Ieder kind een eigen mentor: Elke leerling heeft een mentor, één van de vaste leerkrachten van de basisgroep. De mentor is het aanspreekpunt voor zowel het kind als de ouders; zij bewaakt de voortgang van de totale ontwikkeling van het kind (onderwijsresultaten en sociaal welbevinden) en onderhoudt hierover het contact met de ouders en de leerling. Ook voor eventuele vragen kunnen ouder en kind altijd bij de mentor terecht.
Kennismakingsgesprekken: Wanneer uw kind naar een nieuwe unit gaat krijgt hij/zij ook een nieuwe mentor toegewezen. Aan het begin van het schooljaar, of tussentijds wanneer een mentorwisseling aan de orde is, organiseren we zogenaamde kennismakingsgesprekken. Doel van dit gesprek is een wederzijdse kennismaking en het verzamelen van nadere informatie over het kind. Ter voorbereiding ontvangen de ouders een vragenlijst aan de hand waarvan zij hun kind kunnen omschrijven en hun verwachtingen over de school en de leerkrachten met ons kunnen delen. Ook de ouders van nieuwe leerlingen worden na 4 schoolweken uitgenodigd voor een nader kennismakingsgesprek met de mentor. Het intakeformulier vormt dan de leidraad van het gesprek.
3x per jaar oudercontact(1-2) of KOL-gesprek(3-8); het 10/15 minuten gesprek: Naast de kennismakingsgesprekken worden drie keer per jaar contactmiddagen (en -avonden) gepland en vinden de zogenaamde KOL (Kind-Ouder-Leerkracht) gesprekken plaats. Tijdens deze gesprekken informeert de mentor, van groep 1-2 en de mentor van groep 3-8 samen met de leerling, de ouders over de vorderingen en het welbevinden van hun kind op school. De ouders kunnen ook hun ervaringen met de mentor delen of op verzoek een andere afspraak inplannen. Mochten er tussentijds belangrijke ontwikkelingen voordoen, dan neemt de mentor contact op met de ouders. Ook de ouders kunnen naar behoefte tussentijds altijd een afspraak maken voor een overleg.
In groep 8 vindt i.p.v. een KOL-gesprek in februari een zogenaamd VO-adviesgesprek gevoerd. Tijdens dit gesprek, waarbij zowel de ouders als de leerling zelf aanwezig zijn, wordt de overgang naar het voorgezet onderwijs besproken en maakt de school haar VO-advies bekend.
Informatieverstrekking aan gescheiden ouders
Het protocol “Informatieverstrekking gescheiden ouders” staat op de pagina van de school op de website www.scholenopdekaart.nl bij Over de school => Ouders en school.
Rapport: De ouders van de kinderen van de leerjaren 3 t/m 8 krijgen twee keer per jaar een schriftelijk rapport over de vorderingen van hun kind; februari/maart en aan het einde van het schooljaar.
Informatieavond overgang VO: Elk najaar wordt voor de ouders van de leerjaren (6) 7 en 8 een informatieavond over de overgang naar het voortgezet onderwijs georganiseerd. Verteld wordt hoe het voortgezet onderwijssysteem in elkaar zit, welke doorstroommogelijkheden de verschillende schoolsoorten kennen, welke schoolsoorten er in Heerenveen en omgeving zijn, hoe de aanmelding en inschrijving plaatsvindt en hoe het VO-advies van onze school bepaald wordt.
Ouderportaal MijnSchool: Alle ouders van onze school hebben toegang tot ons digitale ouderportaal MijnSchool. Binnen dit ouderportaal vindt de meeste communicatie plaats vanuit school met de ouders/verzorgers. Een aantal keren per week ontvangt u via uw e-mailadres een bericht wanneer er nieuws is geplaatst, dat betrekking heeft op de groep van uw kind of algemeen nieuws van de school.
Website en Facebook: Naast de hierboven genoemde "communicatiemiddelen" specifiek gericht op de eigen ouders van de school, onderhoudt de school ook een website (www.obsroute0513.nl) en een Facebookpagina om ook anderen dan de eigen ouders en kinderen te bereiken. Wij denken dan aan opa's en oma's, potentiële nieuwe ouders, wijkbewoners en diverse instanties waar wij mee samenwerken.