Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
- Mondeling of
- Telefonisch of
- Via de oudercommunicatie app Kwieb
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
1.1 Verlofregeling
Je mag je kind niet mee op vakantie nemen buiten de schoolvakanties. Doe je dit wel, dan overtreed je de Leerplichtwet. Je kunt wel bij de schooldirectie een verzoek indienen voor verlof buiten de schoolvakanties. Dat kan alleen als je door je beroep of dat van je partner niet mogelijk is om in één van de schoolvakanties een gezinsvakantie van twee weken te hebben. Een verzoek tot vrijstelling heet officieel ‘beroep op vrijstelling’.
Voorwaarden voor vakantie buiten de schoolvakanties
Wil je een verzoek tot verlof buiten de schoolvakanties doen? Dan moet dit tenminste aan de volgende voorwaarden voldoen:·
Het gaat om een gezinsvakantie;
Het gaat om maximaal 10 schooldagen;
De vakantie kan niet plaatsvinden in de vastgestelde schoolvakanties vanwege het beroep van jezelf of je partner;
Het verlof valt niet in de eerste twee weken na de zomervakantie.
Aanvragen verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties
Dien de verlofaanvraag zo vroeg mogelijk in bij de directeur van de school. Bij voorkeur minimaal 8 weken van tevoren. Elke aanvraag voor vakantie buiten de schoolvakanties wordt individueel beoordeeld. De directeur kan je om een werkgeversverklaring of een eigen verklaring zelfstandige vragen. Soms vraagt de directeur de leerplichtambtenaar om advies.
Duur en frequentie voor vakantie buiten de schoolvakanties.
Je kunt uw kind maximaal één keer per jaar buiten de schoolvakanties meenemen op vakantie. Je moet dan wel voldoen aan alle voorwaarden voor vrijstelling en toestemming hebben van de directeur van de school.
Verlofaanvraag voor meer dan 10 schooldagen
Vakantieverlof buiten de schoolvakanties mag nooit langer dan 10 schooldagen duren. Dien je toch een verlofaanvraag in voor meer dan 10 dagen? Dan stuurt de directeur van de school de aanvraag door naar de leerplichtambtenaar. De ambtenaar hanteert de Leerplichtwet en laat over het algemeen het advies van de schoolleiding meewegen in het besluit. Meestal is ook een verklaring van een arts of sociale instantie noodzakelijk waaruit blijkt dat verlof nodig is.
Bezwaar maken tegen beslissing vakantie leerling
Ben je het niet eens met een beslissing over de vrijstelling? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken bij degene die de beslissing heeft genomen. De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar ongeoorloofd verzuim te melden. Tegen ouders/verzorgers die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal opgemaakt worden.
Vrijstelling van onderwijs
Het schoolbestuur, in dit geval stichting Blosse, kan op verzoek van de ouders een leerling vrijstellen van het deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten met uitzondering van de doorstroomtoets. Een vrijstelling kan slechts worden verleend op door het schoolbestuur vastgestelde gronden. Het schoolbestuur bepaalt bij vrijstelling welke onderwijsactiviteiten voor de leerling in de plaats komen van die waaraan vrijstelling is verleend.