Informatie aan ouders
Iedere ouder heeft in principe recht op informatie van de school over zijn of haar kind. Dat is ook het uitgangspunt van onze school. Er zijn echter wel verschillen, die te maken hebben met de wettelijke status en het ouderlijke gezag. Hieronder lichten wij die verschillende situaties nader toe.
- Gehuwde/samenwonende ouders
Voor ouders die met elkaar getrouwd zijn of samenwonen en die het gezag over hun kinderen hebben, is de situatie eenduidig: zij krijgen steeds gezamenlijk alle informatie over hun kind.
- Gescheiden ouders die beiden het gezag hebben over hun kind
Ouders die gescheiden zijn en niet meer bij elkaar wonen, maar die wel gezamenlijk het gezag over hun kind hebben, hebben allebei het recht om goed geïnformeerd te worden over de ontwikkeling van hun kind. Voorwaarde is wel dat beide ouders zelf hun verschillende adressen kenbaar maken aan de directeur. Aan beide ouders worden dan de schoolgids, het rapport en de uitnodiging voor de (gezamenlijke) oudergesprekken verstrekt. We geven deze informatie in tweevoud. Alle overige informatie geven wij in enkelvoud mee. Een verzoek om gegevens over het kind te verstrekken aan derden bespreken wij altijd met beide ouders. Als één van de ouders andere afspraken over de informatievoorziening wil maken, kan hij of zij contact opnemen met de directeur van de school.
- Gescheiden ouder(s) die geen gezag meer hebben over hun kind
Ouders die geen gezag (meer) hebben over het kind, hebben ook recht op informatie over hun kind. De betreffende ouder moet daar echter zelf om vragen. Als het gaat om de vader, moet hij bovendien het kind hebben erkend. Deze ouders worden niet over alles geïnformeerd, maar alleen over belangrijke zaken, zoals de cognitieve en/of sociaal emotionele ontwikkeling van het kind. Indien het belang van het kind strijdig is met het recht op informatie van de ouders, dan vervalt dit recht. Dit kan het geval zijn indien een rechter of psycholoog oordeelt dat informatieverstrekking aan een ouder schadelijk kan zijn voor het kind.
Sponsering
Wij waarderen het zeer als ouders, betrokkenen of omwonenden onze school een warm hart toedragen middels sponsoring. Daaraan hebben wij wel enkele voorwaarden verbonden om belangenverstrengeling te voorkomen:
- sponsoring mag niet de objectiviteit, de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de daarbij betrokkenen in gevaar brengen;
- sponsoring mag niet de onderwijsinhoud beïnvloeden (bijvoorbeeld via lesmaterialen of leermiddelen) of in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die de school daaraan stelt;
- sponsoring en/of reclame in schoolverband mag de leerlingen niet aanzetten tot ongezonde of gevaarlijke activiteiten;
- sponsoring en/of reclame in schoolverband mag niet bedoeld zijn om ouders te stimuleren producten of diensten af te nemen van de sponsor;
- de continuïteit van het onderwijs mag niet afhankelijk zijn van sponsormiddelen.
NB Morgenwijzer heeft de ANBI status.