden zijn onze leerlingen over de school in 2023-2024? Onze gemiddelde score algemene tevredenheid 8,2
Een school is veilig als de psychische, sociale en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van andere mensen wordt aangetast. Wij willen een sociaal veilige school zijn, waar leerlingen, personeel en ouders zich thuis voelen. Daarom willen wij geen pestgedrag, agressie, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie op onze school. Om een veilig klimaat te waarborgen werken we met SWPBS, Rots en water en de methode Soemo, hebben we een vertrouwenspersoon en een pest -coördinator en is er een klachtenregeling. Ook brengen we de veiligheidsbeleving van kinderen in beeldmiddels de vragenlijsten van SCOL (Sociale Competentie Observatie Lijst) en vensters PO.
In een maatschappij waarin het internet een belangrijke rol speelt bij het verkrijgen van informatie, vinden wij het belangrijk om onze leerlingen te leren hoe zij het internet op een verantwoorde manier kunnen gebruiken. In de groepen 7 en 8 worden jaarlijks lessen met als thema mediawijsheid gegeven. Tijdens deze lessen wordt onder andere het verstandig omgaan met sociale media besproken.
SWPBS
School Wide Positive Behaviour Support (SWPBS) is een schoolbrede aanpak om vanuit gemeenschappelijke waarden gewenst gedrag aan te leren. Het uitgangspunt van SWPBS is dat leerlingen soms ongewenst gedrag vertonen, doordat zij niet weten wat er van hen verwacht wordt. SWPBS richt zich vooral op het aanleren en zien van positief gedrag en gaat uit van vijf kernprincipes namelijk: het ontwikkelen van gedragsverwachtingen, het onderwijzen en communiceren van deze verwachtingen, het herkennen en bekrachtigen van positief gedrag, het minimaliseren van de aandacht voor ongewenst gedrag en het duidelijk en consequent omgaan met de gevolgen van het gedrag. Door concreet gedrag af te spreken, aan te leren en positief en systematisch te bekrachtigen met tokens, lukt het leerlingen om zich beter aan de regels te houden en het positieve gedrag te laten zien.
Rots en water
Binnen SWPBS zoeken wij als school de verbinding met de Rots & Watertraining. Het Rots & Waterprogramma is een weerbaarheidstraining die samen gaat met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden die ook binnen SWPBS nadrukkelijk aan bod komen. De Rots & Watertrainingen worden, indien het mogelijk is, gegeven in de groepen 3 en 5 om de kinderen bewuster hun eigen weerbaarheid en positieve sociale vaardigheden te laten ervaren en oefenen. Ook de groepen 1 en 2 krijgen een introductie training aangeboden waarbij in spelvorm diverse onderdelen van de rots & Watertraining aangeboden worden. Wij hebben een aantal gecertificeerde Rots & Watertrainers binnen ons team.
Pestprotocol
Basisschool Tarcisius wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich harmonieus en op een prettige positieve wijze kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om een duidelijk en helder beleid te hebben waar alle betrokkenen op kunnen terugvallen in voorkomende gevallen. Ons pestprotocol kunt u terug vinden op onze website http://www.bs-tarcisius.nl