Basisschool Sint Jozef

Van Dekemalaan 2 8442 BC Heerenveen

  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De eindtoetsresultaten van IKC Sint Jozefschool zijn al jarenlang van goede kwaliteit. Het schoolteam slaagt erin om de kinderen op een niveau uit te laten stromen dat past bij hun ontwikkeling. Hier zijn we trots op en we zien het als een kracht van onze school dat het ons lukt om, ondanks dat er bij de instroom soms grote verschillen zijn, voor ieder kind de gestelde ambitie te halen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Twee keer per jaar worden de LVS-toetsen afgenomen. Vanaf 2022-2023 maken we daarbij gebruik van het IEP Leerlingvolgsysteem.

Van de resultaten worden de trends in kaart gebracht in een trendanalyse die twee maal per jaar op groepsniveau en schoolniveau wordt gemaakt. Gekeken wordt of de verschillende niveaugroepen per klas, de gestelde ambities hebben gehaald. Naar aanleiding hiervan worden nieuwe ambities voor de volgende periode opgesteld.

Na de trendanalyse maken de leerkrachten een actieplan op groepsniveau en de CPO (coördinator passend onderwijs) doet dit op schoolniveau. 

De trendanalyse en het actieplan komen tijdens studiedagen en teambijeenkomsten uitgebreid aan bod. Op deze manier volgt het schoolteam de leerlingen en de groepen adequaat en stemmen we onze doelen af op de gestelde ambities. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf schooljaar 2023-2024 verandert de eindtoets naar de doorstroomtoets. De doorstroomtoets vindt plaats in februari en geeft kinderen een gelijke kans om zich eind maart aan te melden voor de middelbare school van hun voorkeur die het best past bij hun niveau.

Op IKC Sint Jozefschool werken we met de plaatsingswijzer. Vanaf 2022-2023 werken we met de IEP-toetsen als leerlingvolgsysteem. De scores vanaf groep 6 worden in de plaatsingswijzer geplaatst. 

Dit geeft een beeld op welk niveau een kind op dat moment zit m.b.t.:

  • Begrijpend lezen
  • Rekenen en wiskunde
  • Technisch lezen
  • Spelling

A.d.h.v. de LVS-toetsgegevens - in combinatie met de methodegebonden toetsen en de inzichten van de leerkrachten- krijgen de kinderen een voorlopig schooladvies. Dit wordt besproken in gesprekken met kind, leerkracht, ouders/verzorgers.

Nadat de uitslagen van de doorstroomtoets binnen zijn - deze ontvangen de kinderen en ouders via de school - vinden er gesprekken plaats in dezelfde samenstelling om te komen tot een juist, passend niveauadvies. De ouders melden vervolgens hun kind aan bij het voortgezet onderwijs.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op IKC Sint Jozefschool staat het hele kind centraal. Rekenen en taal zijn natuurlijk belangrijk, maar dat is niet het enige. Om met vertrouwen in de samenleving te staan, moet je weten hoe de wereld in elkaar zit. Kijk hoe prachtig de natuur is, hoe mooi en interessant de mensen om je heen! Wij leren kinderen dat je moet zorgen voor jezelf én voor al het andere leven op aarde. We leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Op onze school zijn we er voor elkaar. Wij leren kinderen zich te ontwikkelen tot mensen met LEF.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Leren leven: mens met LEF
  • Zorg voor elkaar: verbinding
  • Burgerschap en gemeenschapszin

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven