Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Op de Vijzel wordt gewerkt met combinatiegroepen: in deze samenstelling wordt de meeste tijd doorgebracht.
Groepen:
Groep 1/2/3
Groep 4/5/6
Groep 7/8
Overige taken binnen de school:
Onderwijs assistent: begeleiding leerlingen met speciale onderwijsbehoeften & groepsondersteuning.
Leerkracht ter ondersteuning aan de groepen: elke ochtend hebben we een extra leerkracht die de leerkrachten en leerlingen ondersteunt. Zij verzorgt ook volgens een vast rooster instructielessen aan de leerlingen.
Intern begeleider: verantwoordelijk voor de zorgstructuur op school.
Mailadressen:
Directie: directie@obsdevijzel.nl
Interne begeleiding: IB@obsdevijzel.nl (kwaliteitscoördinator)
Romy: romyhoman@obsdevijzel.nl
Sabine: sabineensink@obsdevijzel.nl
Sabrina: sabrinamuis@obsdevijzel.nl
Anne: annerooker@obsdevijzel.nl
Esther: esterhvanderheijden@obsdevijzel.nl
Anita: anitavanderhelm@obsdevijzel.nl
Lilian: liliansoerotomo@obsdevijzel.nl
Aanmelden van leerlingen
Kinderen die vier jaar zijn geworden mogen naar de basisschool. Vanaf vijf jaar zijn ze verplicht om naar school te gaan. U kunt uw kind via een aanmeldformulier inschrijven. Na aanmelding worden ouders + zoon/dochter uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek/ intakegesprek met directie. Tijdens het kennismakingsgesprek worden verwachtingen besproken. Wat verwachten ouders van school en wat verwachten wij als school van ouders? Indien de school kan voorzien in de ondersteunings- behoeften van de leerling kan overgegaan worden tot inschrijving. U krijgt dan ongeveer zes weken voor de vierde verjaardag een uitnodiging om kennis te maken met de leerkracht van groep 1/2/3. Daarna kunnen 6 wenmomenten in de nieuwe groep ingepland worden.
-Indien de ondersteuningsbehoeften vragen oproepen wordt een termijn met ouders afgesproken voor bijv. observatie bij de peuterspeelzaal. Zodra de onderwijsbehoeften in kaart zijn gebracht worden ouders uitgenodigd en wordt aangegeven of de school hierin tegemoet kan komen. De ondersteuningsmogelijkheden van de school staan beschreven in POS (Perspectief op school).
-Indien zorg aanwezig is en toch overgegaan wordt tot inschrijving, wordt de afspraak met ouders gemaakt na bepaalde tijd te evalueren en ouders instemmen met verder onderzoek als dit wenselijk blijkt te zijn.
-Indien de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoeften van de leerling heeft de school zorgplicht en begeleidt ouders bij het vinden van een geschikte school. Vanaf het moment dat de leerling is aangemeld, heeft de school 6 weken de tijd om een passende onderwijsplek te vinden voor de leerling. Eventueel kan de termijn met 4 weken worden verlengd. Voor meer informatie zie:
https://www.dewestfrieseknoop.nl/voor-ouders/voor-het-eerst-naar-de-basisschool
Zindelijkheid
Een basisschool is een onderwijsinstelling. Dat betekent dat leerkrachten geen leerlingen met luiers verschonen. De zindelijkheidsopvoeding is iets wat u als ouder bewust dient uit te voeren, zodat kinderen zindelijk op school komen.
In groep 1/2 willen we de kinderen een veilige en uitdagende leeromgeving bieden. We vinden het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk ervaringen opdoen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. In de onderbouw zetten wij veel in op woordenschat. Belangrijk voor alle kinderen, maar zeker ook voor kinderen met een niet Nederlandstalige achtergrond. We werken met de leerlijnen van het digitale keuzebord. Dit houdt in dat de leerkracht thema's plannen waarbij de volgende ontwikkelingsgebieden aan de orde komen: sociaal emotionele ontwikkeling, motorische ontwikkeling, spelontwikkeling, taalontwikkeling, voorbereidend lezen, voorbereidend rekenen.
Voor elk ontwikkelingsgebied worden per thema doelen gesteld, die gedurende de kleuterperiode voor een doorlopende leerlijn zorgen. De kinderen oefenen deze doelen middels betekenisvolle activiteiten. Het leren vindt voornamelijk plaats binnen speel werktijd, kleine kring activiteiten, buitenspeelmomenten en bewegingslessen.
Continurooster
We werken op de Vijzel met een continurooster. Dit betekent alle dagen les van 08.30 tot 14.15 uur. Groep 1 t/m 4 uitgezonderd op de vrijdag, dan zijn zij vanaf 12.00 uur vrij. Op basis van 8 jaar voldoen wij aan de norm van de overheid van 7520 uur onderwijstijd.
Aanbod hoofdvakken en zaakvakken:
Op de Vijzel wordt in iedere groep minimaal 40 % van de lestijd besteed aan taal & rekenen. De specifieke afstemming in tijd is afhankelijk van de onderwijsbehoefte van de groep/leerlingen. Naast de grote aandacht voor taal en rekenen, wordt tijd besteed aan oriëntatie op jezelf en de wereld (zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en burgerschap), kunstzinnige oriëntatie (bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid), bewegingsonderwijs en Engels.
Bewegingsonderwijs: Iedere groep gymt minimaal 1,5 uur per week. Kleuters bewegen dagelijks (buitenspel of in de gymzaal). Schoolzwemmen: in de periode van mei tot en met september gaat als het weer het toelaat, groep 5 t/m 8 schoolzwemmen. Dat doen zij in het buitenbad van Midwoud.
Muziek: In het schooljaar 2022-2023 zullen vakleerkrachten muziekonderwijs de lessen Algemene Muzikale vorming geven voor alle groepen. Wij hebben een samenwerking getroffen met muziekschool De Vuurvogel. Het accent zal liggen op het bespelen van muziek instrumenten zoals ukelele of blokfluit.
Engels: De Engelse taal wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Op een aantal scholen voor Voortgezet onderwijs wordt daarom tweetalig onderwijs aangeboden. Om de kinderen daar, binnen onze mogelijkheden, zo goed mogelijk op voor te bereiden is bewust gekozen voor inzet van de methode vanaf groep 1. Zo wordt bijvoorbeeld ingezet op het ontwikkelen van woordenschat en spreekdurf. In de onderbouw wordt de methode 'Groove Me' thematisch ingezet, om jonge kinderen kennis te laten maken met de taal. Vanaf groep 5 wordt de methode 'Take it easy' wekelijks ingezet.
Wereld Oriëntatie: via de methode Leskracht volgen we een 3 jarige cyclus waarbij allerlei thema's aan bod komen. Biologie, geschiedenis en aardrijkskundige thema's wisselen elkaar af. Kinderen volgen eerst instructie over het thema. Wanneer zij genoeg kennis hebben opgedaan om te oefenen met kritisch denken worden zij gestimuleerd om vragen die ze hebben te onderzoeken en te beantwoorden. Zij presenteren de antwoorden op hun onderzoek. Dit kan door middel van het maken van een muurkrant, een toneelstuk of bijvoorbeeld een powerpont presentatie.
De samenwerking met de peuterspeelzaal bestaat uit:
-Warme overdracht 4 jarigen bij aanvang (na toestemming ouders)
-Gezamenlijke activiteiten (voorleesmomenten of andere activiteiten bij het thema)