Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als een kind door ziekte of andere omstandigheden niet of niet tijdig op school kan zijn, verzoeken wij de ouders dit voor 8.15 uur via BasisOnline Ouderportaal aan de groepsleerkracht door te geven. Met klem vragen wij dit niet via email te doen omdat op school veel parttime leerkrachten werken en uw bericht mogelijk niet gelezen wordt. Onder absentie vallen: ziekte, afspraak tand- en huisarts.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof kan via BasisOnline Ouderportaal aangevraagd worden. Het toekennen van verlof wegens bijzondere omstandigheden gaat altijd via de directeur van de school en is aan zeer strenge regels onderhevig. Indien een verlofaanvraag goedgekeurd wordt dienen ouders deze ook op papier in te vullen.
Vakantie onder schooltijd
Voor vakantie onder schooltijd kan uitsluitend toestemming worden gegeven als een kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. Uit jurisprudentie is gebleken dat het moet gaan om beroepen in de agrarische-, toeristische sector en (sommige vormen) van horeca. Het leiden van een eigen bedrijf c.q. winkel of horecabedrijf geeft géén automatisch recht op extra verlof.
Bij de aanvraag moet een verklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep van de betrokken ouder blijkt. Daarnaast dient aangetoond te worden dat een gezinsvakantie van twee weken niet mogelijk is binnen de schoolvakanties en moet bewijs aangeleverd worden waaruit blijkt dat een gezinsvakantie in de reguliere schoolvakanties tot zeer ernstige bedrijfseconomische problemen leidt. Het overleggen van een werkgeversverklaring is geen geldige reden voor het verlenen van verlof. Ook personele problemen zijn geen reden voor extra verlof buiten schoolvakanties. Een werkgever moet de werknemer jaarlijks in de gelegenheid stellen om in ieder geval twee weken vakantie op te nemen, ook als het slecht uitkomt met het rooster.
Verder moet met de volgende voorwaarden rekening worden gehouden:
- In verband met een eventuele bezwaarprocedure moet de aanvraag ten minste acht weken van te voren bij de directeur worden ingediend
- De extra verlofperiode is nooit langer dan tien schooldagen
- De verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen
- Indien een aanvraag aan de voorwaarden voldoet, mag de directeur éénmalig per schooljaar vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaats vinden. Ook al gaat het om minder dan 10 schooldagen, het blijft een eenmalige toekenning per schooljaar.
Ziek tijdens de vakantie
Helaas komt het wel eens voor dat een leerling of een gezinslid tijdens een vakantie ziek wordt, waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. Het is van groot belang om dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen. Hierin moet in Nederlands of Engels staan: De duur, de aard, de ernst van de ziekte en waarom eerdere terugkeer niet mogelijk was.
Wanneer is verlof niet mogelijk?
De Leerplichtwet kent géén snipperdagen.
Voorbeelden waar géén extra verlof voor mogelijk is:
- Activiteiten van verenigingen, zoals scouting- of voetbalkamp
- Vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties, ook niet bij speciale aanbiedingen
- Gewonnen of gekregen vakanties
- Eerder vertrekken of later arriveren vanwege (verkeers-) drukte of financiële redenen
- Het argument ‘mijn kind is nog jong’ of het argument ‘vlak voor de vakantie wordt er toch (bijna) geen les meer gegeven’
- Een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de schoolvakantie op vakantie te gaan.