Familieschool

Jan Glijnisweg 61 1702 PA Heerhugowaard

  • Schoolfoto van Familieschool
  • Schoolfoto van Familieschool
  • Schoolfoto van Familieschool

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Door middel van het leerlingvolgsysteem toetsen wij meerdere malen per jaar ons onderwijs. De toetsresultaten worden vergeleken met de landelijke norm. Dit geeft ons enerzijds de mogelijkheid ons onderwijs voortdurend te evalueren en bij te stellen. Anderzijds signaleren wij direct welke kinderen extra zorg nodig hebben. Daarnaast gebruiken wij een onafhankelijk meetinstrument om onze schoolorganisatie te evalueren. Periodiek wordt de kwaliteit van de school gemeten. Bij het onderzoek worden leerlingen uit de groepen 5 t/m 8, ouders, leerkrachten en directieleden betrokken. Verbeteringsonderwerpen die uit de evaluatie naar voren komen worden opgenomen in de meerjarenplanning van het schoolplan.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Wij adviseren zo kansrijk mogelijk. Een advies komt tot stand door een compleet beeld van de leerling te schetsen. Hiervoor gebruiken wij alle resultaten (dagelijks werk, toetsen) en de observaties op het gebied van werkhouding, concentratie, taakaanpak, doorzettingsvermogen enz. Meerdere leerkrachten zijn betrokken bij de totstandkoming van het advies, met daarbij soms ook ondersteuning van de IB.

Groep 7

Mei/juni De leerlingen krijgen een voorlopig schooladvies. In een gesprek met leerling en ouder(s) wordt het schooladvies toegelicht.

Groep 8

Oktober De leerlingen krijgen een voorlopig schooladvies. In een gesprek met leerling en ouder(s) wordt het schooladvies toegelicht.

Januari De leerlingen krijgen een definitief schooladvies. In een gesprek met leerling en ouder(s) wordt het schooladvies toegelicht.

Februari De leerlingen maken de doorstroomtoets.

Maart

Halverwege maart ontvangen leerlingen en ouders de uitslag van de doorstroomtoets. Wanneer de doorstroomtoets hoger uitvalt dan het definitieve advies volgt heroverweging van het advies. Uiterlijk 24 maart zullen we hierover in gesprek gaan met de leerlingen en ouders bij wie heroverging aan de orde is. Tussen 25 en 31 maart melden leerlingen zich met hun definitieve advies aan op de middelbare school (vo).

Bezwaren procedure Indien ouders andere beelden of mening hebben over het schooladvies van hun kind gaan we in gesprek met ouders en kind om zaken duidelijk te krijgen, toelichting te geven en er samen uit te komen. Zijn ouders niet tevreden met de uitkomst en het handelen van de school is de reguliere klachtenprocedure van toepassing. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op de Familieschool staan we voor een veilig klimaat en hebben wij duidelijke regels en afspraken. Veiligheid is een voorwaarde om tot leren te komen en daarom zetten we in op een stevig pedagogisch klimaat. We organiseren activiteiten in de groep die bijdragen aan een positieve sfeer en gericht zijn op het leren van en met elkaar, waarin ieder mag zijn wie hij/zij is, in afstemming op en met respect voor de ander. De Familieschool staat voor erkenning en waardering van jezelf en de ander waarbij de ontwikkelingskansen en talenten van ieder kind centraal staan.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Verantwoordelijkheid
  • Eigen(wijs)heid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het inspectietoezicht krijgt langzamerhand een andere vorm. Het is vooral aan de stichting, Blosse, om toezicht te houden op de scholen en dit te verantwoorden naar de onderwijsinspectie. Wij verantwoorden ons 3 maal per jaar naar het bestuur middels de T-cyclus. We brengen onze locatie in beeld op de onderdelen kwaliteit, personeel, financiën en privacy . Afdeling kwaliteit, financiën en HRM zijn hierbij ondersteunend. 

Terug naar boven