Gesprekscyslus
Wij hanteren een aantal momenten per jaar waarop wij u als ouders uitnodigen om met ons in gesprek te gaan over de ontwikkeling van uw kind. Voor deze gesprekken ontvangt u van ons via Parro een uitnodiging, via deze app kunt u zichzelf ook inschrijven op een moment dat u goed past. Mocht u buiten de vastgestelde momenten behoefte hebben aan een gesprek dat kunt u dat met de leerkracht van uw kind afstemmen.
Oudervertelgesprekken/startgesprekken
Aan het begin van het schooljaar hebben wij oudervertelgesprekken. Deze worden gevoerd met ouders waarvan het kind een 'nieuwe' leerkracht hebben. Het doel van het gesprek is om informatie uit wisselen over uw kind, de school en thuissituatie. Ook aan het uitspreken van verwachtingen over en weer hechten wij veel waarde. Het gesprek bevat drie vaste onderdelen:
- Informatie van de ouders: waarover willen de ouders de leerkracht iets vertellen. U kunt als ouder bijvoorbeeld vertellen over wat er leuk en sterk is aan uw kind. Waar heeft uw kind belangstelling voor en welke talenten heeft hij/zij. Hoe beleeft uw kind de school? Wat vertelt uw kind thuis over school?
- Informatie van de school: welke informatie willen de ouders van de school. De leerkracht vertelt waar hij/zij met de groep aan gaat werken. De leerkracht vertelt over de eerste indruk van het kind, qua leren, speel/werkhouding, en sociaal-emotioneel functioneren.
- Afspraken: waarover willen zij met de leerkracht een afspraak maken.
Portfoliogesprek
Medio februari wordt u uitgenodigd voor een portfoliogesprek. Tijdens dit gesprek gaat de leerkracht met uw kind in gesprek over de ontwikkeling van uw kind. U kunt vanzelfsprekend ook uw vragen stellen. Vanaf groep 5 verwachten wij alle leerlingen bij het gesprek, jongere kinderen mogen ook meekomen. Indien er gespreksonderwerpen zijn waar u uw kind liever niet bij heeft, dan kunt u een andere gesprek aanvragen.
Gesprekken richting het schooladvies
Op dit moment kennen wij vanaf eind groep 6 gesprekken waarin wij u meenemen naar het advies dat uw kind in groep 8 krijgt. Omdat de procedure hiertoe gaat veranderen, zullen deze gesprekken er ook anders uit gaan zien. Op dit moment hebben wij nog niet helemaal helder hoe dat eruit ziet. Eind september verwachten wij u hierover te kunnen informeren.
Overige informatiebronnen
Rapportage en voortgang toetsen
Twee keer per jaar komt het portfolio mee naar huis; februari en eind juni. U kunt gedurende het schooljaar zelf de vorderingen van uw kind op toetsen in het ouderportaal (ParnasSys) volgen. Wanneer uw kind een toets heeft gemaakt, zal de score voor u zichtbaar zijn. Dit geldt voor zowel de CITO-toetsen als voor onze methodetoetsen. Daarnaast neemt uw kind vanaf groep 1 twee keer per jaar een portfolio mee naar huis.
Infopost
Ongeveer om de week verschijnt er een Infopost. Daarin staat informatie over het reilen en zeilen van de school. De Infopost wordt digitaal verspreid en op de website geplaatst.
Website, email, Parro app
Informatie over de school kunt u lezen op onze website: www.johannespostschool.nl. Naast de website maken wij gebruik van Parro, een app om via een AVG veilige omgeving te communiceren met de ouders. Via deze app worden het laatste nieuws, de foto's en activiteiten uit de schoolkalender gedeeld. Ook is het mogelijk om via deze app aan te geven of u wel of niet aanwezig bent. De school publiceert ook op haar website en in de schoolgids foto’s. Deze zijn bedoeld om een sfeerbeeld te geven van de school. Wanneer u bezwaar hebt tegen het gebruik van een beeld kunt u dat aangeven in de Parroapp/privacy instellingen. Aan het begin van ieder schooljaar wordt opnieuw uw toestemming gevraagd. In eerste instantie is de website bedoeld voor (eventuele) nieuwe leerlingen. U kunt op de website ook de formulieren downloaden voor verlofaanvragen en de schoolgids lezen. Ook staan er links op naar onze externe partners.
Naast de website maken wij gebruik van Parro, een app om via een AVG veilige omgeving te communiceren met de ouders. Via deze app worden het laatste nieuws, de foto’s en activiteiten uit de schoolkalender gedeeld. Ook is het mogelijk om via deze app aan te geven of u wel of niet aanwezig bent.
De ParnasSys mail wordt voornamelijk gebruikt voor bijvoorbeeld het versturen van brieven.
Koffieochtenden en klankbordmomenten
Incidenteel wordt er een koffieochtend of een klankbordmoment georganiseerd. Hier worden onderwerpen die op school spelen op een informatieve en mogelijk interactieve manier besproken. De data en invulling van deze koffieochtenden worden in de loop van het schooljaar bepaald. De directeur is op deze momenten aanwezig.
Postpicknick
Aan het begin van het jaar is er de Postpicknick. Tijdens deze avond kunt u informeel in gesprek met het team. Tevens kunt u een kijkje in de school en de klas en vragen stellen over het schooljaar. Voor sommige groepen zal indien nodig over een bepaald onderwerp een informatiemoment zijn.