Openbare Basisschool De Hasselbraam

Anna Polaktuin 26 1705 JS Heerhugowaard

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Hasselbraam
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Hasselbraam
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Hasselbraam
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Hasselbraam
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Hasselbraam

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De eindresultaten komen overeen met de verwachtingen die wij als school hadden voor deze groep kinderen. 
De resultaten vallen binnen de resultaatverwachting die de inspectie van het onderwijs stelt voor onze school en onze leerlingen.
De schooladviezen die alle leerlingen hebben gekregen komen overeen met de uitslag van de eindtoets. 

Voor de planning van de stappen die leiden naar de doorstroomtoets, krijgen de ouders van groep 7 en 8 jaarlijks een stroomschema met alle informatie en data. Verder wordt er voor de ouders van groep 7 en 8 een informatieavond georganiseerd over het voortgezet onderwijs

Wij gaan er vanuit dat door goed in kaart te hebben wat de ontwikkelbehoeften van de leerlingen zijn. Door extra inzet van personeel en materiaal door de toekenning van extra gelden verwachten we het ambitieniveau te behalen. Het ambitieniveau van De Hasselbraam is om boven de landelijke norm voor onze leerlingenpopulatie uit te komen. 



Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij vinden het van groot belang om de ontwikkeling van kinderen goed in kaart te hebben. Wij observeren de kinderen, we kijken hoe ze samen kunnen spelen en werken, we kijken naar wat ze kunnen en bij de kleuters noteren wij het als ze een ontwikkelingsdoel hebben bereikt.  Vanaf groep 3 nemen we, naast de observaties, toetsen af. Elke methode heeft na een blok (aandachtsgebied) een toets. We kijken per kind of ze alles hebben begrepen en ze toe zijn aan de volgende stap, of dat er nog een herhaling/extra uitleg nodig is. De gegevens van de toetsen en observaties worden in het leerlingvolgsysteem opgeslagen. 

Elk half jaar kijken we of de kinderen vooruit zijn gegaan en vergelijken we hun groei met het landelijk gemiddelde. Dit doen we met de Cito-toetsen. Er wordt getoetst op het gebied van taal, begrijpend lezen, technisch lezen, rekenen en spelling. De leerlingen van de groepen 3 tot en met 7 maken dus twee keer per jaar (in januari en juni) methode onafhankelijke toetsen. Groep 8 doet in november mee met de methode onafhankelijke toetsing van Cito. In februari wordt de landelijke doorstroomtoets afgenomen. Wij hebben gekozen voor de IEP doorstroomtoets. 

Om te kunnen vaststellen of uw kind laat zien wat het kan, nemen wij de NSCCT toets af in groep 5. Het is een toets waaruit we kunnen aflezen of kind boven of onder zijn/haar niveau presteert.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De advisering en de plaatsing in het voortgezet onderwijs komt overeen met de leerresultaten van de leerlingen.  

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Hasselbraam is Kanjerschool.

Wij streven er naar dat kinderen met plezier naar De Hasselbraam gaan en  zich kunnen ontpoppen tot aangename, zelfstandige burgers in de maatschappij. Op De Hasselbraam gebruiken wij een intensief programma om de kinderen te leren hoe wij verwachten dat we met elkaar omgaan; de Kanjertraining. Dit programma gaat er van uit dat ieder kind goed is, maar dat zijn gedrag soms valt af te keuren. Met behulp van voorbeelden, verhalen, rollenspel en oefeningen leren wij de kinderen welk gedrag aanvaardbaar is en welk gedrag niet. 


Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Vertrouwen
  • Respect

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In 2018 is de school bezocht in de vierjarige cyclus van de inspectie.

Het rapport geeft een overzicht van de bevindingen van alle bezochte scholen van  De Blauwe Loper. (nu Allente) In de bijlage ziet u het deel dat van toepassing is op De Hasselbraam. 

Terug naar boven