Basisschool De Sleye

Sportparklaan 58 6097 CW Heel

Schoolfoto van Basisschool De Sleye

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De school gebruiken wij het leerlingvolgsysteem (ESIS) en Leerling in Beeld waarmee systematisch informatie wordt verzameld over kennis en vaardigheden van de leerlingen.

De groepen 1 en 2 gebruiken vanaf schooljaar 2023-2024 "Mijn kleutergoep", dit is een werkwijze die leerkrachten ondersteunt bij het observeren, registreren en stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen. In de groepen 3 t/m 8 worden voor de verschillende vakgebieden twee maal per jaar de toetsen van Leerling in Beeld en de SCOL-lijsten afgenomen.

Met behulp van de AVI- toetsen volgen we 2-3 keer per jaar de leesontwikkeling vanaf groep 3. Naast de Leerling in Beeldtoetsen worden er in de groepen 3 t/m 8 methode-gebonden toetsen afgenomen. De resultaten van de toetsen worden geanalyseerd en opgenomen in het leerlingvolgsysteem.

Op basis van deze resultaten en observaties wordt het onderwijsaanbod voor leerlingen bepaald. Deze zaken worden besproken tijdens groeps- en leerlingbesprekingen en genoteerd in groepsplannen. Uitgangspunt hierbij is dat de kinderen de mogelijkheden waarover zij beschikken volledig moeten kunnen benutten.

Tijdens gesprekken met ouders wordt informatie over de toetsresultaten en de gemaakte groei en de daaruit voortvloeiende activiteiten besproken. De uitkomsten hiervan gebruiken we eveneens voor de schoolontwikkeling.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In het schooladvies staat welk type middelbare school het beste bij een leerling past. En het geeft inzicht in de ontwikkeling van een leerling tijdens de hele basisschoolperiode.

De school kijkt dan bij elke leerling onder andere naar:

  • Waar de leerling goed in is
  • Hoe goed de leerling leert
  • Resultaten van toetsen

Het schooladvies kan bijgesteld worden na de eindtoets.

Krijgt een leerling vanuit de eindtoets een hoger advies dan het schooladvies? Dan gaan de leerkrachten samen met de intern begeleider nadenken over een aangepast schooladvies. Deze heroverweging kan ervoor zorgen dat het advies omhoog wordt bijgesteld. Is het resultaat op de eindtoets lager of gelijk aan het schooladvies? Dan gaat het schooladvies niet naar beneden. Het schooladvies wordt automatisch een definitief advies.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Samen in ontwikkeling!

Op basisschool de Sleye vinden we het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt. We zijn een school waar ieder kind wordt erkend  en gewaardeerd zoals het is. Samen (leerlingen, hun ouders/verzorgers en team) zijn we verantwoordelijk/zetten we ons in voor een veelzijdige ontwikkeling en voor een plezierige sfeer. We gaan respectvol met elkaar om. Iedereen komt met plezier naar school. Wij zijn een veilige oefenplaats voor groei. Samen vormen we een sterk team. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Samen
  • Veiligheid
  • Ontwikkeling

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven