Basisschool Sint Jozef

Van Dekemalaan 2 8442 BC Heerenveen

  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef
  • Schoolfoto van Basisschool Sint Jozef

Het team

Toelichting van de school

Wij werken samen met de buurtsportcoach vanuit de gemeente Heerenveen. De buurtsportcoach werkt samen met het team en verzorgt wekelijks een naschools sportaanbod op het schoolplein van 15-16 uur. 

De gymlessen worden gegeven door een vakdocent bewegingsonderwijs. Daarnaast zijn de leerkrachten in het team zelf bevoegd om gymles te geven. Zo lukt het IKC Sint Jozef om alle kinderen twee keer per week 45 minuten bewegingsonderwijs te geven. Er zijn 2 leerkrachten in het team die een afgeronde ALO-opleiding hebben. Zij worden ingezet om sport en beweging te stimuleren in het kader van de Gezonde schoolaanpak van de GGD.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Binnen onze Stichting (BMS) is een bovenschools supportteam aanwezig. Het supportteam bestaat uit invalleerkrachten die, bij ziekte of verlof van een leerkracht, kunnen worden ingezet. In de praktijk is ook de duo-partner van de betreffende leerkracht vaak bereid om zijn/haar collega te vervangen. Tot op heden is op deze manier de vervanging bij ziekte goed in te vullen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Onze school heeft veel ervaring met kinderen met een TOS en meertaligheid. Er is een goede, jarenlange samenwerking met de ambulante begeleiding van Kentalis.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Het team van IKC Sint Jozefschool werkt mee aan de pilot 'Naar inclusiever onderwijs' om toekomsgerichte ambities binnen de mogelijkheden van de school te ontwikkelen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Doorgaande lijn van 2 tot 6 jaar

Op IKC Sint Jozefschool is een doorgaande lijn voor kinderen vanaf 2 jaar. Er is een intensieve samenwerking tussen opvang en onderwijs waarbij er regelmatig overleg en samenwerking plaatsvindt, veelal op het niveau van gezamenlijke thema's. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten vormen samen een team en er worden waar mogelijk gezamenlijk studiedagen gevolgd. Dit maakt dat peuters - die op vierjarige leeftijd doorstromen naar groep 1 van de Sint Jozefschool - een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken.

Het Leesplan 'Samen één verhaal in elke taal' is een waardevol voorbeeld van de samenwerking in voor- en vroegschoolse educatie, waarbij ouders laagdrempelig betrokken worden bij de (taal-)ontwikkeling van hun kind. 

Veel kinderen groeien tegenwoordig meertalig op. Het Leesplan stimuleert het voorlezen van kinderen in de eigen thuistaal door ouders, waarbij het belang van voorlezen voor kinderen centraal staat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die een extra taal leren, de eigen thuistaal nodig hebben om daar nieuwe talen aan te koppelen. 

Ons IKC heeft taalverwerving en woordenschatontwikkeling hoog in het vaandel staan. De samenwerking tussen ouders-kind-pedagogisch medewerker/leerkrachten is daarbij het uitgangspunt. Ouders worden van begin af aan meegenomen in de ontwikkeling van het kind.

Een ander voorbeeld van de samenwerking in de ontwikkeling van het jonge kind zijn de oudercafé's die samen met Kinderwoud op het IKC worden georganiseerd. Ouders van 2-6-jarigen worden regelmatig uitgenodigd voor een inhoudelijk thema gericht op de voor-en vroegschoolse ontwikkeling van kinderen of voor een meer pedagogisch thema, zoals opvoeding en gezondheid. Het zijn waardevolle, verbindende bijeenkomsten.

Terug naar boven