Kindcentrum De Ark

Elbestraat 4 1966 XJ Heemskerk

De slogan van Kindcentrum De Ark vat de missie en visie van De Ark samen.

Het team

Toelichting van de school

Stagiair(e)s

Stichting Fedra vormt samen met andere schoolbesturen in de regio en Pabo Inholland Haarlem het partnerschap Samen Opleiden en Professionaliseren: Opleidingsschool IJmond. Wij hebben als school een belangrijke rol in het opleiden en begeleiden van studenten; zij leren het vak van leerkracht bij ons in de praktijk. Naast hun stagedagen leren en werken de studenten tijdens de praktijkdagen in leerteams op de basisscholen. Een docent van de pabo en een leerkracht van de basisschool  verzorgen samen het programma tijdens de praktijkdagen. Op deze manier kunnen studenten een brede basis aan kennis en vaardigheden ontwikkelen. Dit is de kerngedachte van onze Opleidingsschool: studenten opleiden tot ‘adaptieve professionals, die collectief leren’.

Leerkrachten in Opleiding (LIO’s) zijn stagiaires met meer bevoegdheden. Zij mogen zelfstandig lesgeven, de groepsleerkracht krijgt dan andere taken buiten de groep. Naast de pabo stagiaires hebben wij stageplaatsen voor jongeren die een mbo opleiding doen. Deze stageplaatsen bieden wij op verzoek van de leerling of de mbo opleiding zelf aan, wanneer wij voldoende mogelijkheden zien om de leerling goed te begeleiden.  

Zij-instromers

Naast studenten hebben wij ook zij-instromers in de school. Zij-instromers zijn mensen met een afgeronde hbo of wo studie, die de overstap willen maken naar het onderwijs. Binnen een periode van twee jaar worden zij opgeleid tot leerkracht, onder begeleiding van een vaste mentor. Zij-instromers mogen na een half jaar zelfstandig lesgeven.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Leerkrachten zijn gedurende het schooljaar soms afwezig door ziekte, verlof of scholingsactiviteiten. Tijdens hun afwezigheid neemt een andere leerkracht de lessen over. In eerste instantie zijn dit de ‘extra handen’ in de school; iedere school heeft extra personeel om in vervanging te voorzien. Helaas lukt het ons niet altijd om een vervangende leerkracht in te zetten, het lerarentekort treft ons ook. Als er geen leerkracht beschikbaar is, volgen wij onderstaand stappenplan:

  • De groep leerlingen wordt verdeeld over andere groepen;
  • Een leraarondersteuner of onderwijsassistent houdt toezicht, nadat een leerkracht van een andere groep de instructie heeft gegeven (twee groepen werken samen);
  • Een leraar in opleiding (LIO) neemt de groep over, de dag wordt met hem/haar voorbereid en nabesproken.

Als deze maatregelen ook niet (meer) voorhanden zijn, dan zullen wij u informeren dat u uw kind een of meerdere dagen niet naar school kunt brengen

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De Ark, gepersonaliseerd en talentgericht

We gaan ervan uit dat kinderen het beste tot hun recht komen als zij onderwijs krijgen dat bij hun niveau past. Of eigenlijk net boven het niveau van de leerling. We noemen dit de ‘zone van naaste ontwikkeling’. We zijn van mening dat we de leerlingen binnen het leerstofjaarklassensysteem niet allemaal leerstof in hun ‘zone van naaste ontwikkeling’ kunnen bieden. Binnen deze structuur moeten ze te veel concessies doen. Leerlingen werken boven niveau (frustratie) of onder niveau (verveling).

Op De Ark is het leerstofjaarklassensysteem losgelaten. Ons onderwijs wordt zodanig georganiseerd dat we kunnen bieden waar we voor staan: Voor ieder kind het juiste onderwijsaanbod, zodat het kind kan groeien naar eigen kunnen en mogelijkheden. Groeien in brede zin: Cognitief (het leren), sociaal-emotioneel en talentgericht. 

De Ark telt aan de start van schooljaar 2023-2024 vijf stamgroepen, waarin leerlingen zitten van verschillende leerjaren. In stamgroep Rood zitten leerlingen uit leerjaar 1 en 2. De 'kleuters' zijn in het algemeen de hele dag in hun eigen groep. Uitgezonderd leerlingen die al toe zijn aan lezen en/of rekenen. Zij doen mee met workshops voor niveau 3.
De leerlingen vanaf leerjaar 3 zijn verdeeld over vier de vier andere stamgroepen:

  • Stamgroep Geel - leerlingen uit leerjaar 3 en 4
  • Stamgroep Groen - leerlingen uit leerjaar 5 en 6
  • Stamgroep Blauw - leerlingen uit leerjaar 7 en 8
  • Stamgroep Paars - leerlingen uit leerjaar 7 en 8

Een deel van de dag werken de leerlingen in hun stamgroep. In de stamgroep is onder andere aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling (Kanjertraining), de actualiteit, etc. Een groot deel van de ochtend en in de middag volgen de leerlingen workshops. Workshops zijn instructielessen of begeleid werken. Leerlingen uit verschillende stamgroepen, maar met een gelijk niveau, krijgen samen les. Leerlingen sluiten de dag af in de vaste stamgroep.

Invulling van de onderwijstijd
Voor het basisonderwijs geldt dat iedere school minimaal 7520 uren les moet geven, gerekend over acht schooljaren. De verdere inrichting van lestijd over de afzonderlijke leerjaren is door de wetgever vrijgelaten, de scholen kunnen hierover zelf beslissen. In elk schooljaar, van groep 1 t/m 8, wordt 940 uur les gegeven. Per schoolweek zijn 25 lesuren ingeroosterd. Op onze school krijgen de leerlingen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 5:15 uur les en op woensdag 4:00 uur.

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Gepersonaliseerd aanbod
De tabel geeft een gemiddelde per week weer. 
Leerlingen krijgen 25 uur per week les. De tabel geeft globaal de tijdsverdeling over de vakken in de bovenbouw aan, binnen die 25 uur. Het is een richtlijn, geen keurslijf. We gaan flexibel, kindgericht, met de tijden om.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Het SchoolOndersteuningsProfiel vindt u op onze website: https://arkheemskerk.nl/Ouders/Documenten-en-links

We hebben warm contact met diverse specialisten uit het Samenwerkingsverband en andere externe partijen. Wanneer het nodig is, worden zij ingeschakeld.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Jouw ontwikkeling, onze koers!

Om de leerlingen van De Ark nog beter te begeleiden bij hun onderwijsbehoeften, monitoren we de behoefte van iedere leerling. Het onderwijsaanbod wordt daarop afgestemd. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Zie Schoolplan De Ark

Terug naar boven