IKC De Poolster

Plutolaan 2 A 1702 CB Heerhugowaard

Schoolfoto van IKC De Poolster

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij ziekte van een groepsleerkracht zijn we afhankelijk van de beschikbaarheid van een eventuele invaller. We werken vanuit de stichting met een vervangingspoule van vaste invallers. We hebben op school goede afspraken over dag- en weekplanning binnen een groep, zodat het overnemen door een invaller of een collega zo min mogelijk voorbereidingstijd vergt. Uitgangspunt blijft dat we alles in het werk zullen stellen om de kinderen niet naar huis te sturen, maar hierbij geldt: nood breekt wet.

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De groepsindeling wordt ieder jaar opnieuw gemaakt op basis van onze daltonvisie en het aantal leerlingen per leerjaar. Dit is een taak van de directie en het team. Naast jaargroepen kunnen er ook combinatiegroepen gevormd worden. Gestreefd wordt naar een continuïteit in groepssamenstelling en kleinere groepen in de onderbouw en grotere groepen in de bovenbouw. 

De groepssamenstelling voor het schooljaar 2020-2021 is als volgt:

Groep 1/2a

Groep 1/2b

Groep 3/4

Groep 4/5

Groep 5/6

Groep 7/8

Alle leerkrachten van De Kleine en Grote Beer hebben een lesbevoegdheid. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd daltonleerkracht of in opleiding en werken volgens dezelfde visie en werkwijze. Daarnaast zijn er verschillende leerkrachten met extra specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van daltononderwijs, leerlingenzorg of ICT. Tevens is aan onze school een logopedist verbonden voor een aantal uur per week, worden de lessen HVO voor groep 6 t/m 8 gegeven door een vakleerkracht en werken we samen met Heerhugowaard Sport waardoor alle groepen tweemaal per week gymles krijgen van een vakleerkracht gym.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Jonge kinderen leren al doende, tijdens werk- en spelmomenten. Wij spelen daarop in door ervoor te zorgen dat er een rijke leeromgeving is waarvan kleuters kunnen leren. Spelend en werkend rondom aansprekende thema's creëren we zoveel mogelijk situaties waarin kleuters worden uitgenodigd te luisteren, verwoorden en beleven. Tijdens de speelwerktijd biedt de leerkracht in kleine kringen (in kleine groepjes) taal-, reken- en spelactiviteiten aan. 

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Elke groep heeft een rooster, waarin het aantal uren per vakgebied wordt aangegeven. Door ons daltononderwijs kan dit in de praktijk verschillen per kind. Een kind voor wie taal moeilijk is zal daarvoor meer uren ingepland krijgen, dan een kind bij wie het vanzelf gaat. Daardoor is ons onderwijs daadwerkelijk passend onderwijs. Doordat we werken met taken en keuzetaken kunnen kinderen zelf hun tijd, maar uiteindelijk ook de inhoud van hun onderwijs vorm geven binnen de kaders die de leerkracht stelt.

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Basisondersteuning

Elke school heeft een zorgplicht voor haar leerlingen. Deze zogenaamde basisondersteuning is een samenwerking tussen de eigen leerkracht, de intern begeleider en de ouders. Onder de basisondersteuning vallen de volgende taken:

  • het geven van verlengde instructie als kinderen moeite hebben met de klassikale instructie
  • het geven van extra instructie aan kinderen die een eigen (plus)programma volgen
  • het begeleiden van kinderen met dyslexie en/of dyscalculie
  • het begeleiden van kinderen met lichte gedragsproblemen
  • het beantwoorden van vragen op het gebied van opvoeding en onderwijs
  • het zorgdragen voor een veilig leerklimaat. 

Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, kunnen gebruik maken van de mogelijkheden van het passend onderwijs. 

Passend onderwijs

In Nederland geldt de Wet Passend Onderwijs. Het doel van deze wet is om alle leerlingen een plekje te geven op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden, zodat geen enkel kind buiten de boot valt. Scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden zijn samen verantwoordelijk om alle leerlingen passend onderwijs te bieden. U kunt dan denken aan ondersteuning bij leerachterstand of gedragsproblemen. 

Samenwerkingsverband

Onze scholen werken samen met het Samenwerkingsverband PPO Noord-Kennemerland. Vanuit dit samenwerkingsverband is er per school een vaste consulent, die de intern begeleider en de leerkracht ondersteunt. Eventueel wordt contact gelegd met externe partijen, zoals de gemeente, de jeugd- en gezinscoach of bijvoorbeeld een logopediste of gedragstherapeut. Samen met ouders zoeken zij naar een goede, duurzame oplossing. Meer informatie hierover vindt u op www.ppo-nk.nl en www.passendonderwijs.nl.

Het volledige ondersteuningsprofiel kunt u bij de directie opvragen. Het Samenwerkingsverband PPO-NK heeft een Oudersteunpunt. Hier kunnen ouders terecht met vragen over passend onderwijs en worden zij ondersteund bij hun zoektocht. Het steunpunt kent een laagdrempelige toegang voor ouders: online en telefonisch. Ook gesprekken op school en huisbezoeken behoren tot de mogelijkheden. Voor meer informatie: www.oudersteunpunt.nl

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Om leerlingen met een specifieke leerbehoefte passende ondersteuning te bieden, zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden. In de meeste gevallen gaat het om het ontwikkelen van specifieke expertise bij teamleden zodat ze daarmee leerlingen gepaste hulp kunnen bieden. 

Binnen het team worden in schooljaar 2023-2024 de volgende individuele verdiepende cursussen, trainingen en opleidingen gevolgd: 

- Onderwijsassistent

- IB IKC-opleiding

- Formatief handelen

- Wegwijs in gedrag

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Terug naar boven